Annons

”Warrens frågor blev besvärande för Bloomberg”

Mike Bloomberg och Elizabeth Warren i nattens debatt i Las Vegas.
Mike Bloomberg och Elizabeth Warren i nattens debatt i Las Vegas. Foto: John Locher/AP

”Ingen stark debattör.” Miljardären Mike Bloomberg fick det hett om öronen i sin första debatt i kampen om att utmana Donald Trump i höstens val. Han fick besvärande frågor av Elizabeth Warren, enligt Dag Blanck, USA-expert.

Under strecket
Publicerad

Inför den tv-sända tv-debatten har den 78-årige miljardären klättrat i mätningarna, som leds av vänsterkandidaten Bernie Sanders. Bloombergs popularitet har huvudsakligen grundat sig på en enorm satsning på tv-reklam.

Men på scenen i Las Vegas ställdes han i omedelbar närhet till sina konkurrenterna i presidentracet. Mike Bloomberg stod med knäppta händer i talarstolen och tog med upphöjt lugn emot många ”snytingar”.

– Speciellt Elizabeth Warren gick efter honom hårt. Hennes frågor om sexism och sekretessavtal med flera kvinnor under Bloombergs tid som borgmästare i New York var besvärande och något han inte ville svara på, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Elisabeth Warren, 70-årig senator från Massachusetts, har haft svårt att vinna röster i de primärval som hittills hållits i Iowa och New Hampshire.

– Den här debatten gynnade henne. Hon försökte ta tillbaka debatten till sakpolitiken som hon kan på sina fem fingrar. Hon är en slagkraftig debattör. Det kan man inte säga om Bloomberg, som framstår som stel och ingen bra offentlig talare. Han hade en jättejobbig kväll, säger Dag Blanck.

Annons
Annons

Warren påminde även om att Bloomberg tidigare varit republikan och att han ställt sig bakom återvalet av George Bush, innan han bytte sida.

– Hos vänsterflygeln inom Demokraterna är det väldigt negativt, säger Dag Blanck.

Vilket var Bloombergs bästa argument?

– Han kör ofta med att det är han som kan ta Trump och att det är han som sedan kan göra jobbet i Vita huset. Sedan får man ge honom att han har en viss politisk erfarenhet som till exempel Trump inte hade, säger Dag Blanck.

Bloomberg visade sig sällan offensiv, men målade ändå ut Bernie Sanders som den som vill ta bort sjukförsäkringar från 160 miljoner belåtna amerikaner.

Bloomberg vann också andrum när han ställde den retoriska frågan om vilka andra kandidater på scenen i Las Vegas än han själv som startat ett företag? Den kontringen fick temporärt stopp på attackerna.

– Men det märktes att Bloomberg inte varit med i debatten tidigare och att de andra haft ett år på sig att bli varma i kläderna, konstaterar Dag Blanck.

Enligt amerikanska bedömare som CNN och Politico hade även Bernie Sanders en bra kväll bredvid Elisabeth Warren.

– De två har tidigare varit lite av parhästar, men kommer nu att tvingas ta flera fighter mot varandra. Detsamma gäller även i förhållandet mellan Pete Buttigieg och Amy Klobuchar. Det märktes på hur Buttigieg attackerade Klobuchar under debatten. Joe Biden har fortfarande svårt att komma fram med sina argument, säger Dag Blanck.

På lördag hålls kommande nomineringsval i Nevada. South Carolina är efterföljande anhalt, den 29 februari, innan ”supertisdagen” inträffar den 3 mars då 16 delstater över hela nationen ska rösta. Bland annat de betydelsefulla staterna Kalifornien och Texas.

– Det kostar enorma pengar att vara med överallt över hela landet. Efter supertisdagen får vi sannolikt se en eller annan kandidat hoppa av, säger Dag Blanck.

Efter reklamen visas:
Alla mot Bloomberg i debatten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons