Annons

Villkoret för stöd: Hyreshöjningar i tre år

Per Johansson har jobbat med Ljud & Ljus Control i Sundsvall sedan 1986.
Per Johansson har jobbat med Ljud & Ljus Control i Sundsvall sedan 1986. Foto: Frida Sjögren/Privat

Per Johanssons livsdröm balanserar på ruinens brant. Om företaget inte lyckas få ner kostnaderna eller öka intäkterna under coronakrisen riskerar 30 års arbete gå om intet. Nu vädjar han till sänkt hyra, men hyresvärden vill inte hjälpa honom utan framtida hyreshöjningar.

Under strecket
Publicerad

LLC:s lager är 1 400 kvadratmeter stort och här finns utrustning värd flera miljoner, redo för bröllop och festivaler.

Foto: Privat

Ljud & Ljus Control (LLC) i Sundsvall startade som en hobbyverksamhet fyra vänner emellan 1986. Per Johansson var då 16 år och hade inte en tanke på att företaget skulle bli hans livsverk. I dag har han varit ensam ägare till företaget i mer än 15 år. Som utbildad elektriker och med ett stort intresse för ljud och ljus samt en bakgrund som DJ har det på många sätt varit ett drömjobb.

Innan pandemin var våren och sommarens almanacka fylld med allt från små bröllop till stora arenafestivaler, inte minst senommarfestivalen i Sundsvall, där de är delägare. Nu står det coronaavbokning på det mesta.

– Det har gått jättebra i många år men nu har vi har inga jobb alls, det är sorgligt, säger Per Johansson till SvD.

Utrustningen står nästintill orörd i det 1 400 kvadratmeter stora lagret. Tre av de fem anställda är uppsagda och får gå vid årsskiftet, tills dess är alla permitterade. Alla fordon är avställda och kan, enligt Per Johansson, behöva säljas.

– Corona har påverkat oss otroligt negativt. Vi tappar i snitt 1,5-2 miljoner i omsättning per månad sedan maj, så det sinar fort i kassan.

Annons
Annons

LLC:s lager är 1 400 kvadratmeter stort och här finns utrustning värd flera miljoner, redo för bröllop och festivaler.

Foto: Privat
LLC:s lager är 1 400 kvadratmeter stort och här finns utrustning värd flera miljoner, redo för bröllop och festivaler.
LLC:s lager är 1 400 kvadratmeter stort och här finns utrustning värd flera miljoner, redo för bröllop och festivaler. Foto: Privat

LLC:s fasta kostnader är drygt 300 000 kronor i månaden om alla lån, avställda fordon och försäkringar räknas bort. Om de inte får finansiell hjälp befarar Per Johansson att han kommer behöva sätta bolaget i konkurs.

– Banken har ställt upp med amorteringsfritt, men vi har fortfarande problem med att få ner hyrorna och att regeringen inte tillåter fler än 50 personer vid evenemang, säger Per Johansson och tillägger:

– 100 personer får vara på en badplats men om du ställer dit en trubadur så får det bara vara hälften.

Per Johanssons företag fick inte ta del av det statliga omställningsstöd som fanns för mars och april då omsättningen var god eftersom de såg till att göra alla installationer och försäljningar som låg på tur. Och det statliga hyresstödet är inte aktuellt då regeringen inte klassar hans bransch som extra hårt utsatt.

Företaget har därför själva bett fastighetsbolaget Diös om hyressänkning och fått till svar att bolaget kan få en 50-procentig rabatt om de skriver på ett nytt treårigt avtal med höjd hyra, vilket skulle innebära att Diös i slutändan får tillbaka allt det man går miste om genom den tillfälliga sänkningen.

– Det kändes som ett slag i magen, men vi ska återkomma med ett eget förslag och hoppas på att vi kan komma överens. Alternativet är att vi får lämna tillbaka nycklarna. Men det tjänar ju inte de på heller, det är inte så lätt att hyra ut en så stor lagerlokal, säger Per Johansson och poängterar att han förstår att Diös är ett vinstdrivande företag.

Annons
Annons

Att vi skulle kunna sänka hyran för alla med 50 procent fungerar ju inte.

Fastighetsbolaget Diös, som har kommersiella lokaler i flera städer i norra Sverige, har märkt att många av deras hyresgäster i de mest utsatta branscherna har och har haft det tufft. Många har hört av sig och sökt det statliga hyresstödet.

– Från dag ett har vi levt nära våra företagshyresgäster. De som via oss har sökt rabatten har vi beviljat i så stor utsträckning som det går. Vi har försökt hjälpa alla vi kan, säger Mia Forsgren, kommunikationschef för Diös.

Ärendet med LLC vill hon inte uttala sig om. Men hon understryker att de självklart inte vill att någon av deras hyresgäster ska gå i konkurs.

– Det viktigaste är att försöka hjälpa våra hyresgäster så att vi kan ta oss igenom det här tillsammans, men att vi skulle kunna sänka hyran för alla med 50 procent fungerar ju inte, säger Mia Forsgren.

Trots krisen står Ljud och Ljus Control inte helt sysslolösa. De hjälper kyrkor med liveströmningar, har avtal med kommunen där de uppdaterar utrustning och arbetar hårt för att hitta andra inkomstkällor. Och även om det inte kan täcka upp för allt som de har tappat ser Per Johansson att det finns ljus i tunneln.

– Om evenemang tillåts i höst igen så tror jag att vi kommer upp på fötter fort igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons