Annons

Vrakskatt värd miljoner hittad vid Åland

En finländsk dykargrupp har hittat ett vrak utanför Åland som tros innehålla en kopparlast värd över nio miljoner kronor.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT Bild 1 av 1
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT Bild 1 av 1
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

**Dykarna är övertygade **om att det är ångfartyget S/S Kantava, som sjönk i en höststorm 1925, på väg från Stockholm till Sankt Petersburg. I lasten fanns 290 ton koppar då hon fick vatten i maskinrummet och ångpannan exploderade, rapporterar Yle.

– Det är spännande att det också kan finnas en del guld i lasten, säger Mikko Simola som var med och hittade vraket, till Yle.

Om det hade gått mer än 100 år sedan förlisningen hade ägarskapet övergått till den finländska staten. Men eftersom så inte är fallet tros vrakets och lastens rättmätige ägare finnas i Ryssland, uppger Marcus Lindholm, marinarkeolog vid Ålands landskapsregering.

När ägarfrågan klarnat kommer dykarna att uppge de exakta koordinaterna för förlisningsplatsen och lasten kan undersökas. Fyndet gjordes för en vecka sedan, men dykargruppen har letat efter Kantava i ett par år.

– Det hittades oväntat lätt, eller alltså snabbt, säger Simola till Yle.

2010 hittade dykare ett vrak från 1800-talet i Ålands hav. Ombord fanns bland annat det som tros vara världens äldsta drickbara champagne.

Fartyget hittades i närheten av ön Lågskär

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons