Annons

”Måste jag bjuda min väns fruktansvärda pojkvän?”

Prata med din vän, råder SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén
Prata med din vän, råder SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Att bara ha personer man älskar på sitt bröllop – är det för mycket begärt? undrar Maria. Ja, det är faktiskt en utopi, menar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Jag ska gifta mig nästa år och även om det kostar mycket så vill jag bjuda alla som är viktiga för mig. Bland annat så önskar jag bjuda gamla vänner från barndomen.

En av mina kompisar har jag känt sedan jag var två år och hennes pojkvän är tyvärr en helt fruktansvärd person. Han dricker alldeles för mycket, är högljudd och väldigt socialt inkompetent. Han växlar snabbt i humör och kan kalla min vän för diverse förolämpande saker eller kommentera att hon är tjock. Jag litar inte på honom en sekund och jag vill absolut inte ha honom på mitt bröllop.

Kan jag bjuda bara min vän? Eller är det bättre att inte bjuda henne alls? Hon kommer att bli sårad när hon ser att de andra gamla barndomsvännerna blivit bjudna, med sina respektive.

Jag vill bara ha folk jag älskar på mitt bröllop, är det en orimlig önskan?

/Maria

Du måste helt enkelt ha ett öppenhjärtigt samtal med din vän.

Sofia Larsson: Att bara ha personer man älskar på sitt bröllop är lite av en utopi. Det är tekniskt möjligt, men då får bruden och brudgummen ta fram en metaforisk sax och klippa av alla möjliga band. För vissa kanske det är värt det, men traditionellt sett är bröllop till för att forma band, inte att kapa dem. Därför får brudparet stå ut med både tråkiga och roliga kusiner, och så vidare.

Annons
Annons

Med det sagt så ska du inte behöva känna att du går omkring på äggskal på ditt eget bröllop för att en dysfunktionell person som du själv inte ens har en relation till slinker med.

Du måste helt enkelt ha ett öppenhjärtigt samtal med din vän. Det är bra att du är ute i god tid och tänker på detta, då har du chans att planera in ett möte. För det här är en konversation som bör ske ansikte mot ansikte, inte per telefon eller chatt. Du måste förmedla att det här inte är något lättvindigt beslut från din sida, utan en nödvändighet utifrån din önskan om hur ditt bröllop ska bli. Berätta också hur viktig hon är för dig, hur gärna du vill ha med henne på bröllopsdagen och att det är därför du initierar den här jobbiga konversationen, istället för att ta den ”enkla” utvägen och inte bjuda henne.

Har ni någon gemensam vän som skulle kunna ta på sig ansvaret att hålla honom under uppsikt?

Om hon är en bra vän, som sätter dig i första rummet denna viktiga dag, så kommer hon att förstå. Men du måste själv också förstå att du sätter henne i en svår situation.

I värsta fall tar hon det på fel sätt, blir förnärmad å sin partners vägnar och lägger en massa prestige i det hela. Jag tror det hänger på hur hon upplever sin partners sätt att vara, ser hon det du ser? Förhoppningsvis är hon redan trött på karln och det här kanske blir droppen – att gamla vänner överväger att inte bjuda henne på grund av den där oduglingen.

Fundera på om det finns någon mellanväg. Har ni någon gemensam vän som skulle kunna ta på sig ansvaret att hålla honom under uppsikt och som du kan placera strategiskt när du gör bordsplaceringen? Det ställer förstås en del krav på den personen, och om du nu känner att din väns partner är en sådan krutdurk som du beskriver förstår jag om det är en väg du inte är villig att ta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons