Annons

Visselblåsaren i Danske Bank begär skydd

Han avslöjade världens största penningtvätthärva i Danske Bank. Nu ber visselblåsaren, Howard Wilkinson, myndigheterna i Estland och Danmark om skydd. Nästa månad lyfts hans avslöjande till EU-nivå.

Under strecket
Publicerad

Penningtvätthärvan kring Danske Bank utreds nu i flera Europeiska länder och har redan lyfts på EU-nivå.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 3
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 3

Den svenske EU-parlamentarikern MaxAndersson (MP) anser att visselblåsares anonymitet ska skyddas av lagen.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 3 av 3

Penningtvätthärvan kring Danske Bank utreds nu i flera Europeiska länder och har redan lyfts på EU-nivå.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Penningtvätthärvan kring Danske Bank utreds nu i flera Europeiska länder och har redan lyfts på EU-nivå.
Penningtvätthärvan kring Danske Bank utreds nu i flera Europeiska länder och har redan lyfts på EU-nivå. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Är visselblåsaren hjälte eller skurk för er?

Frågan ställdes av en estnisk journalist på Danske Banks stora presskonferens i Köpenhamn den 19 september. Samma presskonferens där banken meddelat att transaktioner till ett värde av 2000 miljarder svenska kronor genomförts på Estlandskontoret. Många av de transaktionerna misstänks vara penningtvätt.

Bankens ordförande Ole Andersen såg pressad ut när han svarade.

Banken välkomnar alla utredningar som startats efter visselblåsarens avslöjande, löd det korthuggna svaret.

I dagsläget pågår sådana utredningar i minst fem länder. Samtidigt står det klart att visselblåsaren som avslöjade skandalen genom att mejla bankledningen i Köpenhamn 2013 känner sig motarbetad av Danske Bank. Howard Wilkinson fruktar också repressalier.

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Under de fem år som gått sedan han avslöjade penningtvättskandalen har han krävt att få förbli anonym i sina kontakter med bankledningen. Men i slutet av september röjdes hans identitet – Howard Wilkinson, tidigare chef för Danske Banks marknader i Baltikum – av estniska tidningar som citerade källor inom Danske Bank.

”Mr Wilkinsons identitet avslöjades utan hans vetskap eller medgivande” skriver Washington-advokaten Stephen M Kohn som representerar Howard Wilkinson i en skrivelse till Estlands och Danmarks justitieministrar.

Den amerikanska advokatfirman anser att estniska och danska myndigheter måste garantera Howard Wilkinsons säkerhet.

Frågan är om det räcker?

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Penningtvätthärvan som Howard Wilkinson avslöjade har skapat reaktioner långt utanför Östersjöområdet. I dag utreds Danske Banks estniska affärer i Estland, Danmark, Schweiz, USA och Storbritannien – som är Howard Wilkinsons hemland.

Stora delar av de misstänkta transaktioner som penningtvätthärvan handlar om hamnade i olika brittiska bolag efter att ha slussats genom banken.

I Storbritannien är det specialpolisen mot organiserad brottslighet, National Crime Agency, NCA, som håller i utredningen.

”Vi har pågående operativ verksamhet som är relaterat till fallet” skriver Nadia McLeod på NCA till SvD.

Annons
Annons

Den svenske EU-parlamentarikern MaxAndersson (MP) anser att visselblåsares anonymitet ska skyddas av lagen.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Och fler länder har inlett utredningar de senaste veckorna. FINMA – Finansinspektionen i Schweiz – uppger också att man utreder Danske Bank.

”Vi lyfter frågan om Schweiziska institutioner är involverade i det pågående fallet med Danske Bank och om de schweiziska penningtvättreglernas har efterlevts”, uppger Vinzenz Mathys på FINMAi ett skriftligt meddelande för SvD.

Den svenske EU-parlamentarikern MaxAndersson (MP) anser att visselblåsares anonymitet ska skyddas av lagen.
Den svenske EU-parlamentarikern MaxAndersson (MP) anser att visselblåsares anonymitet ska skyddas av lagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Eftersom penningtvätthärvan omfattar så många europeiska länder har den också lyfts till EU-nivå. EU:s utskott för ekonomisk brottslighet har bjudit in Howard Wlkinson till ett utskottsmöte i november.

Bland annat för att utreda om visselblåsare ska få lagstadgat anonymitetsskydd inom Europeiska unionen.

Den svenske EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) anser att EU behöver en sådan lagstiftning.

– Visselblåsare fyller en viktig samhällsfunktion när de avslöjar företag som begår brott. Vi i den gröna gruppen vill att man som visselblåsare ska kunna gå till media och förbli anonym. Man ska ha ett lagligt skydd mot repressalier, säger Max Andersson till SvD.

Det är långtifrån säkert att EU kommer att införa sådana bestämmelser. Max Andersson tror att frågan tidigast kan avgöras innan valet till EU-parlamentet i maj nästa år.

Den estniska tidningen Eesti Ekspress, som publicerade Howard Wilkinsons namn, menar att även visselblåsarens egna motiv måste ifrågasättas. Tidningen frågar viken roll han själv spelade när affärerna genomfördes.

SvD har sökt Howard Wilkinson, och även bett den amerikanska advokatfirman om en kommentar, utan att få svar.

Till den danska tidningen Berlingske säger Howard Wilkinson att hans samvete är rent:

– Jag har inga problem att sova på natten, sa Howard Wilkinson till tidningen.

Danske Bank har avböjt att bemöta visselblåsarens kritik om hur namnet läckte ut med hänvisning till att man inte kommenterar enskilda personalärenden.

Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons