Annons

Andreas Grube:Vin och mat är mitt personliga ”ikigai”

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: TT

Går det att kombinera ett hälsosamt liv med halvdekadent njutning? Absolut – det japanska konceptet ikigai betonar vikten av att känna glädje och tillfredställelse.

Under strecket
Publicerad

Nytt år, nya möjligheter, nya krav.
Det är de första dagarna i januari. Jag skrollar igenom tidningarna och rubriker om dieter, detox, kosthållningar och bantningstips sköljer över mig. Så håller du nyårslöftena. Så hittar du formen i vår. Så optimerar du fettförbränningen.
Bläddrar sedan vidare och börjar läsa Språkrådets lista över årets nyord 2019, och där, bland de 35 nykomlingarna som berikar svenska språket, hittar jag det: ”Ikigai”.
Detta briljanta lilla ord, med japanskt ursprung, betyder ungefär ”upplevelsen att tillvaron är meningsfull” eller ”anledningen att finnas till”. I detta ord hittar jag personligen balansen i mina tankar om hälsa och välmående under kommande år.

Ja, självklart är det viktigt att leva någorlunda hälsosamt; äta sunt, röra på sig, stressa måttligt och allmänt låta bli att jobba ihjäl sig. Men, vad ikigai handlar om är att det gäller att leva ett gott liv, inte bara ett sunt. Sociala relationer, upplevelser och njutning är lika viktiga delar som god kost och motion, vad gäller ett hälsosamt liv. Att hitta en passion som gör nuet meningsfullt, att göra saker som känns bra även om man inte får betalt för det. Hallelujah, säger jag. I believe in you, ikigai!

Annons
Annons

När jag stretar fram i löparspåret en kolsvart januarikväll är det den där flaskan rött som står hemma och väntar som ger extra skjuts i steget.

Jodå, jag både äter ok och tränar hyfsat. Jag släpar mig milen runt Kungsholmen då och då, och går till gym och lyfter vikter. Och visst, en del av det handlar om att jag vill kunna vara frisk och stark tillsammans med mina barn så lång framtid som möjligt, men en del handlar också om att kunna fortsätta ett någorlunda dåligt, halvdekadent leverne. Med mycket vin, mycket mat, gräddiga såser, sena kvällar, nattsudd och tveksamma beslut – som motvikt till kolsvarta vintermorgnar, vab, dagislämningar, jobbstress, deadlines, vårlängtan och vinterkräksjuka.

Helt ärligt, för mig är kommande njutningar den största motivationen när jag tränar: när jag stretar fram i löparspåret en kolsvart januarikväll med snöglopp och motvind är det den där flaskan rött som står hemma och väntar på mig som ger extra skjuts i steget. Den där schyssta middagen jag ska laga åt mina vänner till helgen. Den där skumpan som ska poppas till fredagsmysets potatischips. Jag kan förlora mig i funderingar kring hur vinet kommer smaka, vad jag ska äta till, vad jag kan om årgången, druvan och producenten. Och vips, så har några kilometer till trampats igenom. Klafs, klafs, stånk, stånk.

För mig är smaksensationerna som vin och mat bjuder på synonyma med just ikigai. En passion som för mig gör tillvaron meningsfull och är en god anledning att finnas till, att gå upp på morgonen. De förgyller tillvaron, skapar minnen, skapar motivation.

Ett gott skratt förlänger livet sägs det ju, vilket väl också samspelar med ikigai? Att leva, njuta, uppleva, skratta sig till några extra år. För självklart är inte mat och vin en motsägelse till ett sunt och hälsosamt liv; det går i allra högsta grad att kombinera.

Kommer också att tänka på vad någon klok person har sagt: ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”. De visdomsorden, tillsammans med briljanta ikigai, är vad jag tar med mig in i 2020. Skål för ett hälsosamt, meningsfullt och njutningsfullt liv!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons