Annons

Vita husets nya tuffa strategi: Stänger ute CNN

Nya röster, nya frågor, i en ny hackordning. Vita husets välbesökta pressträffar följer ett nytt mönster. Målet är att styra över hur Trumps politik beskrivs.

– Trump vill markera vilka medier som han gillar, säger Paul Ronge, medierådgivare.

Under strecket
Publicerad

Sean Spicer, Vita husets presschef.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 1 av 2

Vita husets västra flygel.

Bild 2 av 2

Sean Spicer, Vita husets presschef.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 1 av 2

Vita husets västra flygel.

Bild 2 av 2
Sean Spicer, Vita husets presschef.
Sean Spicer, Vita husets presschef. Foto: Susan Walsh/AP

Tidigare var det av hävd nyhetsbyrån AP som först fick mikrofonen vid de dagliga pressträffarna i Vita huset. Men efter maktskiftet i Washington har olika medier, som till exempel den konservativa tabloidtidningen New York Post, fått första tjing.

– Vi vill att olika medier ska få chansen att sätta tonen. Vi är inte rädda för någon, men vill ha en tvåvägskommunikation där fakta och frågor kan presenteras på olika sätt. Det är som med en väderleksrapport – du kan lyssna på två stationer som har olika prognos. Det innebär inte att den ena ljuger. De har bara tolkat fakta annorlunda, säger presschefen Sean Spicer i en utläggning för Fox TV.

Vita husets västra flygel.
Vita husets västra flygel.
Annons
Annons

Enligt ABC finns det även planer på att flytta de dagliga pressträffarna från James S. Brady-rummet i Vita huset västra flygel till en lokal i en angränsande byggnad (Executive Office Building).

Han följer en strategi vi tidigare sett hos korkade offentliga människor.

– Sannolikt ges mer devota medier större privilegier. Det är en markering som även Tony Blair använde sig av under en tid i England, säger Paul Ronge.

Den 65-årige medierådgivaren frapperas över den maktfullkomlighet som Donald Trump uttrycker.

– Det är husbondens röst som talar hela tiden, även fast man hör presschefen Sean Spicer. Han har säkerligen ett begränsat rörelseutrymme och ett väldigt kort koppel, säger Paul Ronge.

Medierådgivaren drar även Trump-paralleller till Sverige:

– Han följer en strategi vi tidigare sett hos korkade offentliga människor. Är du inte med mig, är du emot mig. Jag tänker på maktfullkomligheten hos transportordföranden Hasse Ericsson. Det finns även likheter med Håkan Juholt. De blir berusade av sin spontanitet, vilket kan ställa till stora problem, säger Paul Ronge.

Donald Trumps twittrande är redan världskänt:

– Men dessa budskap kommer aldrig att upplevas som objektiv information. Man vet att de alltid vinklas till hans fördel. Det finns ingen kvalitetssäkring, säger Paul Ronge.

Nyhetsbyrån Reuters har tagit fram en manual för sina medarbetare hur man ska närma sig nyheter som gäller Donald Trump.

Medarbetarna uppmanas iaktta färdigheter som normalt beskrivs komma väl till pass i hotfulla omgivningar och i krigszoner. Länder som Iran och Zimbabwe nämns som exempel.

– Det kan vara naturligt att ha ett tillvägagångssätt som om du konfronterade krigsherrar. Trump kommer säkert att fortsätta att göra det jobbigt och svårt för vissa reportrar och företag, säger Paul Ronge.

Tidningen Politico uppger att Vita huset stoppat tillfrågade medarbetare att medverka i TV-kanalen CNN. Högt uppsatta tjänstemän hos Trump svarar fortfarande på allmänna frågor från CNN, men ingen av dessa hade till och med onsdagen medverkat i något CNN-program sedan den nye presidenten installerades den 20 januari.

På torsdagen meddelade dock Vita huset att Sebastian Gorka, säkerhetsrådgivare och tidigare redaktör för högerextrema sajten Breitbart, skulle delta i en intervju i CNN-programmet ”The Lead”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons