Annons

Erik Bergin:Vittnesmålet visar Trumps dubbelspel

Trumps ex-advokat, Michael Cohen, har bidragit till att presidenten nu omgärdas av flera nya och intensifierade utredningar, lanserade av demokrater senaste veckan. De söker information om misstanken att presidenten gjort sig skyldig till maktövergrepp och övergrepp i rättssak. Granskningarna riskerar tynga Trump fram till nästa presidentval.

Under strecket
Publicerad
Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 3

Michael Cohen.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 2 av 3

President Trump, höger, med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Foto: Evan Vucci/APBild 3 av 3
Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1
Foto: Susan Walsh/AP

NEW YORK När Trumps tidigare advokat Michael Cohen vittnade i utskottsförhör i förra veckan försökte republikaner envetet framställa det som att han fortsatte ljuga, i stället för att tala sanning. Taktiken lyckades troligen så tillvida att Trumps mest hängivna supportrar avfärdade Cohen som en bluff, en attack arrangerad av demokrater för att försöka sänka presidenten.

Det är bara ett problem: Cohen har bevis. Han har erkänt att han ljög i tidigare förhör för att dölja de bevisen, och för att skydda sin dåvarande klient, USA:s president.

Bland bevisen finns en rad checkar, undertecknade av bland andra Trump i Vita huset, som ersättning till Cohen för betalningar inför valet 2016 till kvinnor för att de skulle hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Annons
Annons

Michael Cohen.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 2

President Trump, höger, med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Foto: Evan Vucci/APBild 2 av 2
Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det brottet – olaglig kampanjfinansiering, som det kallas – har Cohen redan dömts för. Han ska börja avtjäna sitt straff i maj. Och en vecka efter Cohens explosiva offentliga utkottsförhör i onsdags är det den så kallade Stormy Daniels-affären som seglat upp som ett av de största juridiska hoten mot Trump.

Cohens vittnesmål verkar ha försett Demokraterna med ett verktyg som partiet inte hade tidigare.

Cohen emottog checkar från presidenten mer eller mindre varje månad under 2017, Trumps första år vid makten, enligt en granskning som tidningen New York Times gjort. Tidningen har inhämtat åtta checkar, de flesta på mellan 35 000 och 70 000 dollar. Presidenten har inte lyckats förklara vad de pengarna var till för. Det har däremot hans nya advokat, av alla människor, New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, gjort. Förra året väckte Giuliani förvåning när han bekräftade att Trump kände till betalningen till porrstjärnan Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels.

I klartext kan sekvensen av händelser tolkas som att USA:s president finansierade ett försök att mörklägga ett brott inifrån Vita huset.

President Trump, höger, med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
President Trump, höger, med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: Evan Vucci/AP
Annons
Annons

På onsdagen var Cohen tillbaka på Capitol Hill i Washington för ett fjärde förhör. Det förhöret, liksom två av de tre förra veckan, var inte offentligt.

Men en effekt av hans vittnesmål märks redan: minst tre nya och återupptagna granskningar av Trump som satts igång av demokrater i olika utskott i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna sedan i januari.

Det är inte säkert att de leder till riksrätt mot Trump. Det är också långt ifrån säkert att ens den särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning, som väntas vara klar inom några veckor, kan producera några relevanta slutsatser om Trumps eventuella medverkan till det ryska valfifflet.

Men Cohens vittnesmål verkar samtidigt ha försett Demokraterna med ett verktyg som partiet inte hade tidigare: svart på vitt att presidenten spelar det dubbelspel och sprider de osanningar som hans kritiker alltid hävdat men som Republikanerna inte vill kännas vid.

Det har ofta sagts om amerikanska politiska skandaler efter Watergate att ”it’s not the crime, it’s the cover-up”. Alltså, det handlar inte om brottet, det handlar om mörkläggningen.

Det Cohen gjort är att berätta storyn om en sådan mörkläggning. Därmed har han hjälpt till att närmast garantera att presidenten fortsätter utredas fram till nästa val. Bara för att därefter, om Trump skulle förlora, löpa risken att åtalas när han inte längre är president och åtnjuter juridisk immunitet.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna AUKTORITÄRA LEDARE
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons