Annons

Wallström hyllar uppgörelse om konfliktmineraler

EU förhandlar nu fram en ny lag som ska hindra att mineraler i våra mobiltelefoner och datorer finansierar konflikter i Kongo. Efter långa, svåra förhandlingar nåddes nyligen en politisk uppgörelse.

– Det känns som en seger, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Under strecket
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström är nöjd med uppgörelsen kring den nya lagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Människorättsaktivisten Denis Mukwege.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikesminister Margot Wallström är nöjd med uppgörelsen kring den nya lagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Margot Wallström är nöjd med uppgörelsen kring den nya lagen.
Utrikesminister Margot Wallström är nöjd med uppgörelsen kring den nya lagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gerillagrupper som kontrollerar mineralhandel i konfliktens Kongo-Kinshasa får sina intäkter genom västvärldens konsumtion av mobiler, datorer och bilar. Mineralerna används i produkterna och den illegala handeln håller liv i en konflikt med fruktansvärda övergrepp.

Vi ställde till det när vi bytte position när jag tillträdde.

Efter år av förhandlingar har EU nu nått en uppgörelse om hur företag ska tvingas ta ansvar för mineralerna de använder. Sveriges utrikesminister Margot Wallström är nöjd med att den svenska, hårdare linjen fick stöd i slutförhandlingarna.

– Den här uppgörelsen mellan EU:s institutioner är ett väldigt viktigt genombrott, säger Margot Wallström till SvD.

Inför slutförhandlingarna i mitten på juni stod EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet fortfarande långt ifrån varandra.

Annons
Annons

Människorättsaktivisten Denis Mukwege.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har drivit den här frågan lite mot alla odds. Jag har varit engagerad i frågan länge och är en god vän till Mukwege. Jag vet hur han och hans kollegor har kämpat för att få regler.

Denis Mukwege är den världsberömda gynekolog som gjort stora insatser för våldtagna flickor och kvinnor i Kingo-Kinshasa. Sexuellt våld används som en krigsstrategi i Kongo-Kinshasa och offren är ofta unga.

Människorättsaktivisten Denis Mukwege.
Människorättsaktivisten Denis Mukwege. Foto: Henrik Montgomery/TT

De flesta mineralerna ska igenom smältverken. Med en bra certifiering av smältverken får vi kontroller vid källan.

Att reglerna ska vara tvingande för företag har varit det viktigaste för Sverige i förhandlingarna sedan den rödgröna regeringen skärpte den svenska position som alliansregeringen antog. Wallström medger att Sveriges skärpta ståndpunkt har gjort att förhandlingarna tagit längre tid, men anser samtidigt att det var nödvändigt eftersom ett frivilligt system vore tandlöst.

– Vi ställde till det när vi bytte position när jag tillträdde. Men jag signalerade direkt att vi inte kommer gå med på ett frivilligt system och nu har vi faktiskt vunnit över handelskommissionär Cecilia Malmström och Kommissionen. Att vi nu får en obligatorisk ordning känns som en seger.

Organisationer som bevakar frågan, som Swedwatch och Diakonia, kritiserade hårt förslaget om ett frivilligt system, eftersom de menar att det är en skyldighet att värna om mänskliga rättigheter. Även EU-parlamentet gav stöd till Sveriges linje.

Annons
Annons

Dock är den kommande EU-lagen bara tvingande för smältverk och för råvaruimportörer som importerar mineraler. Detta trots att den stora handeln med mineraler till EU sker genom produkter som exempelvis datorer. Frivilligorganisationer är långt ifrån lika nöjda som utrikesministern och menar att EU missar en chans att täcka in hela leverantörskedjan.

– De flesta mineralerna ska igenom smältverken. Med en bra certifiering av smältverken får vi kontroller vid källan, menar Margot Wallström.

USA ligger före Europa i frågan om konfliktmineraler och har sedan år 2010 en lag kallad Dodd Frank som tvingar alla börsnoterade företag att redovisa varifrån mineralerna kommer. Samtidigt vittnar lokala röster om att den amerikanska lagen lett till att företagen istället väljer att handla med andra länder och därmed inte bidrar till att förbättra situationen i Kongo-Kinshasa. Det beror främst på att den amerikanska lagen kräver redovisning av mineraler "relaterade till Kongo". Den europeiska lagen ska enligt uppgörelsen inte ha en sådan begränsning utan bli global.

– Det är troligtvis så att företag försöker komma undan lagen. Därför är det viktigt att vi nu har enats om en europeisk lag som kommer påverka politiken i Kongo-Kinshasa. Förutom den illegala handeln är det närmast slavarbete som utförs av människorna i gruvorna.

Hade du velat se krav även på elektronikkedjor?

– Det vore naturligt att bygga vidare på Dodd Frank, men det lobbades hårt mot det. Jag väljer att se det som att lagarna kommer komplettera varandra, säger hon och tillägger:

– Men det är bra om företag gör reklam för kontroller av mineraler som en konkurrensfördel, som exempelvis Intel har gjort.

Lagen om konfliktmineraler var en prioriterad fråga för det holländska ordförandeskapet i EU. Första juli lämnades rollen över till Slovakien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons