Annons

Jonas Gummesson:Wallström teg om nya avtalet med Nato

Utrikesminister Margot Wallström läste på onsdagsmorgonen upp utrikesdeklarationen i riksdagen.
Utrikesminister Margot Wallström läste på onsdagsmorgonen upp utrikesdeklarationen i riksdagen. Foto: Maja Suslin / TT
Under strecket
Publicerad

Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska linje ”ligger fast”. Den militära alliansfriheten ”tjänar oss väl” – Margot Wallströms utrikesdeklaration i riksdagen var av det mer traditionella slaget. Den i sammanhanget för närvarande mest laddade frågan i – den kommande propositionen om ett värdlandsavtal med försvarsalliansen Nato – undveks nogsamt och det är en talande tystnad från utrikesministerns sida.

**Förslaget innebär **enkelt uttryckt att Nato, på svensk inbjudan, kan stationera, trupp och materiel på svenskt territorium. Syftet är att underlätta övningsverksamhet och eventuellt stöd vid krig och kriser. Ett förslag ska ligga på riksdagens bord om en knapp månad. Försvarsminister Peter Hultqvist har i olika sammanhang talat sig varm för avtalet, och det innebär naturligtvis i sak en väsentlig utveckling av det allt närmare Natosamarbetet. Ändå teg alltså Wallström i riksdagen, nämner Nato i en bisats och det nya Natoavtalet inte alls.

Förklaringen är den djupa splittringen, både inom hennes eget socialdemokratiska parti och inom regeringen.

Annons
Annons

**Tunga S-namn **ur den något äldre generationen, som Pierre Schori och Maj-Britt Theorin, är befinner sig i direkt konfrontation med partiledningen och har stöd av starka krafter i partiet. Ett argument mot avtalet är att det kan innebära stationering av kärnvapen på svensk mark av det enkla skälet att kärnvapen ingår i flera Natoländers vapenarsenal.

”Kärnvapen är en integrerad del av Natos doktrin och strategi och de ingår också i Natos militära aktiviteter, som vi i värdlandsavtalet därmed förbinder oss att delta i”, skrev Schori och Theorin nyligen.

**Kravet är **att det ska skrivas in garantier mot kärnvapen på svensk botten i propositionen, vilket retat gallfeber på Hultqvist som menar att det rör sig om ”desinformation”.

”Det finns inget som tvingar fram placering av kärnvapen på svenskt territorium, Nato-baser…Punkt slut”, förklarade försvarsministern i sitt tal på Folk och försvar i Sälen.

**I miljöpartiet **pågår samtidigt en öppen revolt mot värdlandsavtalet. Nyligen undertecknade riksdagens gruppledare Carl Schlyter och utrikestalesmannen Valter Mutt en debattartikel där slutsatsen var att avtalet ”är oförenligt med en feministisk utrikespolitik och dess strävan efter en total avveckling av alla kärnvapen”.

Margot Wallström tog inte den kastade handsken. Istället talade hon – i allmänna ordalag – om oron för ”hur världens befintliga kärnvapenarsenaler behålls och hur nya vapen utvecklas”, och betonade regeringens insatser för att förhindra fortsatt spridning.

Men den som letar efter en officiell svensk ståndpunkt kring värdlandsavtalet och dess betydelse samt eventuella komplikationer i utrikesministerns avsiktsförklaring om säkerhets- och utrikespolitiken får alltså leta förgäves.

Diplomaterna på riksdagsläktarna får på den punkten söka information på annat håll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons