Annons

Mikael Törnwall:Frågan fortsätter jaga företagen ändå

Striden dog inte med torsdagens omröstning i riksdagen. Förslaget om ett vinsttak för välfärdsföretagen må ha fallit men frågan kan leva vidare hela vägen till 2022, menar SvD:s Mikael Törnwall. Här reder han ut vad som kan hända med frågan efter torsdagens omröstning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 Civilminister Ardalan Shekarabi (S) (i bakgrunden) och Ulf Kristersson (M) 

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3
Foto: Hasse Holmberg /TTBild 2 av 3

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Adam WrafterBild 3 av 3

 Civilminister Ardalan Shekarabi (S) (i bakgrunden) och Ulf Kristersson (M) 

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2
Foto: Hasse Holmberg /TTBild 2 av 2

Stenhård positionering före valet

 Civilminister Ardalan Shekarabi (S) (i bakgrunden) och Ulf Kristersson (M) 
 Civilminister Ardalan Shekarabi (S) (i bakgrunden) och Ulf Kristersson (M)  Foto: Lars Pehrson

Vinster i välfärden är valrörelsens stora höger-vänster fråga. Det blev tydligt när civilminister Ardalan Shekarabi mötte centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström i en debatt i SvD:s Ekonomistudion på måndagsmorgonen.

Att Vänsterpartiet kommer att driva frågan stenhårt är väntat, men även statsminister Stefan Löfven har gjort klart att han vill att det ska vara en av de stora valfrågorna.

Socialdemokraterna går till val på Ilmar Reepalus förslag. En eventuell blocköverskridande kompromiss kommer att förhandlas fram först efter valet.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-07 Vinster i välfärden

Efter valet 1: Kompromiss som begraver frågan

Foto: Hasse Holmberg /TT
Annons
Annons

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Den stora frågan är inte vad som hände på torsdagen utan vad som händer efter valet i september.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet pekar ofta på att det även bland borgerliga väljare finns en stor misstro mot vinster i välfärden. Det är också något som visats i flera opinionsmätningar, bland annat i en Sifo-mätning som SvD lät göra i mars i år.

Ska man tro V så kommer alliansen att känna en stark press från sina egna väljare att ta fram ett eget förslag om vinstbegränsningar om de vinner valet.

Men de källor som SvD talat med säger att det är uteslutet att något av de borgerliga partierna går med på ett förslag som ens liknar det som regeringen nu lagt fram. Alla försök att sätta ett tak för hur mycket pengar företagen får tjäna är döda.

Men borgerliga politiker medger samtidigt att det finns en intern opinion mot det som ses som en ohämmad vinstjakt i välfärden. Oavsett vem som bildar regering efter valet kan det därför komma en blocköverskridande överenskommelse om hårdare kvalitetskrav för såväl skolor som vård- och omsorgsföretag.

Regler som slår lika mot privata och offentliga utförare är faktiskt också något som många av de privata företagen skulle välkomna.

Efter valet 2: Nytändning i vänstern håller frågan vid liv till 2022

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Adam Wrafter

Vänsterpartiet lär inte nöja sig med tuffare kvalitetskrav om det innebär att de privata företagen kan fortsätta tjäna pengar som i dag. Den stora frågan är därför om Socialdemokraterna kommer att släppa frågan efter en eventuell kompromiss med alliansen.

Det finns bedömare som tror att partiet efter en valförlust kommer att dra slutsatsen att politiken har handlat för mycket om migration och lag och ordning – och för lite om höger-vänster.

I så fall kan en socialdemokrati i opposition mycket väl kroka arm med Vänsterpartiet om att fortsätta driva frågan om vinstbegränsningar hela vägen till valet 2022.

Nu tyder inte mycket på att en S-ledd regering skulle ha större chanser att få igenom Reepalus förslag 2022. Men bara det faktum att frågan hålls vid liv skulle ligga som en våt filt över välfärdssektorn under flera år framöver.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-04 vinstdebatt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons