X
Annons
X

Wahlroos: USA jagar inte Nordea för penningtvätt

Björn ”Nalle” Wahlroos är säker på att amerikanska myndigheter inte kommer att granska Nordea eller Sampo efter uppgifterna om penningtvätt.

Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Nordea
Nordeas ordförande Björn Wahlroos.
Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nordeas ordförande Björn Wahlroos tror inte att amerikanska myndigheter kommer att granska eller bötfälla Nordea för penningtvätt.

Amerikanska myndigheter är de som är tuffast och ålägger bolag att betala höga straffavgifter om de gjort fel.

– Vi har jobbat samman med dem tidigare om hur vi approcherar den här problematiken i vår internationella rörelse. Det skulle vara en mycket stor överraskning om det kommer tilläggskrav från deras sida, säger han till SvD efter Bankföreningens årsmöte där han blivit intervjuad på scenen.

Annons
X

På scenen sa han:

– Det är vår starka uppfattning att vi har gjort mycket lite fel. Det är inte så att vi tvättar pengar. Vi är en betalningsplattform som kan användas.

Dessutom lade han till:

– Jag får samtal en gång i månaden från Nordea om betalningar som jag gjort: ”Vad är det här?”

Men den amerikanska affärsmannen Bill Browder har lämnat in uppgifter till nordiska myndigheter om att Nordea ska ha tvättat 1,5 miljarder kronor.

– Man måste komma ihåg att Bill Browders primära agenda är att skapa en situation där Ryssland isoleras så långt som möjligt. Jag tror att man måste ha lite respekt för de personer i Ryssland som sysslar med laglig affärsverksamhet.

Bill Browder försöker spåra vem som tog emot pengarna för att ha utfört mordet på hans bolags skattejurist Sergej Magnitskij, och vem som tvättade dem vita. Ryssen avslöjade ett stort skattebedrägeri i Browders företag, fängslades och dog i ryskt fängelse 2009.

– Tänk tillbaka tolv år, hur vi såg på Ryssland då och hur vi ser på Ryssland i dag. Det är ganska mycket skillnad, säger Björn Wahlroos, som inte heller tror att amerikanska myndigheter kommer att dra in Sampo i härvan runt Danske Banks penningtvätt i Tallinn.

Sampo är Nordeas huvudägare och även där är Björn Wahlroos ordförande. Danske Bank köpte Sampo Bank, där det estniska kontoret ingick, av Sampo år 2007.

– Det är tolv år sedan. Det var inte vi som sålde. Vi fick ett – nu ska jag undvika ett Mario Puzo-citat– ett mycket gott anbud. Peter (vd Peter Straarup, SvD:s anm.) sprang efter mig i tre år och ville köpa banken.

Men den estniska finansinspektionen har tidigare sagt till SvD att portföljen med icke-bosatta personer, där penningtvätten har skett, redan fanns då Danske Bank köpte banken.

Den estniska finansinspektionen sa vidare att inspektionen hoppades att saker och ting skulle bli bättre när Danske Bank köpte Sampo Bank. Den estniska finansinspektionen inspekterade banken i fråga direkt efter Danske Banks köp och kom med en kritisk rapport.

Ändå förnekar Björn Wahlroos all vetskap om att det fanns några problem.

– Ingen sådan information har tillställts oss. Har du sett hur mycket affärsverksamheten växte 2007–2014?

Det stämmer att affärerna i den problematiska portföljen ökade kraftigt under Danske Banks ledning. Men portföljen fanns även tidigare.

Är du säker på att amerikanska myndigheter varken kommer att fälla Nordea eller Sampo för penningtvätt?

– Jag är säker på det.

För att amerikanska myndigheter ska granska tveksamma affärer räcker det till exempel med att de har skett i dollar eller har gått via en amerikansk bank.

När det gäller penningtvätt påpekar Björn Wahlroos att Nordea investerat 5 miljarder kronor de senaste fem åren för att se till att det inte går att tvätta pengar via banken.

– Det är en stor utmaning och jättedyrt.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Nordeas ordförande Björn Wahlroos.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X