Annons
Krönika

Carolina Neurath:Wallenbergsfärens toppar måste sluta gömma sig

Marcus Wallenberg, Peter ”Poker” Wallenberg och Jacob Wallenberg.
Marcus Wallenberg, Peter ”Poker” Wallenberg och Jacob Wallenberg. Foto: Lars Pehrson

Verka utan att synas. Det har varit Wallenbergsfärens devis i alla år. Därför var inträdet i välfärden för flera år sedan vågat. Ägare till verkstadsjättar och banker kan gömma sig, men jobbar du med människor borde det vara en omöjlighet – särskilt när det rör sig om en skattefinansierad verksamhet.

Under strecket
Publicerad

Ett par av de senaste årens uppmärksammade katastrofer i vårdvärlden har skett på just Aleris, som är helägt av Wallenbergs maktbolag Investor.

År 2013 upptäcktes av en slump att en man var inlåst i en skrubb. Det var på boendet med det luxuösa namnet Vårbacka Plaza, som en kvinna slog larm om att hennes 82-åriga mamma inte fick den vård hon behövde. När ambulans och polis kom till äldreboendet hörde poliserna hur någon bankade inifrån ett rum. När personalen till sist motvilligt öppnade rummet möttes de av en äldre man som låg i sin egen avföring i en fönsterlös skrubb med bara en madrass på golvet. Därefter avslöjades ytterligare incidenter vid samma boende i Huddinge.

Då hette det att både Börje Ekholm, Investors dåvarande vd, och Peter Wallenberg Jr, medlem i Aleris styrelse, var tydliga med att Aleris verksamhet fortfarande har brister.

– Vi är i början av vårt ägande och vi jobbar och investerar i verksamheten för att utveckla kvaliteten. Det kommer vi att fortsätta med i oförminskad eller förstärkt styrka, sa Investors dåvarande kommunikationschef.

Annons
Annons

För ett par veckor sedan kom nästa avslöjande som borde ha skakat om det Wallenbergägda bolaget. TV4:s ”Kalla Fakta” kunde visa hur läkare på bland annat Aleris vårdcentraler utför så kallade oskuldskontroller av unga flickor och utfärdar intyg mot extra betalning till de anhöriga som kräver det inför ett giftermål.

Förfarandet anses av RFSU vara en form av våldtäkt och tortyr där någon tvingar sig på en ung människas kropp i ett syfte som handlar om förnedring, förtryck och kontroll.

– Det är ofattbart att detta händer i ett land som Sverige som spelar en ledande roll som en beskyddare av kvinnors rättigheter. Jag är chockerad, sa Liesl Gernholtz på Human Rights Watch.

Hur Aleris hanterade avslöjandet? Genom att vägra bemöta kritiken i programmet.

I stället gjorde man på sitt sätt (det sätt där man slipper knepiga följdfrågor) och gick ut med ett meddelande på sin hemsida. "Aleris ser allvarligt på detta och har vidtagit åtgärder", kunde man läsa i meddelandet.

Henrik Kennedy, presskontakt på Aleris, säger till Dagens Media att det inte var ett medvetet beslut att ducka, utan menade att arbetsbelastningen varit för hög under den senaste tiden. Med andra ord, de hade viktigare saker för sig.

Bland annat hänvisas till SvD Näringslivs granskningsserie. Men även där valde man i första hand att gå ut på sin hemsida med kommentarer. Efter mycket om och men gavs SvD en intervju med Aleris Omsorgs vd som bemötte kritiken.

Ett vanligt försvarstal är att bolagen framhåller att man gör väldigt mycket bra också. Det är självklart att Aleris, likt många vårdbolag, har läkare, sjuksköterskor och övrig personal som gör sitt yttersta. Som inte känner av någon stress på grund av för låg bemanning, som inte tycker att det är en god idé att ta 60 000 kronor i månaden för att inhysa en flykting i en lägenhet med viss vård, som inte gömmer en man i en skrubb i sin egen avföring, som inte genomför oskuldskontroller.

Men när det väl inträffar är det allvarligt. Och då borde man inte ducka och hänvisa till kommentarer på en hemsida. I vårdvärlden måste Wallenbergssfären släppa greppet om den gamla devisen om att inte synas. Det kanske har funkat att gömma sig i många år om det handlar om sådant som ett styrelsebråk i någon verkstadsjätte eller om höjda bolånemarginaler. Men inte när det handlar om människor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons