Annons

Jenny Nordberg:Wall Street börjar inse att Trump älskar kaos

Federal Reserve-chefen kommer troligen inte att få sparken. Men efter att presidenten har stängt ner statsapparaten på obestämd tid och sparkat ministrar och medarbetare under två år har en senfärdig insikt drabbat Wall Street: tänk om presidenten orsakar mer kaos än stabilitet?

Under strecket
Publicerad

USA-börserna dök efter att president Donald Trump gett sig på den amerikanska centralbanken.

Foto: Jim Lo Scalzo/AP och Wang Ying/IBL Bild 1 av 3

Julafton var en dyster dag på Wall Street.

Foto: Wang Ying/IBL Bild 2 av 3

Federal Reserves chef Jerome Powell.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 3 av 3

USA-börserna dök efter att president Donald Trump gett sig på den amerikanska centralbanken.

Foto: Jim Lo Scalzo/AP och Wang Ying/IBL Bild 1 av 1
USA-börserna dök efter att president Donald Trump gett sig på den amerikanska centralbanken.
USA-börserna dök efter att president Donald Trump gett sig på den amerikanska centralbanken. Foto: Jim Lo Scalzo/AP och Wang Ying/IBL

Min Svensk Damtidning-upplevelse blev inte riktigt vad jag hade hoppats på i slutet av förra året. Det var märkligt glest i bänkraderna under julaftonens barngudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Inte alls som jag mindes det för ett antal år sedan; när familjer satt proppade ovanpå varandra och försökte hindra sammetsklädda barn från att kasta sig ut i mittgången och yla sitt ackompanjemang till julevangeliet.

”Oroa dig inte”, viskade en lite mer världsvan bänkgranne. ”Nästa år är det fullt igen.”

Så log hon svagt.

Det tog mig resten av min årliga kristna fostran att begrunda hur ovanligt många familjer just i den församlingen hade så god råd att tillbringa hela jullovet på annan ort att de kanske till och med gett sig av redan före jul. En icke heltidsboendes ytliga observation av flera stadsdelar har i flera år varit att det numera finns väldigt mycket pengar i Stockholm – och väldigt mycket pengar som syns.

Annons
Annons

Så vad skulle kunna locka tillbaka några fler förlorade själar till nästa år?

Lite mindre cash, kanske.

På andra sidan jorden kom julafton 2018 att bli årets sämsta dag för dem som sett investerade pengar växa av sig själva under lång tid.

Vi vet ju vad som ofta händer så fort presidenten inte får som han vill: Någon får sparken.

Efter att ha använt Twitter till att skälla på och kränka i tur och ordning tidigare presidenter, politiska motståndare, andra länders ledare, journalister, militärer, invandrare, sitt eget justitiedepartement och sin justitieminister, FBI, CIA, sin egen utrikesminister och utrikesdepartementet och stora delar av den övriga statsapparaten, så hade turen kommit till den amerikanska centralbanken.

Federal Reserve var enligt den amerikanska presidenten det enda problemet som existerade i ekonomin, och han valde just julafton att delge världen sin åsikt om saken. Och vi vet ju vad som ofta händer så fort presidenten börjar reta sig på något, och inte får som han vill: någon får sparken. Eller så blir de trakasserade under längre tid så att de slutar självmant. Ibland i protest, som presidentens tidigare försvarsminister.

Alla som tvingats läsa något om USA eller Trump de senaste två åren är ganska väl bekanta med detta scenario. Den särskilda åklagaren Robert Mueller sitter kvar, och släpper ifrån sig den ena besvärligheten efter den andra för Trump. Men vi har lärt oss vid det här laget att det inte handlar om ett enda stort avslöjande eller olaglighet; utan ett långsamt droppande av sådant som för tidigare presidenter skulle ha varit avgörande för hela deras ämbetsutövning och prägla deras eftermäle.

Annons
Annons

Julafton var en dyster dag på Wall Street.

Foto: Wang Ying/IBL Bild 1 av 1

Det är ett ständigt pågående drama, men odramatiskt att det ständigt pågår.

Julafton var en dyster dag på Wall Street.
Julafton var en dyster dag på Wall Street. Foto: Wang Ying/IBL

Men sådant som vi andra har fått vänja oss vid gillar inte de amerikanska, och därmed globala, finansmarknaderna alls. Osäkerhet och för många frågor är som bekant inte det bästa för dem som hanterar pengar, och blir en nervös så kan snabbt många bli nervösa. Skulle chefen för Fed få sparken? Skulle Trump bli ställd inför riksrätt och avgå? Vad är det som händer egentligen?

De reagerade med total panik och förvirring. Sälj, sälj, SÄLJ.

Det är ännu ett tecken på finansmarknadernas totala världsfrånvändhet: när Trump har förlorat kontroll över halva kongressen, när de generaler som tycktes göra sitt bästa för att styra upp verksamheten i Vita huset antingen gett upp eller fått sparken, och när han pressas allt hårdare av den särskilde åklagaren, som lyckats ”flippa” flera av hans närmaste medarbetare att vittna mot honom – varför skulle han då inte i allt högre grad veva runt mot allt och alla och skapa ännu mer kaos?

Det kanske hade varit en god idé att reagera lite tidigare än när deras egen trygghet börjar petas på.

Jag vet inte hur många gånger de senaste två åren jag har hamnat i samtal med folk inom finansbranschen, som lite diskret och förnöjt har förklarat för mig att Trump ändå är deras kille, och att han ser till deras intressen. Om det är något han aldrig skulle göra så är det att äventyra börsen – där ser hans affärsvänner till att det är fortsatt stabilt och bra, och att det är en prioritet för presidenten. Han kan montera ner resten av staten, men han skulle aldrig ge sig på exempelvis Federal Reserve.

Annons
Annons

Federal Reserves chef Jerome Powell.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 1 av 1

Men se goddag då, som min bror brukar säga. Det är lite som den där ramsan om att det gäller att protestera i tid: att först kom de och hämtade kommunisterna. Den slutar med att sist kom de för att hämta mig, och då fanns det ingen kvar som kunde varken hindra dem eller säga något. Trump har gång på gång visat att han inte bryr sig om regler, eller kanske framför allt det som kallas för normer, för vad en president ska och bör göra eller inte göra.

Federal Reserves chef Jerome Powell.
Federal Reserves chef Jerome Powell. Foto: Susan Walsh/AP

Det är som om Wall Street trodde att de hade en egen, hemlig deal med presidenten och att de var skyddade. Men det kanske hade varit en god idé att reagera lite tidigare än när deras egen trygghet – i det här fallet Federal Reserves chef Jerome Powell – börjar petas på. USA:s centralbank ska vara oberoende och stå fri från politik. Den ska själv balansera USA:s valutareserver och penningpolitik. Presidenten ska hålla sig ifrån att kommentera, kritisera eller ingripa.

Bryr sig Trump om det? Självklart inte. Han har aldrig accepterat att han inte helt själv styr rättsväsendet och kontrollerar både domare och åklagare. Och när räntan går åt fel håll vill han givetvis ta det i egna händer också. Formellt ska styrelsen för Federal Reserve inte kunna sparkas om den inte gravt missköter sig, vilket kongressen i så fall ska pröva. Men det spelar ingen roll – det räcker för Trump att hota med att gå så långt han kan för att göra sig av med dem som inte passar honom, för att få som han vill.

Vad som händer om presidenten verkligen ger sig in och försöker möblera om i Federal Reserve efter eget tycke och smak har inte prövats tidigare. Det skulle troligen landa i en långdragen domstolsstrid med osäker utgång. Finansmarknaderna har ju inte lika kalla nerver som särskilde åklagaren Robert Mueller, så här är det jag skulle satsa mina pengar på för 2019: det blir ett skakigt år, nu när Wall Street har insett att även deras stabila institutioner kan rubbas av presidenten som älskar kaos.

Välkommen in i matchen, säger vi andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons