Annons

Wallström fick "informell" hjälp med lägenhet av UD

Mututredningen kring den lägenhet utrikesminister Margot Wallström (S) fick av Kommunal fortsätter. Samtidigt kan SvD avslöja att Wallström redan på 1990-talet fick hjälp av UD med att hitta en lägenhet – när hon var kulturminister.

Under strecket
Publicerad
Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 2
Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2
Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 1
Foto: Marcus Ericsson/TT

**UD:s "informella lägenhetsförmedling" **blev räddningen för Margot Wallström när hon saknade bostad i Stockholm som kulturminister 1995.

Tjänstemän på hennes eget departement vände sig då till UD som fick fram en andrahandslägenhet på Östermalm.

– Vi medverkade till att skaffa ett tillfälligt boende åt Margot Wallström i Stockholm, säger Erik Lempert, då expeditionschef i regeringskansliet.

Varför det?

– Hon hade sitt boende i Karlstad. Det här var ett kompletterande boende.

Hur gick det till?

– Jag hörde med UD som jag visste hade en pool av lägenheter.

UD-personal har möjligheter att disponera tjänstebostäder efter avslutad utlandstjänstgöring. Den informella lägenhetsförmedlingen, som nu är avskaffad, handlade inte om det utan om att förmedla lägenheter mellan tjänstemän som behövde hyra eller hyra ut bostäder i andra hand.

Annons
Annons
Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

– UD-tjänstemännen kom ju alltid först, det var ju därför den här servicen fanns, för att underlätta när anställda roterade mellan Stockholm och andra platser. Det fanns en viss trygghet i att man hyrde ut till någon som hade samma arbetsgivare, och så blev det inga ockerhyror heller, säger Eva Seiser, vid tidpunkten för Wallströms kontrakt ansvarig för förmedlingen av UD:s lägenheter.

Foto: Yvonne Åsell

Wallström arbetade inte på UD på den tiden, hur kunde hon få en lägenhet?

– Ibland blev det lägenheter över, andra departement kunde höra sig för också och då blev det någon utanför UD som tog den.

**Margot Wallström fick **först ett erbjudande om en lägenhet på Sveavägen, men valde istället en tvåa på Skeppargatan på Östermalm. Som hyresgäst för Wallströms lägenhet anges ”Kulturdepartementet”, kontraktet är undertecknat av dåvarande expeditionschefen Erik Lempert.

– Att genom de kontakter som fanns i regeringskansliet på den tiden få fram en andrahandslägenhet tyckte jag inte var så konstigt, säger Lempert till SvD.

Hyresvärd var en anställd vid Rädda Barnen med tillfällig tjänstgöring i Kapstaden i Sydafrika. Arrangemanget framgår av handlingar som Regeringskansliet lämnat ut på SvD:s begäran.

Eva Seiser säger till SvD att det kunde förekomma att även icke-diplomater hyrde ut lägenheter via UD:

Annons
Annons

– Då noterade vi att det var en lägenhet från en privatperson. Det kunde vara någon som fått höra att man kanske kunde hyra ut sin lägenhet genom UD.

Att Wallströms lägenhet förmedlades av UD kom aldrig fram den gången. Utrikesministerns Erik Wirkensjö pressekreterare kan inte svara på om Wallström visste hur det gick till.

– Som hon minns det så ordnades det. Det var Regeringskansliet som fixade det, säger han till SvD.

**Ett år senare blev **det rubriker när det visade sig att Wallström tagit hjälp av en inredningsarkitekt och renoverat och köpt nya möbler till lägenheten för nästan 100 000 kronor av skattepengar. Wallström bodde på Skeppargatan från hösten 1995 till sommaren 1996 när hyresvärden kom tillbaka från Sydafrika.

– Då flyttade hon till en evakueringslägenhet utan besittningsrätt och liknande som låg på Nybrogatan. Den förmedlades också av någon funktion på Regeringskansliet. Hyreskontraktet skrevs mellan henne och hyresvärden som hade lägenheten, säger pressekreteraren Erik Wirkensjö.

Vem var det?

– Det minns hon inte.

Förundersökningen om Margot Wallströms lägenhetsaffärer med Kommunal, avseende "givande respektive tagande av muta", har nu pågått i en månad och fortsätter åtminstone under nästa vecka.

– Vi har har hållit ett antal förhör och vi har också gått igenom dokumentation, bägge de delarna fortsätter och det rullar på, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption till SvD.

Den utredningen rör omständigheterna kring kontraktet på den takvåning i centrala Stockholm som Wallström fick i april 2015 efter kontakter med Kommunals ordförande Annelie Nordström. Kritiken mot Wallströms agerande har varit mycket hård.

SvD har tidigare också rapporterat om att Wallström gick förbi bostadskön redan 1988 under sin första tid i regeringen, som biträdande civilminister med ansvar bland annat för ungdomsfrågor. Den gången fick hon en lägenhet i Gamla stan av statliga Byggnadsstyrelsen utan att att ha stått i bostadskön. Även då hamnade Wallström i blåsväder för sitt agerande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons