Annons

Vittnade för Arnault – belönas av Akademien

Svenska Akademien har delat ut 60 000 kronor till en författare – som också vittnade för Jean-Claude Arnault under rättegången i hovrätten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

En svensk författare, vars senaste bok gavs ut för runt fem år sedan, har fått ett stipendium från Svenska Akademien.

Hon är också en av de personer som vittnade för Jean-Claude Arnault under rättegången i hovrätten. Arnault dömdes där till fängelse i två år och sex månader.

Under rättegången i hovrätten hördes på Jean-Claude Arnaults begäran två nya vittnen: hans hustru Katarina Frostenson samt en annan kvinna som känt Jean-Claude Arnault sedan början av 1990-talet och som har hjälpt till på hans kulturklubb Forum.

När SvD når författaren på telefon säger hon att hon inte vet varför hon fått stipendiet.

– Det vet jag faktiskt inte. Kanske är det en uppmuntran av mitt skrivande här i min exiltillvaro. Jag har inte kommit ut ännu med den bok jag håller på med.

Vet Akademien att du skriver på en bok?

– Ingen aning. Jag har ingen kontakt med Svenska Akademien. Jag blev bara glad och överraskad.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Du vittnade nyligen för Jean-Claude Arnault i hovrätten. Utifrån sett kan det verka som ett märkligt sammanträffande att du fick det här stipendiet från Svenska Akademien nu?

– Jag vet inte vad det faktum att jag vittnade har att göra med att jag har fått ett stipendium från Akademien. För mig är det en självklarhet att vittna och svara på frågor när man blir kallad att göra det. Det borde alla göra, det är var och ens plikt. Jag har ingen kontakt med Svenska Akademien.

Akademiens kansli bekräftar att författaren ifråga tilldelats ett stipendium om 60 000 kr ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Stipendierna delas ut till personer verksamma inom kultursektorn, men Akademien motiverar inte varför en specifik person tilldelas stipendiet.

Inför publiceringen av den här texten ställde SvD Kultur följande frågor till Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson:

Lästes namnet upp på sammankomsten i går? Om inte, varför?

Varför får just [den här författaren] en belöning från Akademien?

Hur ser ni på det faktum att [författaren] vittnade till Arnaults försvar i hovrätten?

Hur ser ni på hur det kan se ut utifrån att Akademien på högtidssammankomsten beklagar en undfallenhet att se signaler om Arnaults oacceptabla beteende – och samtidigt belönar en person som försvarat honom i hovrätten?

Efter publicering återkom Anders Olsson i ett mejl till SvD:

”Vi brukar inte läsa upp namnen på mottagarna av Lundbergsstipendierna under Högtidssammankomsten. De är så många, det rör sig under hösten om 15-16 namn. Katalogen är tillräckligt lång ändå, kan man tycka. Men jag ska fråga kansliet om detta är anledningen. Även Elise Karlsson fick ju ett sådant stipendium och det borde väl visa att det inte är ställningstagande för eller mot Jean-Claude Arnault som varit av betydelse, utan litterära meriter. Hur som helst förekom inga sådana argument i prisdiskussionen.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons