Annons

”Vill du se liket?” – polisens utspel hyllas

Olycka på Autobahn i maj 2019. Illustrationsbild.
Olycka på Autobahn i maj 2019. Illustrationsbild. Foto: Jan Woitas/TT

Plåta en olycka med mobilen – och du riskerar fängelsestraff. En ny lag klubbas igenom i Tyskland, där en trafikpolis som läxar upp de som gottar sig åt tragedier hyllas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN I sociala medier är trafikpolisen Stefan Pfeiffer kultförklarad sedan han vid en blodig trafikolycka i somras på Autobahn A6 i Bayern vände sig direkt till bilister som stannat för att fotografera.

– Vill du se döda människor? Fotografera?

Bilisten sitter kvar i bilen. Men Steffan Pfeiffer insisterar.

– Kom med, jag visar dig de döda. Kom nu, uppmanar han en bilist från Polen som motvilligt följer med och sedan vänder sig bort.

Slutligen säger Stefan Pfeiffer med ilsken röst: ”Shame on you!”

I den tyska nyhetssändningen Tagesschau motiverar han agerandet med att enbart böter på drygt tusen kronor inte räcker. I stället måste man konfrontera människor direkt. Det här är ju ingen lek – utan blodigt allvar, säger han.

I kommentarer och inlägg på sociala medier haglar det beröm. Somliga vill ge honom en förtjänstorden, andra är fyllda av respekt. ”Äntligen en karl med stake!”, jublar en beundrare.

Annons
Annons

Justitieminister Christine Lambrecht, som på onsdagen lade fram den ny lagen, talar om en ”vidrig utveckling när människor som omkommit i en trafikolycka fotograferas och bilderna sprids i sociala nätverk. Inte minst är det plågsamt för de anhöriga”.

Hon kritiserar även en brist på empati och medlidande som yttrar sig i positiva kommenterar och länkar till bilderna.

– Skrämmande!, säger hon i en intervju med Osnabrücker Zeitung.

I den så kallade ”lagen mot begapning” (att stirra på, reds anm), som den döpts till av medier, blir det olagligt att fotografera och sprida bilder av dödsolyckor. Den som bryter mot lagen måste räkna med höga böter eller fängelsestraff på upp till två år. Hittills har det bara varit straffbart att hindra räddningspersonal från att ta sig fram till olycksplatsen.

 

Polisen klagar sedan länge över bilister som plötsligt bromsar upp för att beskåda olyckor. Det leder ofta till långa köer, och i många fall också till olyckor.

Ett typiskt exempel är olyckan på Autobahn A1 i närheten av Köln häromdagen då fem bilar körde in i varandra. Medan akutläkare tog hand om de skadade inträffade samtidigt en olycka i motsatt riktning när trafiken plötsligt saktade ner. Två personer skadades allvarligt och motorvägen fick stängas av.

Även brandkårspersonal klagar sedan länge över sensationsgiriga – och allt mer aggressiva – åskådare vid bränder och andra olyckor. Allt vanligare har det blivit att dessa blockerar räddningspersonal och vägrar att lämna olycksplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons