Annons

Ivar Arpi:”Vill Sverige fortsätta att ta emot mördare?”

Bill Browder.
Bill Browder. Foto: Anastasia Mikhailovna
Under strecket
Publicerad

Det bästa påtryckningsmedlet vi har är detta: de förvarar sina pengar här, vi förvarar inte våra pengar där. När de gör hemska saker, kan vi komma åt dem genom deras pengar. Det är hela poängen med Magnitskijlagen.”

Bill Browder är i Stockholm och föreläser i riksdagen på inbjudan av Sofia Arkelsten (M) och Caroline Szyber (KD). Båda partierna har skrivit in i sina valmanifest att Sverige bör instifta en Magnitskijlag, vilket till att börja med skulle innebära att de som var delaktiga i mordet på Magnitskij inte kan resa till Sverige eller placera sina pengar här. Men en sådan lag skulle även kunna användas för att komma åt massmördare och grova förbrytare i andra rättsfall och från andra länder. Sverige bör inte vara en fristad, menar Arkelsten och Szyber.

Browder är en osannolik människorättskämpe. Under 1990-talet och fram till 2005 tjänade han en förmögenhet på affärer i Ryssland. Men successivt insåg han att spelet var riggat och att korruptionen gjorde att han hela tiden drog det kortaste strået. I dag är det svårt att tänka sig, men på den tiden hade Putin lanserat sig själv som en antikorruptionskämpe. Under en period var Putin och Browder på samma sida. Men efter att Putin kommit överens med oligarkerna om att få en bit av deras kaka, gick Browders kamp mot korruptionen från att ha varit i linje med Putins intressen till att direkt hota hans inkomster. Därför vägrades Browder plötsligt inresa i Ryssland 2005.

Annons
Annons

När han uppdagade att skatt som hans investmentbolag Hermitage Capital Management hade betalat in, motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor, gick till korrupta tjänstemän anställdes advokaten Sergej Magnitskij för att gå till botten med det hela. Han identifierade personerna i härvan och gjorde det hela offentligt. För detta misshandlades han till döds efter en elva månader lång tortyr i ryska fängelser. Han är också den ende i Rysslands historia som dömts i en domstol efter sin död. Det skulle nästan vara komiskt om det inte var så makabert.

En kritik du har fått är att du egentligen bara gör detta av personliga skäl.

– Jag tog mordet på Magnitskij väldigt personligt. Han mördades för att han var min advokat. Det enda sättet jag kan finna frid är genom att sätta dit varenda en av dem som är ansvariga för hans död. Det är väldigt personligt. Inget snack om saken.

Du har också kallats för en hjärtlös kapitalist som först blev intresserad av mänskliga rättigheter när du hade förlorat pengar och inte längre kunde göra affärer i Ryssland.

– Om jag vore en hjärtlös kapitalist så skulle jag ha glömt bort Sergej Magnitskij dagen efter hans död och fortsätta tjäna pengar. Jag har inte tjänat ett öre under de senaste tio åren, utan har spenderat alla mina pengar på att kämpa för rättvisa åt Sergej Magnitskij.

”Det värsta tänkbara scenariot är att de mördar mig och lyckas tysta kampanjen.”

För några år sedan var det nästan bara försvarshökar på högerkanten som varnade för Ryssland. På senare tid har detta ändrats. Vad tror du det beror på?

Annons
Annons

– Det spelar ingen roll vad du är intresserad av: är du intresserad av sport? Ryssland fuskade i OS. Är du intresserad av politik? Ryssland påverkade valet i USA, i Frankrike och på andra ställen. Är du intresserad av försvarsfrågor? Ryska ubåtar ligger och flyter i Stockholms skärgård. Ryssland annekterade Krim, invaderade östra Ukraina, de sköt ned MH317 och de förgiftade Sergej Skripal.

– De är överallt. De fuskar, inkräktar och petar på oss. Eftergiftspolitiken har nått vägs ände.

Hur märker du av förändringen?

– Mitt jobb har blivit mycket enklare. De senaste arton månaderna har jag nått större framgång än de föregående åtta åren. 2012 röstades Magnitskijlagen igenom i USA, och det senaste 1,5 åren har ytterligare sex länder infört Magnitskijlagar.

Hur ser det bästa tänkbara scenariot ut för dig, med Magnitskijlagens införande i allt fler länder?

– Det bästa tänkbara scenariot är att Putins styre någon gång i framtiden är över, och att den då sittande ryska regeringen håller tribunaler för brott begångna av den tidigare regimen. Alla de som deltog i konspirationen och mordet på Sergej Magnitskij sätts i fängelse. Jag vet inte när eller ens om det kommer att ske. Så på medellång sikt vill jag bara att de skyldiga inte hålls helt straffria, och det är vad Magnitskijlagen handlar om. Den är inte i närheten av att vara fullt genomförd och det krävs mycket ansträngning för att få regeringar att lägga till fler personer på listan.

– I dag står 39 namn på den amerikanska listan, men listan på de som var involverade i mordet på Magnitskij är på 282 namn. Men som jag har sagt förut, jag är mer motiverad att få detta genomfört än mina meningsmotståndare är motiverade att hindra det.

Annons
Annons

Och det värsta tänkbara scenariot?

– Det är att de mördar mig och lyckas tysta kampanjen.

Delar av Europa är beroende av rysk olja och gas. Det ger Putin ett starkt förhandlingsvapen. Hur mycket rättvisa kan man egentligen hoppas på då?

– Man kan fortsätta handla, och köpa gas och olja, och ändå porta brottslingar från EU. Det är inte antingen/eller. Man kan vara hård och fortsätta ha handelsrelationer samtidigt.

Men som ägandeförhållandena ser ut i Ryssland, där bland annat Gazprom nästan är en gren av den ryska staten, innebär köpandet av olja och gas även att Putins styre stärks.

”Frågan för Socialdemokraterna är: när ni vet att EU inte kommer göra det, kommer ni ändå vägra?”

– Jag håller med. En ytterligare anledning, utöver de moraliska, att inte köpa rysk olja och gas är att de använder det som ett strategiskt vapen mot väst.

Jag frågar vilka partier han har pratat med utöver M och KD. Han visar ett mejl från Liberalerna där de meddelar att de också ska lägga in Magnitskijlagen i sitt valmanifest. Efter det har även Centerpartiet hakat på.

– Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska alla göra Magnitskijlagen till en del av sitt valmanifest. Så det är en stor dag i dag, att få solitt stöd av de tre partierna.

Har du hört något från de andra partierna?

– Socialdemokraterna säger att de stöttar det hela, men på EU-nivå. Vilket i praktiken betyder att de inte vill införa lagen. EU har redan sagt att de inte kommer införa lagen.

– Frågan för Socialdemokraterna är: när ni vet att EU inte kommer göra det, kommer ni ändå vägra? Detta är en fråga om ifall Sverige vill ha torterare och mördare som kommer till Stockholm. Ja eller nej?

Du har nog inte hört om hur Stockholms stad föreslog att återvändande IS-jihadister skulle behandlas...

– Varje land jag kommer till har helt klart sina egna absurditeter...

Starka reaktioner mot Stockholms satsning mot extremistersvt.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons