Annons

Wallström: Iran erkänner stöd till Jemens huthier

Utrikesminister Margot Wallström har träffat företrädare för de olika parter i Jemenkriget under sin rundresa i Mellanöstern.
Utrikesminister Margot Wallström har träffat företrädare för de olika parter i Jemenkriget under sin rundresa i Mellanöstern. Foto: Fredrik Persson/TT

Utrikesminister Margot Wallströms Mellanösternresa går mot sitt slut. Med i bagaget har hon haft hon ett medgivande om iransk inblandning i Jemenkriget.

– De erkänner öppet sin koppling till huthierna, säger hon till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Jemen är ämnet för utrikesminister Margot Wallströms rundresa till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien. Under resan har hon träffat utrikesministrar och andra företrädare för de olika parterna.

– Vi har varit välkomna överallt, för alla förstår att det här är ohållbart i längden. Landet är redan så skadat och det mänskliga lidandet så stort, säger Wallström via telefon från Oman.

Kriget startade 2015 efter att huthirebellerna störtat Jemens regering och en saudiledd koalition grep in för att återinstallera regeringen. Sedan dess har över 70 000 jemeniter dött till följd av kriget, enligt konfliktdatabasen ACLED. Över tre miljoner människor drivits på flykt och omkring 20 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

– Det jag fått påminna om hela tiden är den humanitära aspekten och att alla måste betala de pengar de som de har lovat ska gå till humanitär assistans, säger Wallström.

Samtidigt har det varit diskussioner om Jemens framtid. För SvD berättar hon att Irans utrikesminister Javad Zarif öppet erkände sin koppling till de jemenitiska huthirebellerna under sitt Sverigebesök nyligen. En koppling som Iran tidigare förnekat.

Annons
Annons

– De vill spela en roll på den globala scenen och använder Jemen som ett kort i förhandlingarna, säger Margot Wallström.

Under resan har det också blivit tydligt att misstron är mycket stor mellan konfliktens aktörer. Både mellan regeringssidan och huthirebellerna, mellan Saudiarabien och Iran och nu även mellan delar av den saudiska koalitionen.

En misstro som ökat sedan de sydjemenitiska separatisterna – som stöds av Förenade arabemiraten och som krigat mot huthierna – nu i stället vänt vapnen mot den saudistödda jemenitiska regeringens trupper.

– Splittringen gör det svårare för den jemenitiska regeringen att representera landet. Det har varit mycket diskussioner om hur man ska kunna få igång en politisk process igen – i första hand ett eld upphör och sedan ett slut på kriget helt enkelt, säger Margot Wallström.

Hon berättar att hon under resan påmint om Stockholmsöverenskommelsen och påpekat att parterna måste visa världen att de är att lita på, efter att ha tagit i hand om avtalet.

Wallström säger också att Saudiarabien är på väg att bjuda in andra gulfstater och Jemens regering till ett möte i Jeddah för att diskutera läget i konflikten.

– Det visar att det finns en känsla av att det råder ett nödläge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons