Annons

Per Gudmundson:Wallström på de sju haven

Margot Wallström med Mikronesiens president Peter Christian.
Margot Wallström med Mikronesiens president Peter Christian. Foto: Sveriges ambassadör i Mikronesien
Under strecket
Publicerad

De flesta svenskar har nog inte kommit närmare öriket Saint Vincent och Grenadinerna än genom legenden om den fruktade kapten Svartskägg. Under några år härjade han Karibien med sitt fartyg Queen Anne´s Revenge, som han stulit från fransmännen och utrustat med 40 kanoner i hamn på Bequia, en av öarna tillhörande det lilla riket.

Det sades att Svartskägg alltid bar sex skarpladdade pistoler och drack en blandning av krut och rom. Han lär ha flätat in stubintråd i sitt yviga skägg och hår för att i ett moln av rök och gnistor skrämma slag på sina motståndare. När han slutligen fångades – den 22 november 1718 av löjtnant Robert Maynard i brittiska flottan – stupade han först efter fem skottsår och tjugo svärdshugg, som vart och ett hade varit nog att döda en vanlig man. Hans huvud höggs av och hängdes upp i bogsprötet på HMS Pearl, och resten av det sargade liket kastades i havet. Enligt myten sam kroppen sju varv runt skeppet innan den sjönk.

Saint Vincent och Grenadinerna, självständigt sedan 1979 och hem åt drygt 100 000 personer, har annars spelat en blygsam roll, för att inte säga obetydlig, åtminstone för Sveriges del.

Annons
Annons

I våras fick dock lilliputstaten besök av utrikesminister Margot Wallström (S), för ett möte med Karibiska gemenskapen CARICOM. Där ryms medlemsländer som Antigua och Barbuda med drygt 90 000 invånare, Saint Lucia med 180 000 medborgare, samt 40 000 man starka Saint Kitts och Nevis.

Dessa stater må ha begränsad påverkan på den svenska handelsbalansen, men de har rösträtt i FN:s generalförsamling. Och det är vad som räknas för sittande regering.

I dag tisdag, ungefär klockan 17 svensk tid, ska generalförsamlingen rösta om vilka stater som ska ingå i säkerhetsrådet. För en plats krävs röster från två tredjedelar av de närvarande staterna – i en fulltalig generalförsamling från 129 av 193 medlemmar.

Wallström har således under våren också besökt Palau (drygt 20 000 invånare), Mikronesien (cirka 100 000 medborgare) och Maldiverna (en bjässe i sammanhanget med 350 000 öbor).

Det var krönet på en kampanj som annars fick en något olycklig start då Wallström lyckades med konststycket att bli persona non grata både i Israel och hos Arabförbundets 22 medlemmar.

En icke försumbar del av utrikesförvaltningen har sedan dess sysselsatts med att fördjupa kontakter med länder vars geopolitiska betydelse står i omvänd relation till röstkvoten i generalförsamlingen. Gamla trotjänare har kallats in. Förra utrikesministern Lena Hjelm-Wallén har till exempel besökt Mauritius, och gamle kabinettssekreteraren och biståndsministern Pierre Schori har fått återse sina drömmars Kuba.

Kampanjen har beskyllts för att vara smutsig. Dagens Nyheter kunde exempelvis i våras visa hur regeringen i det fördolda använt biståndspengar för att bekosta restaurangbesök, hotell och flygbiljetter åt 27 FN-ambassadörer från fattiga öriken som bjudits hit med ett klimatseminarium som förevändning. Gissningsvis har det dock bjudits på minst lika fina middagar även i Italien och Nederländerna, som konkurrerar om plats i säkerhetsrådet.

Sverige sägs ligga bra till. Men Italien har historiskt haft stort inflytande över en rad mikrostater, och holländarna delar högst påtagligt de små örikenas oro för klimatförändringar och därtill hörande översvämningar.
Frågan är vad Sverige har i säkerhetsrådet att göra. FN har inte den stora betydelse organisationen tillskrivs. Och när någonting alls avgörs där är det knappast de tillfälliga medlemmarna i säkerhetsrådet som fäller utslaget.

Kandidaturen har mest en inrikespolitisk funktion. Socialdemokratin lever på drömmen om en annan värld, och FN är den yttersta symbolen för denna strävan. Sen må det kvitta om det brinner i Syrien, Kina rustar upp eller Ryssland invaderar sina grannländer och FN står handfallet. Men i Unga örnar och SSU är den drömmen lika fantasieggande som någonsin legenden om kapten Svartskägg varit för oss andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons