Annons

Vill inte ta emot nyanlända – utmanar lag

Det politiska styret i Sölvesborgs kommun, med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixson (SD) i spetsen, vill inte ta emot nyanlända som placeras i kommunen av Migrationsverket. Arkivbild.
Det politiska styret i Sölvesborgs kommun, med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixson (SD) i spetsen, vill inte ta emot nyanlända som placeras i kommunen av Migrationsverket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Förra året kommunplacerade Migrationsverket tolv nyanlända i Sölvesborg.

Nu vill det politiska styret i den blekingska kommunen utmana bosättningslagen och slippa ta emot nyanlända, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under strecket
TT
Publicerad

Den styrande kvartetten SD, M, KD och det lokala Sol-partiet i Sölvesborg vill pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre.

– Gäller inte principen migration är det en urvattnad princip. Då är det också en skandal, säger kommunstyrelseordförande Louise Erixson (SD).

Bosättningslagen, som infördes 2016, ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner. Enligt Ekot kommunplacerades 14 200 personer förra året – tolv av dem hamnade i Sölvesborg.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror inte att Sölvesborg kommer få rätt om frågan tas upp i en domstol.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna, men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger Lundin till radion.

Oppositionen motsatte sig förslaget, som klubbades igenom på kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons