Annons

White Guide Café: Här är Sveriges bästa kaféer

Åtta kaféer i Sverige jublade då White Guide Café 2017 presenterades under ett stort kalas I Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm.
Åtta kaféer i Sverige jublade då White Guide Café 2017 presenterades under ett stort kalas I Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Linn Glimne

Sveriges bästa kafé ligger inte i Stockholm. Däremot kan huvudstaden skryta med att husera landets bästa bageri, i alla fall om White Guide Café får bestämma. På måndagen delade kafé- och restaurangguiden ut priser till kaféer, konditorier och bagerier som är värda ett besök.

Under strecket
Publicerad

Glädje i Sigtuna. Årets bästa Cafe 2017 heter RC Chocolat och finns i uppländska mälarstaden Sigtuna.

Foto: Linn GlimneBild 1 av 1

Närmare 300 kaféägare, journalister och branschfolk träffades på Skeppsholmen i Stockholm för att hylla det svenska fikabordet. Detta i samband med att White Guide Café presenterade årets bästa kaféer. I år omfattar guiden 351 kaféer varav åtta stycken kammade hem personliga priser.

För andra året i rad korades Bageri Petrus i Stockholm till årets bageri. Även Hornuddens Ekocafé i Strängnäs behöll sin plats som årets hållbara café, medan R C Chocolat i Sigtuna gick från utmärkelsen årets värt en resa till den prestigefyllda titeln årets bästa café.

– Med tanke på konkurrensen från närmast dygnet-runt-öppna restauranger i storstäderna och dagligvaruhandeln är det viktigare än någonsin för kaféer att satsa på ett innovativt och personligt utbud – och det gör de verkligen. Fikakulturen är ytterst välmående i Sverige just nu, förklarar Lena Ilkjaer, chefredaktör för White Guide Café.

Ett par av de senaste trenderna som presenteras i guiden är att kvalitetstéer tågat in på kaféerna, till exempel så har Sverige fått sin första helt renodlade tebar; Teajunkie i Malmö. Därtill har konditorierna tagit mer plats genom att skapa egna, personligt präglade sötsaker.

Annons
Annons

Glädje i Sigtuna. Årets bästa Cafe 2017 heter RC Chocolat och finns i uppländska mälarstaden Sigtuna.

Foto: Linn GlimneBild 1 av 1

Nedan är vinnarna av årets hederspriser. Läs mer om White Guide Café här.

Glädje i Sigtuna. Årets bästa Cafe 2017 heter RC Chocolat och finns i uppländska mälarstaden Sigtuna.
Glädje i Sigtuna. Årets bästa Cafe 2017 heter RC Chocolat och finns i uppländska mälarstaden Sigtuna. Foto: Linn Glimne

White Guide Café – årets pristagare 2017

ÅRETS BÄSTA CAFÉ

Årets Bästa Café är White Guide Cafés finaste pris. Här är vi på mästarklassnivå, och utmärkelsen ämnar lyfta fram det bästa inom den svenska kafékulturen just nu.

R C Chocolat, Sigtuna

”För att med stor hantverksskicklighet ha skapat ett möte mellan fransk och svensk konditorikultur där experimentlusta och atmosfär gör att man ständigt längtar tillbaka.”

ÅRETS KONDITORI

Med utmärkelsen Årets Konditori premieras ett kafé som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala

”För att ha lyft sitt hedonistiska utbud av oemotståndligt kreativa bakverk till nya höjder och skapat en mötesplats som får det bästa inom svensk kondiskultur att blomstra.”

ÅRETS KAFFEBAR

Med utmärkelsen Årets Kaffebar premieras ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. En miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

Annons
Annons

Budhas Kafferosteri, Lycksele

”För att kombinera djup kunskap om förädling av den bästa råvaran med ett bemötande av varje gäst som vore det en vän.”

ÅRETS STJÄRNSKOTT – i samarbete med Martin & Servera

Med utmärkelsen Årets Stjärnskott uppmärksammas en nykomling på kaféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. De stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

Borgmästargården Kafé & Konditori, Falkenberg

”För att på rekordtid ha tagit sig till elitnivå med hjälp av säsongs­ anpassade bakverk på lokalproducerade ingredienser där allt paketeras på bästa sätt av den kaffe­ och tekunniga personalen.”

ÅRETS HÅLLBARA CAFÉ

Med utmärkelsen Årets Hållbara Café premieras ett kafé som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk kaféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom kafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

Hornuddens Ekocafé, Strängnäs

”För att med fortsatt bravur skapa en komplett upplevelse för alla sinnen med hållbara fikastunder i hjärtlig miljö, där allt – från jord till fikabord – är ekologiskt.”

ÅRETS VÄRT EN RESA

Med utmärkelsen Årets Värt en Resa lyfts ett kafé där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl det lilla kaféet på landsbygden som det större kaféet i storstäderna kan vara resan värd.

Sivans Café och butik i Baljered, Stora Levene

”För att med sinnrikt entreprenörskap ha lyckats kombinera mathant­verk och fikastund till en unik upplevelse i en fantastisk miljö värd att besöka igen och igen.”

ÅRETS FIKASTÄLLE

Med utmärkelsen Årets Fikaställe premieras ett kafé där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

Taxinge Slottscafé, Nykvarn

”För att erbjuda fikalystna en tårta och kakbuffé av sällan skådat slag i en spännande och ombonad miljö som skapar ett utflyktsmål att återkomma till ofta. ”

ÅRETS BAGERI

Med utmärkelsen Årets Bageri premieras ett kafé där bagerikulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

Bageri Petrus, Stockholm

”För att med stort hantverkskunnande kombinera passion och innovation till perfektion som gör dem fortsatt ohotade i svenska bageritoppen. ”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons