Annons

Wallström har rett ut saker med Juholt

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Maja Suslin/TT

Utrikesminister Margot Wallström och Sveriges nye Islandsambassadör Håkan Juholt har rett ut vad Juholt avsåg med att Sverige riskerar att bli en teknokratisk diktatur på sikt. Och han har fått klart för sig att han ska komma på de årliga chefsmötena på UD.

Under strecket
TT
Publicerad

– Den här utnämningen har inte skadat Sverige eller Sveriges intressen, det är rent nonsens att påstå något sådant, sade Wallström i en interpellationsdebatt med moderaten Carl-Oskar Bohlin i riksdagen.

Bohlin hade ställt frågor till Wallström med anledning av Juholts uttalanden i en artikel i Svenska Dagbladet i oktober, där Juholt målade en dyster bild av demokratins framtid i Sverige. Han uppgav också att han inte tänkte komma på UD:s årliga träffar för ambassadörer. Uttalandena kritiserades och fick stor uppmärksamhet.

Bohlin undrade om utrikesministern har förtroende för Juholt, vad hon ska göra åt att den nye ambassadören sprider en negativ Sverigebild samt om regeringen verkligen inte kunde ha hittat någon mer kvalificerad person.

Hon svarade att man inte kan allt första tiden på jobbet och trodde att det också gällde för Bohlin, man lär sig efterhand.

– Jag har redan hört från nordiska kollegor att det på Island finns en väldigt positiv inställning till den nye svenske ambassadören. Han är entusiastisk, har engagerat sig i aktiviteter, varit synlig och så. Jag tror att han kommer att sköta sitt uppdrag alldeles utmärkt, sade Wallström till TT efter debatten.

TT: Hoppade du till när du såg artikeln med Juholt?

– Ja, det gjorde väl alla, det slogs ju upp stort, säger Wallström men tycker att det mycket har handlat om att försöka göra en höna av en fjäder, delvis för att Juholt är ett kontroversiellt namn sedan tidigare.

Men allt är utrett, enligt Wallström. Och Juholt känner nu till alla regler.

– Vi har tagit ett samtal med Juholt om den här artikeln. Han har fått chans att berätta hur han tänkt och hur han ansåg att det överensstämde med vad som stod i tidningen och vi har förklarat att han ska komma på de årliga chefsmötena. Vi har tagit vårt ansvar som arbetsgivare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons