Annons

Vita huset vill skjuta på Huawei-förbud

Russell Vought, Vita husets tillförordnade budgetchef, vill ha mer tid på sig att införa ett förbud mot federala kotnrakt med bolag som gör affärer med Huawei Technologies. Arkivbild
Russell Vought, Vita husets tillförordnade budgetchef, vill ha mer tid på sig att införa ett förbud mot federala kotnrakt med bolag som gör affärer med Huawei Technologies. Arkivbild Foto: Evan Vucci AP/TT

Vita husets budgetchef har vänt sig till USA:s kongress för att få mer tid att fasa in ett förbud mot federala kontrakt med bolag som gör affärer med kinesiska Huawei Technologies.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda förbudet klubbades redan i fjol i lagen National Defence Athorization Act (NDAA) och är en del Trumpregeringens offensiv mot Huawei, världens största tillverkare av telekomutrustning.

Enligt lagen ska förbudet träda i kraft i år, men enligt ett brev undertecknat av Vita husets tillförordnade budgetchef Russell Vought behövs det två års infasning av regelverket så att bolag som använder utrustning från Huawei får tid på sig att anpassa sin verksamhet.

Brevet, som The Wall Street Journal tagit del av, har skickats till vice president Mike Pence och nio ledamöter i USA:s kongress.

Trumpregeringen har anklagat Huawei för att vara en del av den kinesiska statens underrättelsetjänst och för att ha stulit patenterad amerikansk teknik. Huawei har kategoriskt förnekat att bolaget kontrolleras av den kinesiska staten eller att bolagets utrustning kan användas av Kina för spionage.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons