Annons

Birgitta Forsberg:Vill verkligen Ericsson förhandla ner böterna?

Börje Ekholm, vd Ericsson.
Börje Ekholm, vd Ericsson. Foto: Tomas Oneborg

Häktning, tingsrätt och rädsla för att åka till USA. Fallen Telia och Vimpelcom förskräcker. Kanske vill Ericssontopparna bara betala böterna och gå vidare.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Följ pengarna, follow the money, är ett mantra i journalistiken sedan filmen om Watergateavslöjandet, Alla presidentens män.

I fallen med mutande storbolag går det att utläsa en hel del i hur mycket företagen förhandlar ner sina amerikanska böter.

Ericssonchefen Börje Ekholm har avsatt 12 miljarder kronor för böter till USA för att bolaget har mutat i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. Det är en ohemult stor summa. (Runt 10 miljarder gäller själv böterna, medan 2 miljarder rör omkostnader för utredningen.)

Ofta lyckas dock bolag förhandla ner sina amerikanska böter rejält. Telia pressade ner sina ”mutböter” till USA och Nederländerna från 12 miljarder till 7,7 miljarder.

Det rysk-norska telebolaget Vimpelcom lyckades i ett parallellfall, som också gällde pengar till diktatorsdottern i Uzbekistan, få ner böterna till de båda länderna från 7,6 miljarder till 6,7 miljarder.

I Telia underlättades troligen processen av att en ny ledning och en ny styrelse kom in. Den före detta vd:n Lars Nyberg och två andra höga chefer ställdes inför Stockholms tingsrätt, men blev frikända. De ansåg att de pekats ut av Telia.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Vän av ordning kanske påpekar att cheferna skulle ha tänkt på riskerna innan de släppte igenom en mutkultur i bolaget.

Trion fick även veta att de var föremål för en brottsutredning i USA och fick rådet från sina advokater att inte åka till USA.

I Vimpelcom greps den tidigare vd:n, norrmannen Jo Lunder, när han landade på Oslos flygplats Gardermoen. Fotbollsspelaren som blivit stjärn-vd var misstänkt för grov korruption. Men fallet lades ner.

Självfallet är det inte roligt att bli häktad, stå inför skranket eller att inte våga åka till USA under överskådlig framtid. Så vem har egentligen incitament att vara tuff mot amerikanska myndigheter och förhandla ner Ericssons böter?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vän av ordning kanske påpekar att cheferna skulle ha tänkt på riskerna innan de släppte igenom en mutkultur i bolaget. Det är en bra invändning. Korruption förstör både företag och länder och åtminstone amerikanska myndigheter anstränger sig hårt för att stoppa mutandet.

Men om vi ser strikt till pengarna så har de små aktieägarna givetvis ett intresse av att Ericssons böter blir så låga som möjligt. Medan ett antal Ericssontoppar, tidigare och nuvarande, kan ha ett intresse av att slippa rättsprocesser och få det hela snabbt överstökat, oavsett kostnad.

Annons
Annons

Eftersom Ericsson inte vill avslöja vilken tidsperiod de amerikanska myndigheterna utreder, förutom att den sträcker sig fram till första kvartalet 2017, är det svårt att säga vilka som har haft ansvaret.

Det enda sättet att möjligen kunna gissa sig till spelets gång är att följa pengarna.

Klart är att USA först kontaktade Ericsson 2013, medan en visselblåsare på Ericsson slog larm internt om bolagets affärskultur i Kina redan 2006.

Därtill känner flera nuvarande och tidigare toppchefer på Ericsson varandra väl.

Det finns indikationer på att den enklaste lösningen för Ericssons styrelse, med nye ordförande Ronnie Leten i spetsen, är att betala vad USA än kräver – utan att tjafsa alltför mycket. En linje som inte sammanfaller med de små aktieägarnas intressen.

Det kan dock finnas en lösning. Att både förhandla ner bötesbeloppet och skriva in i avtalet att de amerikanska myndigheterna inte får ställa någon på ”Tre korvar” (internslang som syftar på loggan) inför rätta. Det skulle gynna både topparna och aktieägarna. Även om det rent moraliskt är förkastligt att muta utan att straffas.

Tyvärr för de små aktieägarna kommer antagligen ingen utomstående att få veta vilka kort Ericssons stjärnadvokater väljer att spela. Om de väljer den här stentuffa strategin eller om de är beredda att betala mera för att ingen ställs inför rätta.

Det enda sättet att möjligen kunna gissa sig till spelets gång är att följa pengarna. Svaret kan finnas i hur lågt bötesbeloppet blir.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons