Annons

Wallström: "Sverige ser ingen framtid för Assad"

I helgen klubbar FN:s alla länder kommande 15 års agenda för en hållbar utveckling i världen. Men Syrien och den europeiska flyktingkrisen tar stor plats i diskussionerna. Sverige är hårdnackat emot att ens diskutera en övergångsregering med Assad, deklarerar Stefan Löfven och Margot Wallström på plats i FN.

Under strecket
Publicerad

Isabella Lövin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen.

Foto: Tina Magnergård-Bjers/TTBild 1 av 2

Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström.

Foto: Tina Magnergård-Bjers/TTBild 2 av 2

Isabella Lövin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen.

Foto: Tina Magnergård-Bjers/TTBild 1 av 1
Isabella Lövin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen.
Isabella Lövin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT

NEW YORK. Fyra svenska ministrar – statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, vice statsminister Åsa Romson och biståndsministern Isabella Lövin – höll presskonferens vid lunchtid på fredagen i Rosenträdgården vid FN-­högkvarteret på Manhattan.

De hade just bevittnat inledningen av det jättetoppmöte där FN:s 17 punkter för en hållbar utveckling i världen kommande 15 år klubbas av FN­-länderna, efterträdaren till millenniemålen från 2000.

Sverige tar nu initiativet till en grupp inom FN där länder från alla kontinenter ingår och som ska se till att den ambitiösa agendan verkligen genomförs, berättar Stefan Löfven.

– Vi har många allvarliga kriser runt om i världen. Mitt i det så känns det hoppfullt att få kunna sitta här i FN och ta beslut om de 17 utvecklingsmålen som gör att vi går mot en mycket mer hållbar värld, säger han.

Annons
Annons

Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström.

Foto: Tina Magnergård-Bjers/TTBild 1 av 1

**Exakt hur gruppen **länder, där Sverige ingår med bland andra Brasilien, Sydafrika, Tyskland, Colombia och Östtimor, ska arbeta är ännu oklart.

– Det som är viktigt för oss nu är att vi inte bara beslutar. Nu gäller det att gå från ord till handling, säger Löfven.

Men parallellt med klubbandet av FN:s nya utvecklingsmål så är den upptrappade dramatiken kring det fyra år långa inbördeskriget Syrien och den tillhörande flyktingkrisen ständigt närvarande i FN den här hösten.

Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström.
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT

Löfven konstaterar att EU:s länder ännu har en bra bit kvar till en lösning kring hur de hundratusentals flyktingarna från Syrien och andra krishärdar ska hanteras.

Sverige har föreslagit ett obligatoriskt system, andra säger att detta måste medlemsländerna själva besluta om.

– Vi behöver ta ett steg till för att få till ett tvingande, obligatoriskt system. Det är förstås några länder som är emot det, men vi ser också att det finns en vilja bland EU:s regerings­- och statschefer att komma överens om någonting. Det finns olika uppfattningar om hur man ska göra, men viljan att komma överens är genuin. Så det är bara att fortsätta arbeta.

Vad ser du för tidshorisont för när ett system för fördelning är på plats?

– Jättesvårt att säga. Sverige har föreslagit ett obligatoriskt system, andra säger att detta måste medlemsländerna själva besluta om.

Annons
Annons

Både statsministern och utrikesminister Margot Wallström ser FN som ett forum för att även komma till en lösning kring inbördeskriget i Syrien. I FN de närmaste dagarna träffar Löfven bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Irans president Hassan Rouhani för att diskutera bland annat Syrien.

Men bollen, konstaterar Löfven till SvD, ligger främst hos Ryssland och USA.

– De måste komma överens, annars går det inte.

**Från Washington har **det kommit signaler inför veckans toppmöten i FN om att USA möjligen kan tänka sig att släppa på den hårdnackade inställningen om att Assad­regimen måste bort innan någon fredsplan kan inledas. Därtill kommer den ryska militära upptrappningen, som oroar utrikesminister Margot Wallström.

– Jag tror att det är ett väldigt farligt läge med den ryska militära inblandningen i Syrien. Exakt vad den slutgiltiga planen för Rysslands del är spekuleras det ju bara kring, säger hon.

– Det viktiga för Sveriges del är att vi fortsätter stödja FN-­sändebudet där, Staffan de Mistura, som gör ett viktigt jobb.

Kan Sverige stödja en övergångsregering med Assad?

– Nej, Sveriges inställning är som EU:s, det finns ingen framtid för Assad. Frågan nu är, hur kort blir perioden med Assad? Han har dödat sju gånger så många som ISIL (en annan förkortning för IS, som ibland även kallas ISIS, reds anm), säger Wallström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons