Annons

Göran Eriksson:V:s verkliga problem är inte Kakabaveh

Amineh Kakabave.
Amineh Kakabave. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vänsterpartiet vill utesluta Amineh Kakabaveh. Men får samma problem som när Moderatledningen tystar Hanif Bali: det svåra är att vinna slaget om verklighetsbeskrivningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Amineh Kakabaveh sprider falska nyheter som skadar Vänsterpartiet. Bland annat därför bör hon uteslutas, meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler på onsdagen.

Det ser alltså ut att bli slutet på den mångåriga konflikt mellan Vänsterpartiet och Kakabaveh som i alla fall inledningsvis handlade om synen på hedersvåld. Men under senare år har förvandlats till mer av en oförsonlig personkonflikt.

Det är nog inte lätt att vinna en sådan strid mot Amineh Kakabaveh, vars självbiografi heter ”Amineh – inte större än en kalasjnikov”, och bland annat handlar om hennes tonår i den kurdisk peshmerga-gerillan.

Men själva striden mot Kakabaveh är inte det verkliga problemet för Vänsterpartiet. Det handlar istället om trovärdigheten hos den riksdagsledamot som man försöker kontrollera – och trovärdigheten hos det egna partiet.

Det finns tydliga paralleller till när Moderatledningen försöker tysta Hanif Bali, som har fler följare på Twitter än vad Moderaterna har. För vem får sympatierna på sin sida, när partiledningen använder maktspråk mot en partiföreträdare med stort eget förtroendekapital?

Annons
Annons

Amineh Kakabavehs har exempelvis utsetts till ”årets svensk” av tidningen Fokus, bland annat för att hon lyft frågorna om hedersproblematik, som hon själv beskriver som grunden för konflikten med Vänsterpartiet.

Och det illustrerar att Kakabevah i alla fall utanför sitt parti har trovärdighet i de frågorna. Hon är heller inte ensam om att anse att Vänsterpartiet inte klarar av hedersproblematiken. Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson lämnade 2017 riksdagsgruppen och partiet, bland annat med hänvisning till hedersfrågorna.

Jonas Sjöstedt har på senare år ofta lyft fram hedersvåldet, men partiet har en historia där ledande företrädare har problematiserat debatten om hedersvåld – eftersom den har ansetts öka splittringen och sprida främlingsrädsla.

”Om man vill lösa verkliga problem, är lättvindiga påståenden som antyder att reaktionära och patriarkala beteenden uteslutande är "importerade", en del av problemet – inte en del av lösningen”, skrev bland andra Aron Etzler i Aftonbladet för några år sedan.

Partiledningens slutsats är nu att det skadar partiet mer att låta Kakabaveh vara kvar i partiet, än att slänga ut henne, men det är inte säkert att det är en korrekt bedömning.

En uteslutning kan på marginalen också undergräva regeringen Löfvens ställning. En av anklagelsepunkterna mot Amineh Kakabaveh är att hon ansåg att Vänsterpartiet i vintras borde ha röstat nej till Stefan Löfven som statsminister.

Det går att vrida matematiken på olika sätt – bland annat eftersom en centerpartist till sist röstade nej till regeringen Löfven – men Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tillsammans med Centerpartiet 175 mandat, alltså en rösts majoritet i riksdagen.

Om Amineh Kakabaveh väljer att sitta kvar i riksdagen som vilde när hon har uteslutits, så gäller inte den matematiken längre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons