Annons

Vinexperten: ”Påkostad – men passar till allt”

Foto: Anders Wiklund/TT

Ambitionen med Nobelmiddagen var att visa upp svenska råvaror – och smakerna hyllas av en före detta Nobelkock. Men ett frågetecken höjs för desserten.

Under strecket
Publicerad

Malin Söderström lagade Nobelmiddagen 2011.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Malin Söderström lagade Nobelmiddagen 2011.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

I januari tävlade kocken Sebastian Gibrand i det som kallas kock-VM, Bocuse d’Or, där han tog hem silver. Sedan fick han uppdraget att komponera menyn till Nobelfesten, där han siktade på att lyfta fram svenska råvaror, att arbeta med hela råvaran, och att hålla nere matsvinnet.

Enligt kocken och krögaren Malin Söderström, som lagade Nobelmiddagen 2011, har Gibrand lyckats lyfta fram det svenska.

– Den röda tråden är verkligen svenska råvaror, från Kalixlöjrom, dill och pepparrot till trumpetsvamp och granolja. Det känns väldigt svenskt, säger hon.

Valet av anka till huvudrätt beskriver Malin Söderström som klurigt.

– Det är inte den lättaste huvudråvaran, eftersom anka klarar uppvärmning och värmehållning sämre än mycket annan kött och fisk. Men med rökt svamp till, för kontrast och fyllighet, kan jag bara vara väldig positiv, säger Malin Söderström.

Malin Söderström lagade Nobelmiddagen 2011.
Malin Söderström lagade Nobelmiddagen 2011. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad säger att champagnen som dricks till löjromen är klassisk och lyxig.

– Det är påkostad – 659 kronor flaskan på Systembolaget. Men champagne passar till allt! Däremot tycker jag att de skulle kunna vara modiga nog att visa upp ett svenskt vin någon gång, vi har mycket bra mousserande och vita viner.

Desserten, som består av hallon- och chokladmousse, är en kreation signerad konditorn Daniel Roos.

– Hallon och choklad är kanske den bästa smakkombinationen som finns, och Daniel Roos är känd för sina artistiska kreationer, säger Malin Söderström.

Till det serveras ett Österrikiskt eiswein, av en årgång som det bara finns 900 flaskor av. 300 av dem går åt på Nobelfesten.

– Druvorna skördas i minusgrader och pressas i ett fruset tillstånd. Det blir det sötaste vinet man kan göra, och är väldigt smakrikt. Tillsammans med desserten låter det nästan som det blir för mycket sött på en gång, säger Mikael Mölstad.

Att komponera en meny och sedan tillaga maten till 1300 gäster är inte det lättaste. När Malin Söderström var Nobelkock 2011 började hon förbereda sig i januari.

– Det finns otroligt mycket at tänka på. Inte minst ska det vara görbart att laga maten till väldigt många gäster, och man vill hålla ifrån sig råvaror som kan störa gäster från andra kulturer eller religioner. Sen är det inte det lättaste att hitta fina råvaror som är i säsong i december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons