Annons

Wallmark nöjer sig med att vara husbondens röst

Jonas Sjöstedt i replik, om en svensk borgerlighet som inte bryr sig om grundläggande personlig integritet.

Under strecket
Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/TT

Visselblåsaren Edward Snowden.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/TT
Visselblåsaren Edward Snowden.
Visselblåsaren Edward Snowden. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/TT

I SvD/Säkerhetsrådet 27/9 skriver Hans Wallmark och kritiserar mig för att jag mött och publicerat en bild med visselblåsaren Edward Snowden i Moskva. Wallmark undrar varför jag inte istället publicerade bilder på möten med oberoende medier eller organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter från Ryssland.

Om Wallmark hade bemödat sig om lite grundläggande research innan han skrev sin artikel så skulle han ha sett just sådana bilder, från mina möten med den oberoende tidningen Novaja Gazeta, från en hel rad möten med regimkritiska advokater och aktivister, med Memorial som forskar om brotten under stalinismen, hbtq-grupper och kvinnogrupper.

Det var just för att träffa denna opposition mot Putins styre som jag var på plats med två vänsterpartistiska riksdagsledamöter.

Annons
Annons

Det räcker inte att vi talar om den auktoritära utvecklingen i Ryssland på hemmaplan, vi måste också direkt stödja och ha kontakt med de grupper som utgör en modig demokratisk opposition. De som samlas i protest mot val som inte går rätt till eller som spärras in som politiska fångar. Det är fullt möjligt att göra detta utan att ha några som helst kontakt med Putins auktoritära styre. Jag hoppas att fler partier gör det framöver.

Om Wallmark hade ägnat några minuter åt research hade han upptäckt detta själv. Kanske hade han också då upptäckt att det bara är något år sedan en moderat riksdagsledamot, Cecilia Magnusson, träffade Snowden i Moskva. Snowden befinner sig inte i Moskva för att han vill eller har valt detta utan för att hans pass drogs när han var på genomresa och för att han annars riskerar att gripas och lämnas ut till USA vars illegala och mycket omfattande massövervakning han avslöjade.

Men Wallmark nöjer sig med att vara husbondens röst och lojalt förmedla Washingtons svepande kritik mot Snowden. Varför bryr sig inte moderaterna om det som Snowden faktiskt avslöjade? Är det inte intressant för Wallmark att USA spionerar på sina allierade? Är det inte intressant att USA säkerhetstjänster på ett fullständigt massivt sätt har brutit mot landets egna lagar? Är det inte intressant att USA bedriver en massövervakning där miljoner människor som inte misstänks för brott kartläggs systematiskt? 

Jag önskar att vi hade en svensk borgerlighet som brydde sig om grundläggande personlig integritet och att det måste finnas en gräns för hur säkerhetstjänster och stora företag kan kartlägga våra liv.

Annons
Annons

JONAS SJÖSTEDT är partiledare (V).

***

SVAR DIREKT FRÅN HANS WALLMARK:

”Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.” Det allt mörkare omvärldsläget för lätt tankarna till citatet ur George Orwells klassiker 1984.

Trots förhoppningar om frihet, demokratisering och fred efter Berlinmurens fall har Ryssland alltsedan Vladimir Putin installerade sig i Kreml gått i en mer auktoritär och aggressiv riktning. De hot som Sverige i dag står inför är mångfacetterade. Cyber- och påverkanskampanjer blir allt mer påtagliga. På vissa håll i världen ser vi med fasa hur så kallade storebrorssamhällen växer fram.

Då är det viktigt att svenska politiska företrädare har en grundläggande förståelse för de säkerhetshot vårt land möter. Alla vill oss inte väl. Genom den ryska regimens kontinuerliga folkrättsbrott är det tydligt var den står. Och vilken typ av samhällssystem den vill undergräva.

Den enkla sanningen är att vänsterpartiet tenderar att allt för ofta i utrikespolitiska sammanhang hamna i dåligt sällskap. Vi har exempelvis i svenska förstamajtåg kunnat se vänsterpolitiker marschera under banderollen ”Venezuela är inget hot. Venezuela är ett hopp”. Det är provocerande givet den svält och det förtryck som den venezuelanska befolkningen genomlever i dag.

På samma sätt är det med Edward Snowden. USA-föraktet gör att kompassriktning styr Sjöstedt till Moskva. Utan djupare reflektioner om varför denne person kan uppehålla sig i Putins Ryssland. V-ledaren räknar upp viktiga människorättsgrupper han träffat under sin resa i österled. Just dessa borde ju upplyst honom om Kremls obefintliga intresse för öppenhet, mångfald eller ”visselblåsare”. Han finns där av ett syfte.

Därför Jonas Sjöstedt: Okunnighet är alltså inte en styrka!

HANS WALLMARK  är utrikespolitisk talesperson (M).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons