Annons

Nordeachefen sparkar bakut om penningtvätt

Nordeas vd Casper von Koskull kallar anklagelserna om rysk penningtvätt för "påståenden". Arkivbild.
Nordeas vd Casper von Koskull kallar anklagelserna om rysk penningtvätt för "påståenden". Arkivbild. Foto: Hossein Salmazadeh/TT

"Påståenden". Så benämner Nordeachefen de nya anklagelser om penningtvätt i miljardklassen som riktas mot storbanken.

Brottslighet står högt på dagordningen när bankerna visar upp sina kvartalsrapporter. Så också för utskällda Nordea.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Nordea redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Nordea redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Nordea redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Nordea redovisar kvartalssiffror. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Danske Bank har fått utstå massiv kritik och Nordea, Nordens största bank, står inte långt efter. Storbanken har hamnat i hetluften efter avslöjanden om omfattande transaktioner som misstänks utgöra penningtvätt, i huvudsak kopplade till rysk verksamhet.

Nordea anklagades i förra veckan för inblandning i penningtvätt för miljardbelopp, där hundratals Nordea-konton i de nordiska länderna har använts. De nya misstankarna kommer från finansmannen Bill Browder och hans hedgefond.

Men Nordeachefen Casper von Koskull vill inte kommentera den polisanmälan mot Nordea som Browder har skickat till flera myndigheter, bland annat Ekobrottsmyndigheten i Sverige.

– Vi känner till det här, vad jag kallar påståenden, säger han i samband med att han visar upp bankens resultat för det gångna kvartalet.

Men han säger sig inte ha läst rapporten och har därför svårt att kommentera. Han ska heller inte ha varit i kontakt med Browder.

Rent allmänt säger Casper von Koskull att banken varje dag jobbar aktivt mot penningtvätt och det i nära samarbete med myndigheterna.

– Vi accepterar inte att vara en plattform för penningtvätt, säger han.

– Historiskt har banksektorn underskattat komplexiteten i de här frågorna. Det här är en samhällsfråga, inte en bankfråga enbart, fortsätter han.

Han nämner ett gäng siffror som ska belysa svårigheten att upptäcka tvätt av brottsliga pengar via banksystemen. Varje år har Nordea ett par miljarder transaktioner, hundratusentals av dessa granskas djupare om det finns misstankar om fuffens och några tusental rapporteras till de finansiella myndigheterna.

– Så det finns inget nytt i det här, säger von Koskull om de senaste anklagelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons