Annons

Göran Eriksson:Wallström avgår – då slipper Löfven en konflikt

Margot Wallström meddelade på fredagen att hon avgår. Här tillsammans med Stefan Löfven.
Margot Wallström meddelade på fredagen att hon avgår. Här tillsammans med Stefan Löfven. Foto: Claudio Brescani/TT

Stefan Löfven förlorar en av få ministrar med verklig stjärnglans när Margot Wallström slutar. Men avhoppet ger också statsministern möjlighet att starta om den svenska utrikespolitiken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven kan ta in nya namn i regeringen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Margot Wallström.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

1. Vad innebär det för Stefan Löfven att Margot Wallström slutar som utrikesminister?

Det betyder att han förlorar en av regeringens få stjärnor, för även om Wallström har varit kontroversiell som utrikesminister så hör hon fortfarande till de ministrar som är mest kända, och som får bland de högsta betygen av väljarna.

Med Wallströms avhopp försvinner nu ännu en av regeringens tyngsta kvinnliga ministrar, eftersom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har nominerats till ny svensk EU-kommissionär.

Det är kända ministrar med tunga uppdrag och i den meningen en förlust, men vänder man på det så är det förstås en möjlighet att rekrytera nya namn – och det bör vara kvinnor – till en regering som kan behöva ny energi.

2. Så Margot Wallströms avhopp är bra för Stefan Löfven?

Nej, om Stefan Löfven tänker på det egna partiet så är det en svår förlust. För många socialdemokrater var det länge en dröm att Margot Wallström – som blev ännu mer populär under sin utlandskarriär – skulle bli partiledare.

Och Margot Wallström var nog Stefan Löfvens främsta rekrytering när han bildade sin första regering 2014. Han lyckades ju därmed med något som Göran Persson på sin tid inte klarade av – att locka tillbaka Wallström in i regeringen.

Annons
Annons

Stefan Löfven kan ta in nya namn i regeringen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Margot Wallström.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

Hon har också som utrikesminister valt att driva en aktivistisk linje med tydliga linjer tillbaka till Olof Palme, och därmed till partiets glansdagar på den internationella scenen. Så ur partiledare Löfvens synvinkel är Wallström nog oersättlig – men så är det kanske inte för statsministern.

Stefan Löfven kan ta in nya namn i regeringen.
Stefan Löfven kan ta in nya namn i regeringen. Foto: Tomas Oneborg

3. Varför inte?

Man kan säga att avgången öppnar en del möjligheter för Löfven, inte bara i den meningen att han kan ta in nya, kanske till och med intressanta, namn i regeringen.

Utrikespolitiken är inte ett område där regeringen samarbetar med Centern och Liberalerna, vilket också är något som Annie Lööf har gjort en poäng av. Men efter valet 2018 har nästan allt Stefan Löfven gjort präglats av ambitionen att skapa och fördjupa samarbetet över blockgränsen. Och det är klart att det går att föreställa sig en utrikespolitisk linje som ligger något närmare de nya samarbetspartierna, än vad den har gjort under Margot Wallström.

4. Finns det några andra fördelar för statsministern?

Ja, han får en möjlighet att starta om samarbetet mellan UD och försvarsdepartementet, efter den ganska djupa konflikt som har rått mellan Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Ett exempel är konflikten kring om Sverige skulle skriva under FN:s konvention för förbud mot kärnvapen. Wallström ville det, Hultqvist ville det inte och det blev som försvarsministern ville.

Wallströms avgång skulle därför kunna innebära en mer sammanhållen svensk säkerhetspolitik.

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Tomas Oneborg

5. Och vilka kan ta över efter Margot Wallström?

I det egna regeringen skulle Löfven kunna välja att befordra EU-minister Hans Dahlgren, men är det verkligen lämpligt att en man representerar den feministiska utrikespolitiken?

Handelsminister Ann Linde ifrågasattes efter sin roll i skandalen på Transportstyrelsen, men kan utrikespolitik och finns nog med på listan. Liksom Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder. Hon skulle knappast stå för någon politisk förnyelse, men är dotter till Sveriges första kvinnliga utrikesminister, den förra Centerledaren Karin Söder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons