Annons

Voi siktar högt – ska omsätta en miljard

Voi:s vd Fredrik Hjelm.
Voi:s vd Fredrik Hjelm. Foto: Tomas Oneborg

Marknaden för elsparkcyklar exploderar. Efter att ha tagit in 824 miljoner för drygt tre veckor sedan meddelar nu marknadsledande Voi att man hoppas nå en omsättning på en miljard kronor nästa år.

Under strecket
Publicerad

Det är bolagets vd Fredrik Hjelm som under en presentation hos analyshuset Pareto lade fram den spektakulära framtidsplanen. Det skriver flera medier, bland andra Di Digital.

Resonemanget bygger på att kostnaderna per enhet ska sjunka, bland annat eftersom en ny typ av elsparkcykel ska ha en längre livslängd än tidigare, enligt tidningen.

En av bolagets stora investerare nämner en ännu högre summa. I sin senaste delårsrapport skriver Vostok New Ventures följande: ”Vi anser att Voi på fristående basis bör kunna generera cirka 500 miljoner dollar i intäkter om ett par år.”

Det skulle alltså innebära intäkter på över 5 miljarder kronor. Bolaget är långt ifrån de siffrorna i dag – i höstas uppskattade SvD Näringsliv tillsammans med branschbedömare att Voi:s intäkter bör ligga på 400–500 miljoner kronor.

Bolaget är heller inte ensamma om viljan att tjäna pengar på elsparkcyklar. Tier, Circ, Moow, Aimo, Ayo och amerikanska jättarna Lime och Bird – listan på bolag med samma idé bara i Stockholm kan göras lång. Att några kommer att slås ut och konsolideringen ska börja har det länge talats om, och Voi tror att det är ett sätt bolaget kan växa på.

– Vi tror att en konsolidering kommer ske och vi vill vara proaktiva i den, har Voi:s vd Fredrik Hjelm tidigare sagt till Di Digital.

En annan nyckel blir att expandera geografiskt. På mindre än ett och ett halvt år har Voi etablerat sig i 40 städer i tio länder, nu senast till franska Marseille. Den tyska marknaden spås bli viktigast i Europa, och där fick Voi i somras licens i tio städer.

Men trots högtflygande planer om intäkter, konsolidering och expansion är det långt kvar till svarta siffror på sista raden. Hur mycket förlust bolaget går med nu är inte klart, men siffran för 2018 var minus 80 miljoner kronor. Målet är att nå lönsamhet 2021 eller 2022.

SvD har varit i kontakt med Voi som inte återkommit med svar i tid för publicering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons