Annons

Wallenberg tog upp Gui Minhai med Kinas ledning

Jacob Wallenberg.
Jacob Wallenberg. Foto: Simon Rehnström

Jacob Wallenberg tog upp fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med Kinas vice premiärminister. Det visar förhörsprotokoll med den åtalade före detta svenska ambassadören i Kina, Anna Lindstedt.

Under strecket
Publicerad

Anna Lindstedt, tidigare svensk ambassadör i Kina.

Foto: Tomas Oneborg

Det är i ett förhör med Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, som hon spontant nämner att många olika svenska företrädare som kommit på besök till Kina har tagit upp fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med Kina.

”Vi har exempelvis haft besök av både svenska ministrar, statssekreterare och andra företrädare på hög nivå och samtliga har tagit upp det här ärendet, i princip samtliga. Vi har i alla fall förordat det både från UD:s sida och ambassadens sida”, säger Anna Lindstedt enligt en utskrift av förhöret i förundersökningen.

Hon fortsätter:

”Även svenska affärsmän på plats, och det kan vara chefen för Ericsson, det kan vara chefen för Scania, det kan vara chefer för andra stora svenska företag.”

Om hon syftar på lokala chefer för telekombolaget och lastbilsföretaget, eller om det till och med rör sig om koncerncheferna Börje Ekholm respektive Henrik Henriksson, framgår inte.

Enligt Scanias kommunikationschef Karin Hallstan har Henrik Henriksson inte tagit upp fallet, men hon kan i nuläget inte svara på om någon annan Scaniachef har gjort det. Ericsson avböjer att kommentera.

Annons
Annons

Anna Lindstedt, tidigare svensk ambassadör i Kina.

Foto: Tomas Oneborg

Framför allt lyfter Anna Lindstedt fram Jacob Wallenberg. Han är den enda företagstoppen som hon nämner med namn just här i förundersökningen.

”Jacob Wallenberg har besökt, är ofta i Kina, och har besökt både Shanghai och Peking många gånger och flera gånger under min tid...”, säger hon.

Anna Lindstedt fortsätter:

”Han gjorde ett besök för inte så länge sedan när han träffade vice... vice premier, motsvarande vice premiärminister, och också tog upp våra relationer, inklusive det här fallet.”

Anna Lindstedt, tidigare svensk ambassadör i Kina.
Anna Lindstedt, tidigare svensk ambassadör i Kina. Foto: Tomas Oneborg

Anna Lindstedt poängterar att förfarandet är vanligt.

”Så det är inte något ovanligt, det här är inte första gången en affärsman eller någon som är engagerad i våra bilaterala relationer lyfter det här ärendet”, säger hon.

En av förhörsledarna frågar:

”Gick ni in på hur han skulle göra detta?”

”Inte i detaljer, nej”, svarar Anna Lindstedt.

Familjen Wallenbergs talesperson Oscar Stege Unger vill vare sig bekräfta eller dementera att Jacob Wallenberg tagit upp Gui Minhais fall.

”Jacob Wallenberg beskrev senast för några veckor sedan i en intervju i SvD att han talat med Kinas ledare om landets hantering av mänskliga rättigheter flera gånger och då beklagat att utveckling inte skett såsom han och näringslivet i Sverige hoppats på. Han vill inte gå in på exakt vad som sagts vid dessa möten”, skriver Oscar Stege Unger.

Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Vid två möten ska hon ha träffat kinesiska affärsmän och diskuterat en lösning på fallet Gui Minhai. Anna Lindstedt riskerar två års fängelse om hon döms.

Sveriges tidigare ambassadör i Kina åtalas | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons