Annons

VW tror sig kunna köra om Tesla

VW tjänar än så länge nästan alla sina pengar på fossilbilar. Men många elmodeller är på gång. Här visar Herbert Diess upp den kommande ID3 på bilmässan i Frankfurt tidigare i höst.
VW tjänar än så länge nästan alla sina pengar på fossilbilar. Men många elmodeller är på gång. Här visar Herbert Diess upp den kommande ID3 på bilmässan i Frankfurt tidigare i höst. Foto: Michael Probst/AP/TT

Volkswagen har mer ambitiösa elbilsplaner än känt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Med storsatsningar på fabriker i Tyskland och Kina hoppas den tyska bjässen springa om Tesla – som dock inte står svarslöst.

Under strecket
Henrik Samuelsson / TT
Publicerad

I VW:s planer som Reuters kommit över nämns bland annat att Zwickau-anläggningen i Tyskland om två år ska ha en kapacitet på 330 000 batteridrivna fordon, samt att Anting och Foshun i Kina ska kunna spotta ur sig ungefär 600 000 bilar årligen.

Med ett sammanlagt mål kring en miljon exemplar hoppas företaget köra om Tesla när det gäller avgasfria bilar. Den amerikanska elbilspionjären närmar sig delmålet en halv miljon årliga bilar, men lider av växtvärk, påpekar VW:s vd Herbert Diess.

– Frågan är om man kan bygga ut produktionen tillräckligt snabbt? Kapitalintensiteten ökar, har Diess sagt till Reuters.

Tesla å sin sida trimmar just in sin första fabrik utanför USA, som har byggts på rekordkort tid i Kina. Även en fabrik i Europa, kanske på VW:s hemmaplan i Tyskland, ska vara på gång. Och i samband med kvartalsrapporten nyligen sade vd Elon Musk att företaget siktar på att bli dubbelt så stort som dagens giganter Toyota och VW tillsammans.

– Vi vill att Teslas volymer ska nå nivån där en procent av den globala bilparken ersätts, sade Musk.

– Det innebär 20 miljoner fordon varje år.

– Jag tror att efterfrågan på nya bilar ökar när världen ställer om från förbränningsmotorer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons