Annons

Demokrater splittrade mot Trump: ”Vet inte vad de vill”

Rallyt mot Vita huset 2020 är igång – redan innan november månads kongressval hunnit klaras av. Ett splittrat demokratiskt parti letar efter riktning och saknar ännu en given ”frontrunner” inför nästa presidentval. Men ett verkar klart: de som ställer upp i valet gör det på Trumps villkor.

Publicerad
Cory Booker, senator från New Jersey och en av dem som tippas ställa upp för Demokraterna inför presidentvalet 2020.
Cory Booker, senator från New Jersey och en av dem som tippas ställa upp för Demokraterna inför presidentvalet 2020. Foto: Charlie Neibergall/AP

En lördag i början av oktober stod Cory Booker framför drygt tusen demokrater i Des Moines, Iowa, och höll tal på Iowa-Demokraternas årliga gala. Utåt sett verkade han prata om kongressvalet den 6 november. Men allas tankar fanns någon annanstans: nästa presidentval om två år.

Booker, demokratisk senator från New Jersey, kom så nära han kunde att officiellt ställa upp som presidentkandidat, utan att faktiskt göra det.

– Hur länge? Inte länge! Tills vi svarar upp emot presidentens hat med vår allomfattande kärlek, hojtade Booker inför åhörarna, en passage i det drygt 45 minuter långa talet lånad från Martin Luther King, och fick stående ovationer.

Annons

Bookers besök i Iowa sker inte av en slump. Och han är inte ensam. Jämte New Hampshire är Iowa i mellanvästern klassisk valstrategisk mark i USA. Delstaten är först ut i primärvalen där partierna börjar vaska fram varsin presidentkandidat. Det var här Hillary Clinton kickade igång sin valkampanj i april 2015.

Demokratiska politiker från alla möjliga håll undersöker just nu förutsättningarna för att under 2019 lansera sig som presidentkandidater.

– Det här är vad folk inom statsvetenskap kallar ”det osynliga primärvalet”. Med andra ord, olika politiker sysslar med att utforska om det finns något stöd där ute. Vad som sedan händer framåt nästa vår är att många beslutar sig för att inte ställa upp, andra för att faktiskt ställa upp, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, Iowa.

Kamala Harris, senator från Kalifornien. Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Cory Booker från New Jersey hör redan nu, med över två år till presidentvalet, till dem som tippas som så starka kort för Demokraterna att vadslagningsbolagen finner det mödan värt att räkna fram odds på deras chanser. Andra i den gruppen är senatorn Kamala Harris från Kalifornien, men också exempelvis Barack Obamas vicepresident Joe Biden.

Vissa räknar heller inte ut Bernie Sanders, vänstersenatorn från Vermont som ställde upp 2016 men förlorade partiets nominering till Hillary Clinton. Med sina 77 år är Sanders fem år äldre än Donald Trump. Miljardären Michael Bloomberg, New Yorks tidigare borgmästare, rapporteras överväga en kandidatur, liksom exempelvis senatorn Elizabeth Warren.

Elizabeth Warren, senator. Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

Men att ställa upp som kandidat är en sak, att vinna partiets nominering och därefter valet en helt annan. Och bland alla namn som studsar runt i medier och opinionsmätningar så finns ingen uppenbar ”frontrunner” inför 2020, konstaterar de statsvetare SvD pratar med.

Alla verkar vara en potentiell presidentkandidat, eftersom det inte finns någon enda given kandidat i det här läget

– Alla verkar vara en potentiell presidentkandidat, eftersom det inte finns någon enda given kandidat i det här läget, säger Dennis Goldford.

Kalifornien-senatorn Kamala Harris hör till de favorittippade. Men hon har ännu ingen nationell plattform, konstaterar David McCuan, statsvetarprofessor vid Sonoma State University i Kalifornien.

– Hon har inte utsatts för en rejäl motgång ännu och är oprövad. Hon har lite flugit ovanför allt det än så länge.

En känd politiker som Joe Biden då, skulle han ha en chans?

– Nej, det har han inte. Och det är symptomatiskt för var Demokraterna står idag. De har ingen klar bild av vart de vill gå inför 2020, säger David McCuan.

Hans professorskollega i Iowa instämmer.

– Vad som hände 2010 och 2014 då Republikanerna gjorde bra ifrån sig var att den framtida generationen av potentiella demokratiska presidentkandidater blev bortröstade från sina poster. Tänk på vilka de tre mest kända demokraterna är just nu – Biden, Clinton och Sanders. Lägger man ihop deras ålder så pratar vi om väl över 200 år.

Bernie Sanders, senator från Vermont. Foto: Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN

Statsvetarna beskriver ett demokratiskt parti som idag saknar riktning och innehåll. Demokraterna är splittrade inbördes mellan Bernie Sanders vänsterflygel och mittenväljarna. Partiet har inte kommit över förlusten 2016 och grämer sig över att ha förlorat kontrollen över kongressen och en lång rad poster runt om i delstaterna.

– Demokraterna har inte fått ordning på sig. På många vis har partiet inte löst sitt långsiktiga problem, som startade under tidigt 1980-tal. De har inte funderat ut vad de står för i eran efter Ronald Reagan. De hade en chans att omformulera vilka de är när Bill Clinton blev vald i början på 1990-talet men hans personliga problem kom i vägen, analyserar Dennis Goldford.

Samtidigt som Demokraterna kämpar med att fiska runt efter budbärare som kan ta partiet ända in i mål om två år, så är samtidigt president Trump redan igång med sitt eget kampanjande. Sin vana trogen går presidenten ideligen till personangrepp mot potentiella demokratiska kandidater, som Warren och Booker, långt innan någon av dem hunnit sparka igång sina kampanjer.

Många anar med viss bävan att kampanjen inför valet 2020 inte kommer att likna någon tidigare, med en twittrande Trump i Vita huset att kämpa mot.

– I Trumps värld – jag hatar att behöva säga detta – vet vi inte hur nästa vecka ser ut, säger Cory Booker till magasinet The Atlantic.

Joe Biden, vicepresident under Obama. Foto: Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN

Så är lösningen på Demokraternas identitetsproblem att partiet hittar en kandidat som låter som presidenten och kan locka samma väljare? En sådan, demokraten Beto O’Rourke i Texas, utmanar just nu den sittande republikanska senatorn Ted Cruz inför kongressvalet i november.

– Jag skulle argumentera för att Demokraterna behöver någon från utanför politiken som kan föra fram ett tydligt budskap som hänger ihop, som kan kan tala för partiet och få folk att gå åt samma håll. De har inte det nu, säger David McCuan.

Dennis Goldford förutspår en kampanj inför 2020 som kan överträffa kalabaliken 2016.

– Vi har förvisso haft polariserade val tidigare. Gå tillbaka till historieboken och titta på presidentvalet 1800 mellan Thomas Jefferson och John Adams. Det var en smutsig kampanj. Jefferson skulle ta hit en giljotin från Frankrike, han var ateist och allting, och Adams var korrupt – allt sådant, säger professorn.

– Den stora skillnaden var frånvaron av elektroniska, moderna medier, kabel-tv, internet och sociala medier. Det är skillnaden som förstorar upp allting nu.

Michael Bloomberg, New Yorks tidigare borgmästare. Foto: Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Annons
Annons
Annons

Cory Booker, senator från New Jersey och en av dem som tippas ställa upp för Demokraterna inför presidentvalet 2020.

Foto: Charlie Neibergall/AP Bild 1 av 6

Kamala Harris, senator från Kalifornien.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 6

Elizabeth Warren, senator.

Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN Bild 3 av 6

Bernie Sanders, senator från Vermont.

Foto: Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN Bild 4 av 6

Joe Biden, vicepresident under Obama.

Foto: Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN Bild 5 av 6

Michael Bloomberg, New Yorks tidigare borgmästare.

Foto: Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons