Annons

Volvo Cars: ”Boka tid på verkstad omedelbart”

Volvo Cars återkallar 37 000 personbilar i Sverige. Det bekräftar bolagets presschef i Sverige Annika Bjerstaf till SvD.

– Jag skulle omedelbart beställa tid på verkstad för att åtgärda som en säkerhetsförebyggande åtgärd, säger Annika Bjerstaf.

Under strecket
Publicerad

Volvo XC70 är en av de bilmodeller från 2015 och 2016 som berörs av återkallningar från Volvo. Bilen på bilden är dock av 2012 årsmodell.

Foto: TT Bild 1 av 1

Volvo XC70 är en av de bilmodeller från 2015 och 2016 som berörs av återkallningar från Volvo. Bilen på bilden är dock av 2012 årsmodell.

Foto: TT Bild 1 av 1
Volvo XC70 är en av de bilmodeller från 2015 och 2016 som berörs av återkallningar från Volvo. Bilen på bilden är dock av 2012 årsmodell.
Volvo XC70 är en av de bilmodeller från 2015 och 2016 som berörs av återkallningar från Volvo. Bilen på bilden är dock av 2012 årsmodell. Foto: TT

Det är upptäckta sprickor i slangen i bränsleledningen som ligger bakom Volvo Cars beslut. En nyhet som Aftonbladet rapporterade om på tisdagen.

”Vad som kan hända är att bränslet över en längre tid eventuellt kan läcka ut i motorrummet”, skriver Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars, i ett mejl till flera medier.

SvD når sedan Annika Bjerstaf på telefon.

Har någon olycka hänt?

– Nej.

Hur upptäcktes det här?

– Via undersökningar som vi själva gjorde.

Felet kan förekomma i elva olika bilmodeller med dieselmotorer från årsmodellerna 2015 och 2016. Modellerna som återkallas är dieselmodeller av Volvo V40, V40CC, S60, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och XC90 från årsmodellerna 2015 och 2016.

Alla berörda bilägare har redan fått brev om återkallelsen. Vissa har även fått felet åtgärdat. Volvo Cars kan i nuläget inte ge besked om hur många som redan har åtgärdat felet.

Annons
Annons

Finns det risk för fara för de berörda bilägarna?

– Vi har inga incidenter.

Finns det risk för fara?

– Jag kan inte svara på det, alla kunder är informerade och vi har inga rapporter om incidenter.

Men du kan inte garantera att det inte fins risk för fara?

– Den här återkallningen, där alla kunder redan är informerade, ska ses som en säkerhetsförebyggande åtgärd och vi har inga rapporter om incidenter.

Om du inte kan svara nej på frågan om det finns risk för fara – det är ju bränsle som kan läcka ut – bör berörda bilägare köra bilarna?

– Jag svarar det jag sa tidigare. Volvo kompromissar aldrig med säkerhet. Vi har inte en enda rapport om incidenter.

Om du inte kan svara nej på den frågan om det föreligger fara att köra berörda bilar – kan du förstå att kunder blir oroliga?

– Om man fått ett brev skulle jag omedelbart beställa tid på verkstaden och lämna in för för utbyte av den eventuellt felaktiga bränsleslangen.

Om du själv hade en sådan bil skulle du köra den då?

–Ja men jag skulle omedelbart beställa tid på verksrad för att åtgärda som en säkerhetsförebyggande åtgärd, säger Annika Bjerstaf.

På konsumentorganisationen Motormännens riksförbund är Carl-Erik Stjernvall teknisk expert.

När Volvo inte kan garantera att det inte finns risk för fara. Vad är din kommentar?

– Man måste förutsätta att biltillverkaren är så transparant att de redovisar den säkerhetsbedömning de gjort, säger han och fortsätter:

– Sedan är det inbyggt i systemet med återkallningar, att biltillverkaren redan sett att risken är så hög att man gör en sådan återkallning. Det innebär att det finns en viss risk.

Carl-Erik Stjernvall gör en jämförelse med BMW som i oktober återkallade 35 000 bilar i Sverige.

– Där läckte kylarvätska ut som tillsammans med sotpartiklar kan orsaka bränder i insugningsröret som är av plast. I fallet med BMW kan ägare känna oro eftersom bilar i Sverige faktiskt börjat brinna, vilket rapporterats i media. Det har tagit lång tid för BMW att åtgärda detta på grund av brist på tillgängliga reservdelar. En sådan situation är betydligt mer allvarlig.

Om man äger en berörd Volvobil - bör man vara orolig?

– Min rekommendation är att följa tillverkarens rekommendationer. Om man känner oro ska man ta kontakt med någon av Volvos återförsäljare.

Volvo Cars har skickat in ett så kallat ”meddelande för produktåterkallelse” till Transportstyrelsen den 18 januari. Ärendet rör enligt myndighetens registrator produktsäkerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons