Annons

Trump anklagar Mueller för "McCarthyism"

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Donald Trump rasar över uppgifterna om att Vita husets juridiska rådgivare gett omfattande information i Rysslandsutredningen.

Presidenten går återigen hårt åt särskilde åklagaren Robert Mueller och anklagar honom för "McCarthyism".

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Donald McGahn. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TTBild 1 av 1

Donald McGahn. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TTBild 1 av 1
Donald McGahn. Arkivbild.
Donald McGahn. Arkivbild. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Vita husets juridiska rådgivare Donald McGahn har bidragit med omfattande vittnesmål i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, rapporterar The New York Times.

Tidningen har pratat med ett tiotal nuvarande och tidigare tjänstemän i Vita huset och andra personer med insyn i turerna kring utredningen, som också rör kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Publiceringen fick Trump att fördöma tidningens publicering, och avfärda den som "falska nyheter". I en serie tweetar gick han också till angrepp mot Mueller.

"Så många liv har lagts i ruiner på grund av ingenting – McCarthyism när den är som värst!", skrev USA:s president med adress till Rysslandsutredningen.

Presidenten syftar på den republikanske senatorn Joseph McCarthy, som bedrev en häxjakt på kommunister i USA under 1950-talet.

McGahn har ställt upp på minst tre frivilliga samtal med utredarna de senaste nio månaderna, sammanlagt omkring 30 timmar. Den juridiska rådgivaren har då beskrivit president Donald Trumps vrede mot Rysslandsutredningen och de olika sätt han har försökt att få McGahn att hantera den, enligt The New York Times uppgifter.

Trump uppger att han har gett McGahn tillåtelse att prata med utredarna.

"Dessutom har vi lämnat över en miljon dokument. Största transparensen någonsin. Ingen maskopi, ingen obstruktion. Häxjakt!", skrev han på Twitter tidigare under söndagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons