Annons

Advokat: ”Jag är besviken på Wallströms tystnad”

I människorättsvärldens ögon är Margot Wallström för alltid FN:s första särskilda representant för generalsekreteraren i frågor som rör sexuellt våld i konflikter. Just därför ifrågasätts varför Sveriges utrikesminister inte sade något om Sri Lankas sexuella våld vid besöket på ön nyligen.

– Jag är besviken på hennes tystnad, säger människorättsadvokaten Yasmin Sooka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tamilska anhöriga till fängslade familjemedlemmar gråter vid en tyst protest i Sri Lankas huvudstad Colombo.

Foto: Eranga Jayawardena / AP Bild 1 av 3

Margot Wallström tillsammans med Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera vid deras möte i april i år.

Foto: Eranga Jayawardena / AP Bild 2 av 3

”Jag är besviken på Wallströms tystnad”, säger den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka.

Foto: Daniel Breece Bild 3 av 3

Tamilska anhöriga till fängslade familjemedlemmar gråter vid en tyst protest i Sri Lankas huvudstad Colombo.

Foto: Eranga Jayawardena / AP Bild 1 av 1
Tamilska anhöriga till fängslade familjemedlemmar gråter vid en tyst protest i Sri Lankas huvudstad Colombo.
Tamilska anhöriga till fängslade familjemedlemmar gråter vid en tyst protest i Sri Lankas huvudstad Colombo. Foto: Eranga Jayawardena / AP

Margot Wallström bodde på den krigsdrabbade ön 1998–99, då hon tog ett steg bort från politiken och arbetade för Worldview Media i Colombo. För tre veckor sedan återvände hon.

– Jag är nöjd över att välkomna utrikesminister Wallström tillbaka när Sri Lanka är på en ny väg mot demokrati, försoning och utveckling, sa Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera, när han tog emot henne i Colombo.

Wallströms uttalanden, intervjuer och tal under besöket är fulla av vänliga ord och beröm till Sri Lankas folk och dess regering. Utbytet mellan länderna kan öka. Sverige kan bistå i arbetet för att landet ska uppfylla kriterierna för att omfattas av de handelslättnader till EU som stoppades 2010 på grund av brott mot de mänskliga rättigheterna.

Annons
Annons

Margot Wallström tillsammans med Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera vid deras möte i april i år.

Foto: Eranga Jayawardena / AP Bild 1 av 1

På ytan ser det ut som att ön har återhämtat sig efter inbördeskriget som avslutades på en strandremsa i öns nordöstra del för precis sju år sedan, den 18 maj 2009. Efter maktskiftet i januari 2015 har friheten ökat och relationerna med omvärlden tinat.

Margot Wallström tillsammans med Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera vid deras möte i april i år.
Margot Wallström tillsammans med Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera vid deras möte i april i år. Foto: Eranga Jayawardena / AP

Wallström vet mycket väl vad som har hänt i Sri Lanka och att det sexuella våldet pågår, är strukturellt och systematiskt.

Den nya regeringen försöker, till skillnad från den tidigare under Mahinda Rajapaksa, samarbeta med FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men människorättsförespråkare och FN-utredare behåller en kritisk blick på ön. De är övertygade om att krigsbrott och sannolikt brott mot mänskligheten har begåtts och att förövare går fria.

I de tidigare krigsdrabbade delarna i norr och öster kontrollerar fortfarande singalesiska regeringssoldater den i huvudsak tamilska civilbefolkningen.

– Wallström vet mycket väl vad som har hänt i Sri Lanka och att det sexuella våldet pågår, är strukturellt och systematiskt, säger den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka.

Sooka är en av tre experter som 2011 på uppdrag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon skrev en rapport om krigets blodiga slutskede.

Åren 2010–2012 när Wallström var särskild representant för FN:s generalsekreterare i frågor som rör sexuellt våld i konflikter diskuterades Sri Lanka intensivt. Wallström informerades om att regeringsstyrkornas övergrepp var omfattande. Tidigare tamilska gerillamedlemmar, både kvinnor och män, utsattes för särskild grymhet.

Annons
Annons

”Jag är besviken på Wallströms tystnad”, säger den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka.

Foto: Daniel Breece Bild 1 av 1

– Jag är besviken på hennes tystnad och förvånas över att hon, som var FN:s första specialsändebud, inte tog upp frågan och straffriheten, säger Sooka.

Enligt ett pressmeddelande från UD var syftet med besöket i Sri Lanka i april 2016 ”att ta upp en hållbar och fredlig utveckling, mänskliga rättigheter, försoning och ansvarsutkrävande och besöka de delar av landet som drabbades hårdast av inbördeskriget. Utrikesministern kommer även att informera om Sveriges kandidatur för en plats i FN:s säkerhetsråd.”

Jag chockas lite över att hon istället valde att ge beröm.

I Colombo höll Wallström ett tal på temat ”Sveriges feministiska utrikespolitik”.

– När Wallström nämnde sitt arbete inom FN mot sexuellt våld var det som att hon skämdes och bad om ursäkt. Hon sa att FN-resolutionen 1325 om kvinnor, fred och säkerhet är grundläggande för Sveriges regering. I 1325 ingår att inte acceptera straffrihet. Nu fanns ett tillfälle att väcka frågan direkt till Sri Lankas nya regering. Jag chockas lite över att hon istället valde att ge beröm, konstaterar Sooka.

”Jag är besviken på Wallströms tystnad”, säger den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka.
”Jag är besviken på Wallströms tystnad”, säger den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka. Foto: Daniel Breece

Yasmin Sooka startade efter FN-uppdraget International Truth and Justice Project Sri Lanka. Med specialiserade läkare och jurister dokumenterades fall av sexuellt våld. Slutsatsen i rapporterna är att våldet sker systematiskt och att det fortsätter.

Annons
Annons

Wallströms efterträdare på FN-posten, Zainab Bangura, har tydligt klargjort att FN anser att regeringsstyrkorna har använt sexuellt våld som vapen.

Senioranalytikern Alan Keenan vid International Crisis Group konstaterar att reformerna uteblivit i Sri Lanka och att förändringen sker för långsamt efter den inledande positiva perioden efter maktskiftet.

– Sri Lankas internationella partners har en viktig roll i att pressa regeringen att leva upp till sina åtaganden. Sexuellt våld och utnyttjande förblir ett allvarligt problem över hela ön men är särskilt akut i de tamilsktalande delarna där tamilska kvinnor utsätts för övergrepp av säkerhetsstyrkorna, säger Keenan.

Ingen i regeringen pratar öppet om problemets existens. Även medierna undviker det. En källa i administrationen som inte vill bli namngiven säger att de fall som rapporteras utreds och att ett mindre antal soldater har fällts.

Den New York-baserade aktivisten Nimmi Gowrinathan, professor vid City College, är inriktad på det ”sexuella våldets politik”. Hon pekar på att militarisering och sexuellt våld hör ihop. Det visar även forskning från andra konfliktområden.

– Tamilska kvinnor är oerhört sårbara när de är omgivna av soldater, som har pengar. Det sätter fattiga krigsänkor och tidigare LTTE-medlemmar i en situation där många tvingas utföra sexuella tjänster mot betalning, säger Gowrinathan.

Omfattningen av det råaste sexuella våldet tros ha minskat efter maktskiftet 2015. Men problemen inom hela rättsväsendet kvarstår, enligt Jehan Perera vid National Peace Council, en ledande människorättsaktivist på ön.

– Användningen av tortyr av polis och militär är utbredd och inte bara i de starkt militariserade delarna. Många i vårt samhälle accepterar det. De anser att ingen annars skulle erkänna brott. Det kommer ta lång tid att åstadkomma en attitydförändring, konstaterar Perera.

Johan Mikaelsson är frilansande reporter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons