Annons

Wallenbergs miss – endast en kvinnlig vd: ”Inte bra”

Jacob Wallenberg har vind i ryggen när han i veckan inleder sitt 15:e år som ordförande i Investor. Men på ett område är läget närmast akut: behovet av kvinnliga verkställande direktörer.

Under strecket
Publicerad

Jacob Wallenberg har suttit som ordförande för Investor i 15 år.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jacob Wallenberg har suttit som ordförande för Investor i 15 år.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Jacob Wallenberg har suttit som ordförande för Investor i 15 år.
Jacob Wallenberg har suttit som ordförande för Investor i 15 år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bara en av tolv. Det är läget när det Jacob Wallenberg summerar antalet kvinnliga vd:ar i sfärens 12 börsnoterade kärninnehav. Ännu ett år har gått och ännu en gång har man misslyckats med att rekrytera någon ny kvinnlig vd.

Sedan ett par år tillbaka finns det bara en kvinnlig vd bland sfärens noterade innehav. Hon sitter i New York och heter Adena Friedman, vd för teknikbörsen Nasdaq. Utöver Adena Friedman är det enbart medelålders män i toppen av Wallenbergssfärens börsbolag.

– Imagemässigt är det inte bra. Det ökar knappast attraktionskraften för duktiga kvinnor att söka sig till Investor, säger Peter Malmqvist, analytiker och ansvarig för Analysguiden på Aktiespararna.

– En förklaring – om än inte ett försvar – skulle kunna vara att Investor är starka inom verkstad och finans. Särskilt verkstad är av tradition mansdominerat, säger han.

Annons
Annons

På onsdag är det bolagsstämma i Wallenbergs investmentbolag på Folkets Hus vid Norra Bantorget i Stockholm. 63-årige Jacob Wallenberg kommer ännu en gång att väljas till ordförande för Investor. Det blir hans 15:e år.

Totalavkastningen sedan Jacob Wallenberg tillträdde, i april 2005, är hela 580 procent, inklusive utdelningar. Det kan jämföras med 320 procent för Stockholmsbörsens index som helhet, även det inräknat utdelningar.

– Det är ändå fascinerande hur Wallenberggruppen har lyckats behålla sin position över åren som det självklara maktcentrumet i svenskt näringsliv. Det är starkt, säger Peter Malmqvist.

2018–2019 har bjudit på både sött och salt för Investors aktieägare. ABB, Saab och Sobi är tre Wallenbergbolag som har gjort ägarna besvikna.

– ABB har länge haft en otydlig affärsstrategi. I mina ögon är det uppenbart att Christer Gardell, den andra storägaren, har fått igenom det han haft på agendan, framför allt utförsäljningen av Power Grids. Nu gäller det att hitta en bra ny vd efter sparkade Ulrich Spiesshofer, säger Peter Malmqvist.

ABB är ned 5 procent sedan april 2018.

Bäst av innehaven i Investors noterade portfölj är ett tidigare sorgebarn. Ericsson har rusat nästan 40 procent det senaste året. Bolaget har fortsatt på samma tema i år, upp 18 procent sedan nyår.

Men Peter Malmqvist ansluter inte till hyllningskören.

– Nja, jag tycker nog att Ericsson har stuckit iväg lite väl mycket. Det är en utmanande värdering just nu. Ericsson har dessutom ett betydligt tuffare läge jämfört med många andra svenska industribolag. Konkurrensen med Huawei är stenhård.

Det är inte bara Ericsson som har levererat när det kommer till börskursen. Atlas Copco, Husqvarna och Electrolux är andra bolag i sfären som har inlett året starkt. Samtliga tre bolag har rusat över 25 procent sedan nyår.

Börsutveckling Investors noterade kärninnehav. Sedan maj 2018.

• Ericsson: + 40%

• Astra Zeneca: + 16%

• Atlas Copco: + 14%

• Epiroc: + 9%

• SEB: + 6%

• Nasdaq: +6%

• Husqvarna: + 3%

• Electrolux: + 2%

• Saab: −4%

• ABB: - 5%

• Sobi: - 6%

• Wärtsilä: - 20%

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons