Annons

Vittnesmål från #metoo in på listan

”Ger vittnesmålen ett liv efter att de försvunnit på nätet”. Så skriver en kritiker om en av de nya titlarna på SvD:s boklista. Skrolla också ner för att se de bäst säljande böckerna som inte kom med.

Publicerad
 • Foto: Lars Pehrson
 • Foto: Nille Leander
 • Foto: Staffan Löwstedt
 • Foto: KC Ogundele
 • Foto: Stefan Mattsson/IBL
 • Foto: Malin Hoelstad
 • Foto: Anna-Lena Ahlström
 • Foto: Marica Rosengård
 • Foto: Peter Knutson
 • Foto: Jörgen Hildebrandt
 • Foto: Thron Ullberg
 • Foto: Staffan Löwstedt
 • Foto: Helén Karlsson
 • Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Albert Bonniers Förlag
 • Foto: Albert Bonniers Förlag
 • Foto: Harry Borden
 • Foto: TT, Wahlström & Widstrand
 • Foto: Carl Bredberg
 • Foto: Claudio Storza/Albert Bonniers förlag
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 1 av 21

19. Om människans framtida existens

Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (ny)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons
Foto: Nille Leander Bild 1 av 1

Del 2 av 21

18. ”Folkbildning av bästa märke”

Foto: Nille Leander

”1918. Året då Sverige blev Sverige” av Per T Ohlsson (19 vecka 50)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Världskriget rasar, spanska sjukan härjar och i Sverige får demokratin slutligen sitt genombrott. Detta är berättelsen om året då Sverige tog klivet mot att bli det välfärdssamhälle vi känner i dag.

”1918. Året då Sverige blev Sverige” är folkbildning av bästa märke. Köp in den i stora lass till alla som tar studenten jubileumsvåren 2018”, skriver Jan Eklund i DN.

”1918 är ett tacksamt ämne för en författare med sinne för belysande anekdoter och min tyngsta invändning mot Per T Ohlssons bok är att den gärna kunde ha varit ännu lite längre”, skriver Carsten Palmaer i Aftonbladet.

Också Sydsvenskans kritiker är positiv, men Expressens Daniel Suhonen skriver att ”Det känns påklistrat när författaren vandrar sitt år månad för månad med kuriösa skitdetaljer, ovanpå den helt centrala demokratikampen.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 3 av 21

17. Gå vidare efter #metoo

”Me too. Så går vi vidare - Röster, redskap och råd”

Lava

Antologi

Ett samtidsdokument över den svenska #metoo-rörelsen, med syfte att hålla liv i debatten och inkludera fler grupper, men också bidra med råd och verktyg för att gå vidare.

”Vad som krävs i det här läget är beska droppar – metoder för hur vi ska ta itu med all den här kunskapen. Och längst bak i boken ”Me too så går vi vidare, röster redskap och råd” finner jag just det.”, skriver Expressens Gunilla Brodrej.

DN:s gästkritiker Amanda Svensson skriver att det ”är det i det oredigerade, ocensurerade ­vittnesmålets form som Metoo-kampanjen fått sin kraft, och att samla dessa inom bokpärmar ger dem ett liv också ­sedan de kanske försvunnit från nätet – ett värde i sig”.

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 4 av 21

16. Guide i nyhetsdjungeln

Foto: Staffan Löwstedt

”Larmrapporten” av Emma Frans (19 vecka 48)

Volante

Sakprosa

Hur ska vi veta vilka nyheter vi kan lita på? I tider av ”alternativa fakta” och fejknyheter ger forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans en guide till hur vi ska att tolka nyhetsflödet.

”En strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

SvD:s gästkritiker Ulrika Björkstén har flera invändningar men skriver att i delar av boken ”rör författaren sig helt uppenbart på sin hemmaplan, resonemanget är lättfattlig och samtidigt välunderbyggt och med tydliga referenser.”

Också i Aftonbladet får boken en delvis positiv recension.

Annons
Annons
Foto: KC Ogundele Bild 1 av 1

Del 5 av 21

15. ”Melodramatisk och bitsk”

Foto: KC Ogundele

”Stanna hos mig” av Ayòbámi Adébáyò (20)

Piratförlaget

Översättning av Erik MacQueen

Prosa

Ett ungt par kan inte få barn, och mannens släkt försöker få honom att ta en till fru. En kärlekshistoria som utspelar sig mitt i 1980-talets politiska turbulens i Nigeria.

DN:s Maria Schottenius skriver att ”romanen är en målande och brutal skildring av en frontalkrock mellan det nya och det gamla samhället.”

”Melodramatisk är den, men också bitskt underhållande”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Annons
Annons
Foto: Stefan Mattsson/IBL Bild 1 av 1

Del 6 av 21

14. Det mytomspunna 1968

Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (16)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 7 av 21

13. Nytt uppdrag för Salander

Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (15)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Foto: Anna-Lena Ahlström Bild 1 av 1

Del 8 av 21

12. ”En av landets mest intressanta författare”

Foto: Anna-Lena Ahlström

”Störst av allt” av Malin Giolito Persson (14 vecka 46)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Rättegångsdrama om en skolskjutning i Djursholm och 18-åriga Maja som står inför rätta.

”Skildringen av Sebastians och Majas alltmer destruktiva relation, kantad av lyxresor, överdådiga partyn och droger är skickligt framskriven”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Detta är en fruktansvärt bra bok”, skriver Lotta Olsson i DN.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons
Foto: Marica Rosengård Bild 1 av 1

Del 9 av 21

11. ”Starkt beroendeframkallande epik”

Foto: Marica Rosengård

”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö (12)

Albert Bonniers Förlag

Prosa

En Helsingforsskildring som utspelar sig från 1960-talet fram till vår tid, och berättar om klass och genus men också familjeband och kärlek.

SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att ”i stämningar, scener, perfekt funna detaljer som slår bågar från det lilla livet ut i det stora är Kjell Westö suverän” men också att ”många spår är märkligt ofullgångna”.

”’Den svavelgula himlen’ är fem hundra sidor starkt beroendeframkallande epik. Kjell Westö i högform”, skriver Sveriges Radios Ulla Strängberg.

”Kjell Westö har en osviklig förmåga att blåsa mänskligt liv i den finländska huvudstaden”, skriver Björn Wiman i DN.

Expressens kritiker är positiv men har invändningar.

Annons
Annons
Foto: Peter Knutson Bild 1 av 1

Del 10 av 21

10. ”Känner mig utvald som läsare”

Foto: Peter Knutson

”Koka björn” av Mikael Niemi (11)

Piratförlaget

Prosa

1852, i en by i nordligaste Sverige försvinner en vallpiga i den djupa skogen, och samepojken Jussi ger sig av på jakt tillsammans med prosten Lars Levi Laestadius.

”Det är lite prilligt alltihop, djupsinnigt, utsagt inifrån och fotat utifrån, stor miljö och törstig själ i samma bok”, skriver Sveriges Radios Jenny Teleman.

Petter Lindgren skriver i Aftonbladet att en av Niemis största tillgångar är ”att han bakom varje krök lyckas duka fram just det som jag (och förmodligen varenda jävel) blir lycklig av att få läsa just då. Det är nästan lite kusligt, men det får mig också att känna mig utvald som läsare.”

Också Expressens kritiker är positiv.

SvD:s Jenny Aschenbrenner har vissa invändningar och skriver att det är för många spår att följa i ”Koka björn”.

Annons
Annons
Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 11 av 21

9. Sålde bäst av alla böcker

Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (9)

Natur & Kultur

Biografier’

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 12 av 21

8. Han avslöjar allt i biografin

Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (10)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 13 av 21

7. Anyurus dystopi nära verkligheten

Foto: Staffan Löwstedt

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru (7)

Norstedts

Prosa

I en dystopisk men inte avlägsen framtid har skräcken och rasismen slagit klorna i Sverige och Europa.

”Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

Enligt Sveriges Radios Martina Lowden förenar Anyurus prosa ”elektrifierande spänning med eldfast mystik, skönhet med nödvändighet.”

Också Aftonbladet och Expressen hyllar boken, men DN låter sig inte övertygas.

Annons
Annons
Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 14 av 21

6. ”Starkaste biografin på länge”

Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (6)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som wallraffade på en bondgård innan uttrycket ens uppfunnits. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 15 av 21

5. ”Akut och viktig”

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Albert Bonniers Förlag

”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead (4)

Albert Bonniers Förlag

Översättning Niclas Nilsson

Prosa

Under 1800-talet var ”den underjordiska järnvägen” ett nätverk som hjälpte slavar att fly från amerikanska södern till nordstaterna. I denna roman existerar järnvägen bokstavligen.

”Genom sitt förhållande till den faktiska historien gör sig Colson Whitehead till suverän härskare över sitt litterära universum”, skriver Magnus Eriksson i SvD.

”Whiteheads roman är ett akut och viktigt bidrag till kritiken av de rådande förhållandena”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN:s, Aftonbladets och Sveriges Radios kritiker lovordar boken.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 16 av 21

4. Hennes hittills bästa

Foto: Albert Bonniers Förlag

”Swing time” av Zadie Smith (3)

Albert Bonniers Förlag

Översättning av Niclas Nilsson

Prosa

Två flickor växer upp i norra London och har dansen som gemensam kärlek, i denna bok om vänskap, ambitioner och rasism.

”Om ’Om skönhet’ framförallt var en uppvisning av perfektionens hantverkskicklighet och ’NW’ resultatet av en djärvare försöksperiod, är ’Swing time’ en fusion av dessa båda sidor av Smith – och hennes hittills bästa”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Med tiden har Smith blivit en mer subtil berättare, en virtuos stilist mer hemma i moll än i dur”, skriver Amanda Svensson i Expressen.

Också Sveriges radio, Aftonbladet och DN lovordar boken.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 17 av 21

3. ”Tillhör nu klassikerna”

”Det förlorade barnet” av Elena Ferrante (5)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade författaren Elena tillbaka till Neapel, där hon åter möter vännen Lila.

”Hur Ferrante berättar en klassresa och ett feministiskt uppvaknande utan att skriva på näsan, hur hon stirrar så närgånget på sina romanfigurer att de blir komplexa, hur hon med skenbar lätthet skapar litteratur av ett liv utan att förenkla, det är storartat”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Den här sviten, vars sista del har allt man kan begära av en roman, tillhör nu klassikerna”, skriver Sveriges Radios Sandra Stiskalo.

DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan hyllar den sista delen i Neapelsviten.

Annons
Annons
Foto: Harry Borden Bild 1 av 1

Del 18 av 21

2. ”Jag sträckläser maniskt”

Foto: Harry Borden

”Spionernas arv” av John le Carré (2)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Klas Östergren

Prosa

Spionchefen George Smiley, från klassikern ”Spionen som kom in från kylan”, är tillbaka. Boken börjar i nutid men går tillbaka till ännu olösta gåtor under kalla kriget.

”När han är som bäst har le Carré en sällsam förmåga att få mig att vilja lyssna, tills jag sträckläser maniskt”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Satans spännande”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressen, Aftonbladet och Sveriges radio ger positiva recensioner.

Annons
Annons
Foto: TT, Wahlström & Widstrand Bild 1 av 1

Del 19 av 21

1. Sagor och ödesfrågor

Foto: TT, Wahlström & Widstrand

”Begravd jätte” av Kazuo Ishiguro (1)

Wahlström & Widstrand

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Det är 500-tal och i landet som ska bli England rör sig människor på obestämd flykt bland monster och demoner. En mystisk saga men också en betraktelse över våra myter och det kollektiva minnet.

”Den är precis lika skickligt berättad som tidigare romaner, bara man kan bortse från alla ackumulerade förväntningar på hur god prosa ska uppföra sig”, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Det är en på ytan enkel bok, som kan läsas som en av många sagor om den tiden. Men under ytan rör sig de stora ödesfrågorna om den mänskliga till- och samvaron”, skriver Jonas Thente i DN.

Också i Sveriges Radio, Expressen och Aftonbladet får ”Begravd jätte” fina recensioner.

Alla är dock inte lika positiva. Amanda Svensson skriver i Sydsvenskan att ”’Begravd jätte’ är en roman med drag av mysteriespel, där det största mysteriet är varför den ens blivit skriven.”

Annons
Annons
Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1

Del 20 av 21

Foto: Carl Bredberg

Sålde bäst med kom inte på listan

”Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen

Fitnessförlaget

Sakprosa

Boken sålde bäst av alla böcker denna vecka. Den har inte recenserats vare sig av SvD, Expressen, Aftonbladet eller SR och kan därför inte komma med på listan.

Anders Hansen är SvD-skribent, läs hans artiklar här.

Annons
Annons
Foto: Claudio Storza/Albert Bonniers förlag Bild 1 av 1

Del 21 av 21

Storsäljaren som inte kom på listan

Foto: Claudio Storza/Albert Bonniers förlag

”Begynnelse” av Dan Brown

Albert Bonniers förlag

Översättning av Peter Samuelsson och Lena Karlin

Prosa

Boken sålde näst bäst av alla böcker denna vecka. Den har inte recenserats vare sig av SvD, Expressen, Aftonbladet eller SR och kan därför inte komma med på listan.

”Dan Brown skriver fånig, bombastisk flygplatslitteratur som man glömmer sekunden efter det att man slår igen boken”, skriver Lotta Olsson i DN.

SvD:s Josefin Holmström skrev om Browns förra bok ”Inferno” att ”det är bedrövlig förutsägbart att klaga på en Dan Brown-roman. Men någon vidare författare är han ju inte – om man inte tänjer begreppet till bristningsgränsen.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons