Annons

Wafaa har fått ett nytt ansikte – och sitt första sommarlov

11-åriga Wafaa fick sitt ansikte bortsprängt av en bomb i syriska Aleppo. Nu går hon i skola i Rom.
11-åriga Wafaa fick sitt ansikte bortsprängt av en bomb i syriska Aleppo. Nu går hon i skola i Rom. Foto: Pablo Gianinazzi

Hon fick ansiktet bortsprängt och låg för döden. Hon har aldrig gått i skola och är ett av Syrienkrigets många offer. Nu har elvaåringen fått en omstart i livet i Italien – med nytt ansikte och skolgång.

Under strecket
Publicerad

Wafaa, sittandes på sängen i sitt rum.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 4

Wafaa, påväg till skolan.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 2 av 4

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 3 av 4

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 4 av 4

ROM Sprudlande glad kommer hon springande mot oss på gatan. Skolväskan dinglar på ryggen, och i det välkammade håret sitter två blåvita rosetter. Hon visar stolt sina nya guldglittrande sandaler – och berättar hur tjejerna i klassen vill ha likadana.

– Jag går i skolan alltså. Femte klass. Och jag pratar ITALIENSKA.

Nu har sommarlovet börjat och Wafaa är stolt. Den syriska flickan har tagit elefantkliv i livet sedan SvD träffade henne första gången i ett flyktingläger i Aleppo 2017. Då var hennes ansikte sönderbränt efter en granatattack mot familjens hus. Wafaa överlevde mirakulöst med 70-procentiga brännskador – men förlorade sitt ansikte. Hon hade ingen chans att gå i skolan i Aleppo, och hennes framtidsutsikter var mörka.

Året efter tog påven Fransiscus den syriska flickan under sina vingar. Wafaa flögs till Vatikanen för att bli opererad av en toppkirurg. Sakta med säkert har han bidragit till att ge henne ett nytt ansikte. En komplicerad och tidskrävande process. När SvD träffade Wafaa i Vatikanen förra året var hon illa till mods. Huden var fortfarande ärrad, ögonbrynen bortsvedda, näsan en bränd stump och under skalpen hade hon uppblåsta implantat. ”Jag ser ut som ett monster”, sa hon då.

Annons
Annons

Wafaa, sittandes på sängen i sitt rum.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 2

Wafaa, påväg till skolan.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 2 av 2

En helt annan Wafaa möter oss i dag i Rom där hon bor hos libanesiska nunnor tillsammans med sin mamma. Drygt ett års operationer har gett henne slätare panna, fina ögonlock och tydligare näsa. Håret har vuxit ut till vågiga lockar. Men det är något annat som gör stor skillnad.

– Ögonbrynen. Mina ögonbryn. De har tagit från mitt riktiga hår. Fast jag måste klippa dem hela tiden eftersom de växer som håret.

1/2

Wafaa, sittandes på sängen i sitt rum.

Foto: Pablo Gianinazzi
2/2

Wafaa, påväg till skolan.

Foto: Pablo Gianinazzi

Inte bara Wafaas ansikte håller på att ta form. En annan nyhet har gett hennes liv ny riktning: skolan. För första gången på tio år har hon fått börja skolan – i Italien eftersom hon måste vara kvar i landet ytterligare ett år för fler operationer.

– Nu kan jag både prata och läsa på italienska. Vi lär oss engelska i skolan också. Och nu har jag fått klasskompisar, riktiga klasskompisar.

Wafaa börjar entusiastiskt rabbla namn: Eva, Ginevra, Biancha, Dorah, Altea, Antonio och Massimo, Claudia och Raffaella. Kompisar blandade med lärare och skolvaktmästare. Hon hyllar pizzan, pastan och glassen som serveras till skollunch. Och hon säger stolt att ”nu får jag mitt första sommarlov”. Visserligen tillbringas en del av lovet under skalpell på sjukhuset i Vatikanen. Men det är ändå första skollovet i livet.

– Jag ska äta glass, rita och promenera runt Rom med min mamma.

Wafaas resa från flyktinglägret i krigets Syrien till klassrummet i Rom är spektakulär på många sätt. Men en dag ska hon tillbaka till Aleppo. Vill hon det ?

– Ja, absolut. Jag saknar mina syskon oerhört mycket. Jag vill tillbaka till Syrien. Det är ju mitt hem.

Annons
Annons

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 2

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 2 av 2
1/2

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi
2/2

Wafaa.

Foto: Pablo Gianinazzi

Plastikkirurgen Mario Zama ser lite bekymrad ut när han hör att Wafaa vill tillbaka till Syrien. Vi träffar honom på påvens sjukhus Bambino Gesù där han förbereder hennes nästa operation.

– Wafaa måste ha tålamod, det är lång väg kvar. Hon har inga läppar och näsan saknar form. Hon ska få annat hårfäste och fler implantat måste opereras in under hennes hud.

Ögonbrynen har gjort en jättestor skillnad. Nu har ansiktet fått form och flyter inte längre.

För att få läppar måste man sy ihop Wafaas mun i tre veckor, förklarar han. Då kan hon bara dricka med sugrör genom ett litet hål.

– Men hon vågar inte göra det just nu. Så vi avvaktar. Men ögonbrynen har gjort en jättestor skillnad. Nu har ansiktet fått form och flyter inte längre.

Det finns många etiska frågor kring ett sådant dramatiskt fall som Wafaa, säger Mario Zama. Han säger blankt nej till ansiktstransplantation från ett annat barn.

– Det är ytterst kontroversiellt. Det innebär att man går runt med ett dött barns ansikte, vilket också kan vara problematiskt för föräldrar till det avlidna barnet. Dessutom måste man ta mediciner mot avstötning hela livet.

Däremot kan han ge Wafaa ”ett normalt ansikte”.

– Många ansiktsskadade minns ansiktet de hade. Jag kan tyvärr inte ge Wafaa tillbaka det ansikte hon hade före bomben. Men jag kan hjälpa henne att nästan se ut som andra.

– Titta bara på henne i dag. Wafaa gömmer sig inte längre. Hon är stolt över att hon har ett mer normalt ansikte, och att människor inte längre vänder sig om på gatan. Hon vågar prata med andra barn och vill gå ut på stan och äta glass i solen. Ett jättesteg för denna krigsskadade flicka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons