Annons

Visselblåsare larmade om Trump – kritiken avfärdas

Donald Trump avfärdar kontroversen.
Donald Trump avfärdar kontroversen. Foto: Evan Vucci/AP

President Trumps administration tycks medvetet ha stoppat en visselblåsare – som slog larm om Trump själv, enligt läckor i amerikanska medier. En uppgiftslämnare på toppnivå har riktat ljuset mot landets system för anonyma tipsare. Många demokrater är kritiska.

Under strecket
Publicerad

Exakt vad själva informationen består i är inte känt, men enligt uppgifter till New York Times ska det röra sig om ett samtal mellan den amerikanske presidenten och en utländsk ledare.

Enligt Washington Post har det med Ukraina att göra. Enligt de obekräftade uppgifterna skulle presidenten ha ställt ut någon sorts ”löfte” till den utländska ledaren, men vad det skulle bestå i är heller inte känt.

Donald Trumps personliga advokat, förra New York-borgmästaren Rudy Giuliani, anklagas också för att ha försökt köpslå med den nye ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Giuliani medgav själv till CNN att han bett Ukraina att utreda Obamas tidigare vicepresident Joe Bidens son Hunter, som arbetat i Ukraina. Joe Biden leder i Demokraternas process att utse en utmanare till Trump i nästa val 2020.

Om Zelenskyj kunde hjälpa Trump att bli omvald, genom att sänka Biden, så skulle Trump stöda Ukraina, lyder misstanken. Men Giuliani förnekar detta.

Även presidenten avfärdar den nya kontroversen på Twitter.

Annons
Annons

Visselblåsaren i fallet är en högt uppsatt person i landets säkerhetstjänst. Chefen för myndigheten som ansvarar för visselblåsare uppger att informationen är ”brådskande”.

Trots att inga specifika detaljer har avslöjats så har hanteringen lett till ny kritik mot Trumps regering, främst från demokrater.

Som den officiella visselblåsarfunktionen är utformad ska det nämligen vara möjligt för kongressen att få ta del av vissa uppgifter. Men i detta ärende har flera demokratiska ledamöter begärt ut information – vilket landets underrättelsechef Joseph Maguire har blockerat.

Eftersom informationen som visselblåsaren uppges handla om presidenten själv finns andra, konkurrerande bestämmelser om att den inte måste lämnas ut.

Demokratiska politiker anklagar nu Maguire för att skydda presidenten och samtidigt sätta visselblåsarsystemet ur spel.

– Någon försöker manipulera systemet, sade Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthuset i det utskott som försökt få ut informtionen, på en pressträff.

Adam Schiff har hotat med en stämning om inte uppgifterna lämnas ut, skriver Politico.

Men republikaner menar å sin sida att informationen kan vara så pass känslig att den inte får riskera att läcka ut till allmänheten. Och demokratiska politiker kritiseras återigen för att vara ute efter att skada presidenten av politiska skäl.

– Mycket av det som skrevs om Rysslandskopplingen och Robert Mueller visade sig senare vara felaktigt, säger republikanska senatorn Chuck Grassley till Politico.

Sedan avslöjandena efter läckor från Chelsea Manning och Edward Snowden har en debatt om visselblåsare uppstått i USA. Staten vill hellre att missförhållanden rapporteras internt via den officiella funktionen, och inte via medierna, som i de fallen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons