Annons

Washington Post: ”Är Sverige rasistiskt?”

Foto: TT
Under strecket
Hanna Åkesson / Omni
Publicerad

”Gripandet av Snoop Dogg väcker en fråga: är Sverige rasistiskt?”. Så lyder rubriken i Washington Post dagar efter att hiphop-stjärnan greps misstänkt för narkotikainnehav i Uppsala. Snoop har själv sagt i flera Instagram-filmer att den svenska polisen ägnade sig åt rasprofilering.

Tidningen skriver att den tidigare bilden av de skandinaviska länderna, däribland Sverige, som utopiska och öppna har flagnat. ”Under de senaste åren har landets inställning till ras ibland varit förvirrande för utomstående”.

Washington Post nämner bland annat när dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar i en tårta föreställande en karikatyr av en svart kvinna och att svenska ornitologföreningen ska döpa om flera fågelarter med rasistiskt nedsättande namn men tar även upp händelser som Malmöpolisens rasistiska namn på fiktiva kriminella under utbildning samt serien av bränder mot moskéer tidigare i år.

Även Sverigedemokraternas valframgångar nämns. ”Sverigedemokraternas ökning kan komma i konflikt med synen många svenskar har på sitt eget samhälle som en öppen och tolerant plats, men vissa säger att den synvinkeln förnekar problemen med rasismen i landet”.

Svenska polisen har sagt ”att de inte jobbar så”washingtonpost.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons