Annons

VM-bronset tog ut sin rätt: "Varit tufft"

Lina Hurtig under söndagens pressträff i Liepaja inför fotbollslandslagets EM-kvalpremiär borta mot Lettland.
Lina Hurtig under söndagens pressträff i Liepaja inför fotbollslandslagets EM-kvalpremiär borta mot Lettland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är kul att ta VM-brons i fotboll. Men det är jobbigt också.

Många landslagsspelare kommer till tisdagens EM-kval mot Lettland med möra ben och skallar.

– Det har varit mycket tuffare än jag trodde, säger Lina Hurtig.

Under strecket
Lasse Mannheimer / TT
Publicerad

Det blev ett långt mästerskap i Frankrike för det svenska fotbollslandslaget, och därmed inte mycket tid över till semester. Den som kanske kände av det mest var Linköpings Stina Blackstenius.

– Det här senaste året har varit speciellt, säger Blackstenius på plats i kuststaden Liepaja inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland på tisdag.

Sedan förra sommaren har hon inte haft mycket ledighet att tala om. Då gjorde hon först en halv säsong i franska Montpellier innan hon flyttade hem till Sverige för att direkt kastas in i en försäsong. Däremellan fick hon åtta dagar ledigt.

Efter vårens allsvenska matcher och ett oväntat långt VM fick hon ytterligare en veckas ledigt innan det var dags att sparka igång damallsvenskan på nytt. Inte konstigt om den 23-åriga anfallaren känner sig lite sliten.

– Jag känner av det mer mentalt än fysiskt. Det är framför allt att det har varit en lång period utan någon speciellt lång ledighet, först i vintras när man var mitt i säsongen och sedan inte så mycket ledighet efter VM heller. Man har kanske inte hunnit återhämta sig rent mentalt, säger Stina Blackstenius.

Annons
Annons

Hon är inte ensam om att känna av den långa fotbollssommaren. Klubbkompisen Lina Hurtig har förutom mästerskapsdebut, VM-brons och väldigt många matcher dessutom hunnit klämma in sitt eget bröllop. Att hålla uppe fokus har varit svårt.

– Det har faktiskt varit tufft, mycket tuffare än jag trodde. Det var mitt första mästerskap och jag brukar alltid vara ledig på sommaren annars. Det blev inte så mycket semester och sedan tajt matchande. Men det var en bra sommar, så det är bara att kriga på, säger Lina Hurtig.

Men kanske är ett landslagsuppehåll precis vad de svenska spelarna behöver. Det tror Hurtig, som inte är orolig för lagets form inför matchen mot Lettland.

– Nu har vi ändå fått en vecka nu sedan den senaste matchen, vilket det inte har varit annars (i allsvenskan), då det har varit tre matcher i veckan nästan. Så jag tror att de flesta känner sig återhämtade nu.

Utlandsproffsen fick längre semester efter VM. Men det har blivit ganska jäktigt ändå. Flera landslagsspelare har bytt klubbar under sommaren, och det tar sin lilla tid i anspråk, det också.

– Fysiskt sett känner jag mig bra. Jag fick den ledigheten som jag behövde. Sedan var det mer mentalt, det var så mycket att fixa med, säger Linda Sembrant som nyligen bytte franska Montpellier mot italienska Juventus.

– Men någonstans är man ändå inne i hela den här karusellen sedan ett antal år tillbaka. Man vet att man har några veckors vila per år och det gäller att ta till vara på dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons