Annons

Wallström till Mellanöstern: ”Känner särskilt ansvar”

Jemens utrikesminster Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Hutiernas delegation efter fredssamtalen i Sverige.
Jemens utrikesminster Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Hutiernas delegation efter fredssamtalen i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kriget i Jemen förvärras. Striderna har spritt sig, även inom den saudiledda koalitionen och det humanitära lidandet är stort. Nu reser utrikesminister Margot Wallström till Mellanöstern i ett försök att få igång fredsprocessen.

Under strecket
Publicerad

Civila och säkerhetsstyrkor i Aden, Jemen.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

En sorts blixtvisit kallar utrikesminister Margot Wallström (S) det när hon berättar om resan som kommer att ta henne till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien. Syftet är att få slut på striderna i Jemen och blåsa liv i den politiska processen.

– Det vore överambitiöst att säga att vi ska försöka mäkla fred, men vi vill försöka mobilisera politisk vilja att leda in kriget mot en politisk process i stället. Så vi besöker de länder som i första hand är aktörer och viktiga för hur Jemens framtid ska bli. Och så förbereder vi för ett möte om Jemen i FN:s generalförsamling i september, säger hon till SvD.

Att Wallström tar på sig den rollen har att göra med att Sverige stod värd för fredssamtal mellan regeringssidan och huthirebellerna förra året.

– Vi känner ett särskilt ansvar och engagemang sedan vi hade dem här och fick ihop Stockholmsöverenskommelsen, säger hon.

Den överenskommelsen, som undertecknades på Johannesbergs slott i december, var kanske den senaste goda nyheten rörande kriget i Jemen.

Annons
Annons

Civila och säkerhetsstyrkor i Aden, Jemen.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

Det är ett enormt lidande med barn som dör för att de inte får medicin eller mat.

Den skulle leda till vapenvila i hamnstaden Hodeida och fångutväxlingar och sågs som en början till att bygga upp förtroendet mellan parterna. Men det blev inte riktigt så.

– Det har varit svårt med genomförandet av den. Vissa delar har genomförts, vi har FN-närvaro och så, men i stället har det startat strider på andra håll i landet, konstaterar Wallström.

De senaste veckorna har kriget i södra Jemen blossat upp efter att det uppstått splittring bland trupperna som strider för den saudiledda koalitionen. Sydjemenitiska trupper som stöds av Förenade arabemiraten har kört iväg den saudistödda regeringen från hamnstaden Aden i söder och stridit mot dess trupper. Emiratiskt flyg har också bombat regeringssidans trupper sedan de försökt ta tillbaka mark från sydjemeniterna.

– Det är ett väldigt svårt läge, för under tiden finns det ju omkring 20 miljoner människor som behöver humanitärt stöd. Det är ett enormt lidande med barn som dör för att de inte får medicin eller mat.

Wallström är nöjd med att alla länder har gått med att ta emot henne för samtal på högsta nivå, och säger att Sverige uppenbarligen åtnjuter ett förtroende och att det gäller att utnyttja det på bästa och mest konstruktiva sätt.

– Men man måste ha realistiska förväntningar, för det här är jättesvårt och komplext.

Mötena ger också tillfälle att tala om det allmänna säkerhetsläget i regionen som även det är spänt till följd av bland annat USA:s och Irans konflikt.

Civila och säkerhetsstyrkor i Aden, Jemen.
Civila och säkerhetsstyrkor i Aden, Jemen. Foto: Nariman El-Mofty/AP

Med i bagaget har Margot Wallström även de diskussioner hon förde med Irans utrikesminister Javad Zarif om de regionala frågorna i samband med att han besökte Stockholm nyligen.

– Vi kommer att förmedla vårt intryck om hur iranierna ser på saken och det är ju färska uppgifter.

Och som alltid blir det tillfälle att prata om kvinnornas roll, framhåller hon.

– I sådana här processer är det lätt att hamna på en nivå högt över huvudena på dem som bara vill överleva och skapa sig en framtid för sig och sin familj. Det gäller att komma ihåg dem. Om man inte mobiliserar kvinnorna och inte har med dem för att bygga fred, så kommer man inte att få någon hållbar utveckling vare sig i Jemen eller någon annanstans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons