Annons

Vinbaren som var så fel för tio år sedan är så rätt i dag

E&G Vinbar, Folii och Tyge & Sessil.
E&G Vinbar, Folii och Tyge & Sessil. Foto: Tomas Oneborg

Stockholm har blivit en attraktiv destination för vinbarsvänner. Nivån är hög. SvD:s Mikael Mölstad guidar till sina favoriter: den stiligaste, den mest osannolika, den lättsamma, den vågade och – vinbarernas vinbar.

Under strecket
Publicerad

Nobis, en av Europas främsta vinkällare.

Foto: Beatrice Graalheim

1 / 8

En kulturskatt från Wretmans tid

Nobis, en av Europas främsta vinkällare.
Nobis, en av Europas främsta vinkällare. Foto: Beatrice Graalheim

Nobis Vinbar

Sveriges stiligaste vinbar har nyöppnat. En kulturskatt sedan Tore Wretmans dagar när Nobis var en exklusiv medlemsklubb. Hela miljön finns kvar med tegelvalv, läderfåtöljer, flammande ljus och äkta mattor. Bakom glasväggarna kan du beskåda en av Europas främsta vinkällare. Här hittar du alla klassiska viner.

Missa inte: Utbudet av bourgogneviner. Jag vill påstå att få andra kan mäta sig med deras samling. I synnerhet när det gäller Domaine Romanée Conti.

Adress: Operakällaren, Karl XII:s torg.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

2 / 8

Varm stämning i Sibirien

Foto: Tomas Oneborg

E&G Vinbar

Så fel för tio år sedan – så rätt i dag. Det gäller både läget i Sibirien norr om Odengatan och inriktningen med bara tyska viner. Här har nu E&G, det vill säga Egon & Gösen (smeknamn för Erik och Jessica), förvekligat sina drömmar om ett familjärt ställe med smårätter och massor av prisvärda sydtyska viner. Nu lockar de gäster från hela norra Stockholm.

Missa inte: Ost och tryffeltoasten med lökchutney, gärna till en Winzersekt som görs precis som äkta champagne. 

Adress: Birger Jarlsgatan 112.

Annons
Annons
Foto: Mikael Mölstad

3 / 8

Vinets vagga lockar trendkänsliga

Foto: Mikael Mölstad

Amfora Vinbar

Stockholms mest osannolika vinbar. Granne med den persiska restaurangen Shahrzad serveras här bara viner från Kaukasien. Det handlar om regionen som kallas vinets vagga – där de första vinerna gjordes för minst 8 000 år sedan. Trendkänsliga vinvänner älskar dessa gammaldags naturviner från bland annat Georgien.

Missa inte: Att prova deras orange viner som jästs i gamla krukor (kallad qvevri). Du kan till och med studera dem på plats.

Adress: Regeringsgatan 111.

Annons
Annons
Foto: Mikael Mölstad

4 / 8

Härligt stojigt i gamla brandstationen

Foto: Mikael Mölstad

Hommage

Fortfarande kallas lokalen ”den gamla brandstationen” – trots att sista utryckningen var 1912. Nu är det vinbar och restaurang med franska förtecken som gäller. I baren med sin stjärnhimmel är det härligt stojig söderstämning – i synnerhet en AW-kväll. Men du också sitta vid småbord och prova bra glasviner tillsammans med läckra smårätter.

Missa inte: Flaskvinerna från den digra vinlistan. Där finns mycket prisvärt och spännande för den som gillar mogna buteljer.

Adress: Krukmakargatan 22.

Annons
Annons

Emily Meurer och Damon Young på vinbaren Amber.

Foto: Sabine Young och Michel Cupurdija

5 / 8

Bärnsten i flytande form

Emily Meurer och Damon Young på vinbaren Amber.
Emily Meurer och Damon Young på vinbaren Amber. Foto: Sabine Young och Michel Cupurdija

Ambar

Lite off i Vasastan har engelsmannen Damon Young skapat ett vattenhål med pubkänsla en halvtrappa ner. Envist har han hållit fast vid sitt koncept: bara orange drycker. Eller snarare bärnstensfärgade eftersom Ambar är en ordlek med amber (bärnsten). Här kan du prova både vin, sprit och öl med den rätta färgen. Hit hittar nu också många utländska gäster i stan.

Missa inte: Specialiteten i form av smarriga dumplings - i synnerhet de stekta med fläskfyllning.

Adress: Tomtebogatan 22.

Annons
Annons

6 / 8

Lättsam nördighet – utan pekpinnar

Savant Bar

Tegnérgatan har blivit en riktigt trevlig kroggata. Men när det gäller vin är det bara Savant som gäller. Ja, även när det gäller kaffe eftersom detta hål-i-väggen startar dagen som kaffebar och övergår till vinbar framåt kvällen. Vinerna är alltid naturliga och urvalet varierar från dag till dag. Här råder en lättsam nördighet hos personalen – utan pekpinnar.

Missa inte: Maträtterna på närproducerade råvaror som en halloumi från Löfsta eller en gnocchi mac’n’chesse.

Adress: Tegnérgatan 4.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

7 / 8

Sällsynt vågat – mycket vunnet

Foto: Tomas Oneborg

Tyge & Sessil

Många menade att det var sällsynt vågat att öppna en naturvinsbar på Östermalm. I dag har Niklas Ekstedt och sommelieren Max Mellfors satt en ny standard med en typ av vinbar som både är charmigt nördig och en träffpunkt med otvungen stämning. Låt dig inspireras av den kunniga personalen och prova viner i en ny stil från ett vinområde du inte visste fanns.

Missa inte: Smårätterna. Du kan få en helkväll med både mat och dryck.

Adress: Brahegatan 4.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

8 / 8

Vinbaren nummer 1, enligt experterna

Foto: Tomas Oneborg

Folii

Vinbarernas vinbar – åtminstone om du frågar Stockholms sommelierer och vinvänner. Men så är också Jonas Sandberg och Béatrice Becher uppskattade i alla vinkretsar. Dessutom har de vunnit många priser tack vare sin kompromisslösa inställning till spännande kvalitetsviner – utan att det tvunget ska vara naturligt eller klassiskt. Här får alla hjälp att hitta sitt favoritvin för kvällen.

Missa inte: De fantastiska ostarna på menyn – och kvällarna när vinylspelaren rattas av en DJ.

Adress: Erstagatan 21.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons