Annons

Torbjörn Isacson:Wallenbergs party över redan innan det börjat

Ericssons vinstchock lär sänka feststämningen vid storägaren Investors lyxiga hundraårsjubileum på Grand Hotel i helgen. Kursnedgången visar att det redan trista förtroendet för bolaget rasat ner till en ny bottennivå.

Under strecket
Publicerad

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.

Foto: Lars Pehrson

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.

Foto: Lars Pehrson
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg. Foto: Lars Pehrson

Det finns också obehagliga likheter mellan den här vinstvarningen och den stjärnsmäll som Ericsson levererade den 16 oktober 2007, till helgen alltså för nio år sedan. Den vinstvarningen ansågs kraftigt förändra omvärldens syn på en av Sveriges då i särklass största företagsledare, dåvarande vd:n Carl-Henric Svanberg. Under Svanbergs tid hade bolaget kunnat vända från den tidigare krisen, både lönsamhet och aktiekurs hade stigit kraftigt.

Precis som nu dominerades Ericssons styrelse av de tunga männen från de två ägarsfärer som via sina röststarka aktier styrt Ericsson i decennier, Wallenbergarnas Investor och Handelsbankssfärens Industrivärden. På den tiden satt namn som Marcus Wallenberg, dåvarande Investor-vd:n Börje Ekholm och Industrivärdensfärens då starka män Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén i Ericssons styrelse.

Annons
Annons

Det är alltså en företagsstjärna som länge dalat, som nu gör ännu en djupdykning.

Men den 16 oktober 2007 kom så vinstvarningen som sänkte Ericsson till en nivå telekomjätten sedan dess inte lyckats återhämta sig ifrån. Detta kom bara några veckor efter att Ericssons ledning vid en kapitalmarknadsdag målat upp en positiv bild av bolaget.

Nu hette det plötsligt att flera av nyckeltalen gick åt fel håll samtidigt. Ericsson hade fått färre affärer än förväntat inom uppgraderingar och utbyggnad av mobilnät.

Ericssonkursen föll då med 24 procent på en dag. Det innebar att bolagets börsvärde minskade med 100 miljarder kronor och man tappade sin position som Stockholmsbörsens mest värdefulla bolag.

Den positionen är Ericsson numera långt ifrån. En värdenedgång på 100 miljarder kronor idag skulle innebära att Ericsson tappade över halva börsvärdet.

Men när Ericsson-aktien onsdagen den 12 oktober 2016 tappar 17 procent av sitt värde innebär det att bolaget halkar ut från listan över Stockholmsbörsens tio mest värdefulla företag.

Det är alltså en företagsstjärna som länge dalat, som nu gör ännu en djupdykning.

Även den här gången skyller ledningen på diverse yttre omständigheter. Utan tvekan är det en väldigt tuff marknad med ständig prispress och enorma krav på teknikutveckling i riktningar som är svåra att förutse. Men Ericssons problem är till stor del egentillverkade.

Styrningen har varit svag från ägarhåll. Styrelsen har länge ifrågasatts för sin kompetens. Ledningen verkar ha flugit omkring tämligen isolerad från de tusentals anställda som nu vittnar om dålig stämning, missbruk av resurser och kompetens, och som ägnar sig åt att oroa sig för sina jobb.

Annons
Annons

En indikation på att Ericssons problem till största delen anses egentillverkade kommer också av att medan Ericsson faller 17 procent så går konkurrenten Nokia, som bedöms ha kommit betydligt längre i sin omställning, ner med bara drygt 4 procent.

Dagens storägare har gravt misslyckats med sin uppgift.

Det är också oroväckande att SvD Näringsliv inför den senaste kvartalsrapporten kunde avslöja att misstankar väckts internt inom Ericsson att bolaget använt sig av aggressiv bokföring.

”När vi grävt så extremt mycket in i framtiden för att kunna upprätthålla den "redovisade" försäljningen idag finns det stor risk för att det kommer några helt "tomma" kvartal framöver”, sa en av SvD:s källor. Redovisade nyckeltal matchar inte heller utvecklingen för det rapporterade resultatet och försäljningen.

Ett rörelseresultat på 300 miljoner kronor i ett bolag av Ericssons storlek kunde lika väl förvandlas till en förnedrande minussiffra i redovisningen.

Och vid vinstvarningen för nio år sedan fanns misstankar om att Ericsson använt sig av så kallade reserveringar för att jämna ut resultatet mellan kvartalen, men att denna post tagit slut och därmed förvärrade raset.

Under hela den här ökenvandringen har Ericsson alltså styrts av de förmenta ägarspecialisterna Industrivärden och helgens 100-årsfirande Investor. I styrelsen i dag finns namn som Jacob Wallenberg, Börje Ekholm och Industrivärdens nya chef Helena Stjernholm.

Kursraset i Ericsson lär förr eller senare väcka intresse från ägarintressenter som vill gå in och göra stora förändringar. Dagens storägare har gravt misslyckats med sin uppgift.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons