Annons

Wallström: "Vad har jag att be om ursäkt för?"

Margot Wallström kritiserade Turkiet för att öppna upp för legalisering av sex med barn under 15 år. Turkiets utrikesdepartement svarade med att kalla till sig en tjänsteman från svenska ambassaden.

– Vad är det jag ska ursäkta, att jag står upp för barnens rättigheter? säger Wallström till SvD.

Under strecket
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/TT

Turkiets författningsdomstol har tagit ett beslut om att se över lagen för sexuella övergrepp av barn – vilket har fått omvärlden att reagera. Men beskedet har också misstolkats.

Beslutet legaliserar inte sex med barn under 15 år, och någon ny lag finns ännu inte, så som det delvis har framställts i både svenska och utländska medier.

Det var efter att en lokal domstol klagat över att den nuvarande lagen inte skiljer mellan övergrepp mot en person som är 14 år eller exempelvis fyra år gammal, som författningsdomstolen tog upp frågan.

Distriktsdomstolen menade att det finns omständigheter som bör påverka straffet – exempelvis offrets ålder och därmed förmågan till samtycke. Samtycke bör kunna gälla för barn mellan 12 och 15, resonerade man. Klagan godkändes av författningsdomstolen, som dock inte har gett några rekommendationer om i vilka åldrar samtycke ska kunna gälla.

Annons
Annons

Enligt aktuell lagstiftning i Turkiet är sexuella handlingar med barn under 18 år straffbara.

Nu har regeringen sex månader på sig att föreslå en ny lag som sedan ska godkännas av parlamentet.

Vad har jag att be om ursäkt för? Att jag står upp för barns rättigheter?

Utrikesminister Margot Wallström var en av flera svenska politiker som reagerade på författningsdomstolens beslut.

”Det turkiska beslutet om att tillåta sex med barn under 15 år måste dras tillbaka. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuellt utnyttjande”, skrev Wallström på sin Twitter på söndagen.

Detta har retat Turkiska politiker och på måndagen så kallades Sveriges chargé d'affaires i Turkiet, Hedvig Lohm, till det turkiska utrikesdepartementet.

Turkiets vice premiärminster bad Wallström att kontrollera fakta och menade att hon uppenbarligen var felinformerad.

Wallström säger till SvD i en första intervju efter händelsen att hon inte ångrar sitt uttalande och att motivet till hennes uttalande var att tydliggöra behovet av att skydda och försvara barns rättigheter.

– Precis som jag skrev så behöver barn, på flera håll i världen, mera lagligt skydd. Och jag tycker att den här diskussionen har lett till något bra. Den har lett till klarlägganden av vad författningsdomstolens beslut betydde.

Författningsdomstolen har öppnat upp för att förändra lagen, men det finns ännu inte någon ny lag. Gick du händelserna i förväg med din kritik?

– Nej, jag har inte sagt att det är en ny lag. Jag har varit korrekt och det har bidragit till något positivt. Uttalandet har också fått stöd från organisationer i Turkiet.

Hade du läst författningsdomstolens beslut innan du skrev din tweet?

– Vi hade tagit del av domstolens beslut och det är det som jag hänvisar till.

I Sverige har vi en mer nyanserad straffskala. Det är det som författningsdomstolen i Turkiet tar sikte på.

Har Turkiet krävt en ursäkt?

– Vad är det jag ska ursäkta, att jag står upp för barnens rättigheter? säger Wallström och nämner att Sverige har goda bilaterala relationer med landet.

– Vi kommer inte lämna Turkiet i sticket, vi bryr oss om vad som sker där och följer det noga, säger Wallström.

I Sverige ger våldtäkt mot barn som lägst fyra och högst tio års fängelse. Här kan domstolarna ta hänsyn till offrets ålder. Det är inte möjligt i Turkiet, där straffet för samma brott är minst 16 års fängelse.

– I Sverige har vi en mer nyanserad straffskala. Det är det som författningsdomstolen i Turkiet tar sikte på, säger Sadik Kutlu, advokat utbildad i både Sverige och Turkiet, till SvD.

Han fortsätter:

– Margot Wallström har gjort ett sådant grovt fel att hon öppet borde be om ursäkt till Turkiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons