Annons

Vita husets nya tavla gläder både Trump och internet

En tavla på Donald Trump i sällskap med tidigare republikanska presidenter väcker uppmärksamhet i USA. Det faktum att presidenten ser betydligt smalare ut än i verkligheten har väckt munterhet på sociala medier. Donald Trump ska dock själv ha varit så nöjd med målningen att han ringde och tackade målaren.

Men målningen har ett dolt feministiskt budskap, enligt konstnären.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP & Twitter
Foto: AP & Twitter
Foto: AP & Twitter

Den ”Republikanska klubben” (The Republican Club) heter målningen. Den avbildar USA:s president Donald Trump sittandes vid ett bord med andra republikanska presidenter. Tillsammans med tidigare presidenter som Abraham Lincoln, Richard Nixon and Teddy Roosevelt vid ett bord och dricker drinkar.

Tavlan gjorde en skräll i sociala medier efter att den synts i tv-programmet “60 Minutes” som sänds av det amerikanska tv-bolaget CBS, skriver tidskriften Time.

Under programmet intervjuades Donald Trump i Vita huset. En del observanta tittare såg då att det speciella konstverket hängde på väggen i bakgrunden. Snabbt gav de sig ut på sociala medier och skojade bland annat om att presidenten gestaltas många kilon lättare än han egentligen är.

Annons
Annons

Konstnären bakom tavlan, Andy Thomas, berättar att det troligen var den republikanska kongressledamoten Darrell Issa som givit Donald Trump tavlan. Den amerikanska presidenten ska även ha ringt upp konstnären, enligt internetmagasinet ”The Daily Beast”.

– Han berättade hur mycket han gillar tavlan. Han gav många komplimanger och sa att han sällan gillar tavlor på sig själv, berättar Andy Thomas, som beskriver sig som en opolitisk person.

I tidskriften Time berättar konstnären att han är glad över att tavlan hänger i Vita huset.

– Många gånger så hängs tavlorna aldrig upp. Att få veta att den faktiskt är upphängd är uppskattas verkligen.

Andy Thomas berättar att det finns ett subtilt feministiskt budskap i konstverket. Det framförs av kvinnan i verkets bakgrund, som syns gå direkt mot bordet där presidenterna sitter.

Samma kvinna finns gestaltad i ett annat verk av konstnären som kallas ”Demokraternas klubb” (The Democratic Club). Hon gestaltas med vaga drag i båda målningarna, men hon är tydligt bestämd.

– Det är en kvinna som hon som kommer att bli den första kvinnliga presidenten, en som går direkt upp till bordet, säger Andy Thomas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons