Annons

Volvo reserverar miljarder för avgasproblem

Volvokoncernen reserverar sju miljarder kronor för att hantera kostnader med problemen med avgasreningen. Arkivbild.
Volvokoncernen reserverar sju miljarder kronor för att hantera kostnader med problemen med avgasreningen. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo bedömer att det kan kosta sju miljarder kronor att åtgärda de problem som upptäckts med avgasreningen i lastbilar och bussar.

Hur många fordon som berörs vill lastbilstillverkaren inte svara på.

TT
Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året blev det känt att en komponent i Volvos avgassystem kan åldras i förtid. Felet leder till försämrad prestanda för utsläppskontrollen.

När problemen blev kända backade Volvo på Stockholmsbörsen. Volvokoncernen ville tidigare inte spekulera i vad det skulle kosta att åtgärda felet. Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att sju miljarder ska reserveras i det fjärde kvartalet för i år för att hantera problemen.

Volvo vill inte säga många fordon som skulle kunna vara berörda.

Annons

– Det för tidiga åldrandet av den här komponenten uppstår inte i alla fordon som har komponenten i sig, säger Volvos chef för medierelationer Claes Eliasson till TT

Det uppskattade beloppet sju miljarder kan komma att förändras. "Volvokoncernen kommer löpande se över reservens storlek allteftersom ärendet utvecklas", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Volvo ska nu samråda med berörda myndigheter för att avgöra hur problemet ska åtgärdas i de fordon som drabbats.

Claes Eliasson säger att flera marknader berörs, bland annat Nordamerika och EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons